Kereső toggle

Lángoló terrorizmus

Tűzvész söpört végig Izraelen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kétszázhúsz különböző pontból startoltak az Izrael erdőit és városait egyaránt perzselő tüzek múlt hét kedden. Eleinte a rendkívül száraz és szeles időjárást sejtették a katasztrófa hátterében, ám idővel fény derült a terrorista indítékú gyújtogatásokra.

November 22-én lobbantak fel az első tüzek Izraelben északon, majd az ország több pontja lángba borult. Katonák és civilek egyaránt csatlakoztak a tűzoltókhoz, hogy megfékezzék a lángokat. Ám Izrael tizennégy tűzoltó repülőgépből álló arzenálja nem bizonyult elégnek a tűzvész elleni küzdelemben, így Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemzetközi támogatást kért.

Oroszország, Görögország, Olaszország, Ciprus és Törökország pár órán belül Izrael segítségére siettek. Az oroszok olyan Beriev Be-200-as típusú gépeket küldtek, amelyek egyszerre tizenkétezer liter vizet is tudnak szállítani – ezt a vízmennyiséget tizennégy másodperc alatt szippantják fel a tengerből. Netanjahu Vlagyimir Putyinnak telefonon, Törökországnak pedig nyilatkozat formájában köszönte meg a gyors és hathatós segítségnyújtást.

A miniszterelnök az Egyesült Államoktól a 747-es Supertanker repülő segítségét kérte, ugyanis ezzel egyedülálló módon éjjel is lehet harcolni a lángok ellen. A gép múlt pénteken érkezett meg Izraelbe ötven amerikai tűzoltóval. Később több ország is csatlakozott a nemzetközi mentőakcióhoz. A Palesztin Hatóság is segítséget küldött, amiért Netanjahu köszönetet mondott a palesztin elnöknek. Az utolsó lángokat hétfőre sikerült eloltaniuk.

A tűzoltók nyolc nap alatt több mint ezerhétszáz tüzet oltottak el országszerte. A Vörös Dávid-csillag (A Vöröskereszt izraeli megfelelője) 133 sebesültről számolt be. A legnagyobb pusztítás Haifát érte, ahol összesen körülbelül ötszázmillió sékeles kár keletkezett. Hatalmas tűz emésztette a környékbeli Zikron Jaakovot és Jeruzsálem környékét, továbbá lángba borult több helyszín Izrael-szerte és Ciszjordániában is.

Zikron Jaakovban bizonyítottan benzines gyújtogatás keltette életre a pusztító lángokat, és Jeruzsálem környékén is  gyújtogatókat láttak a helyi lakosok. Naftali Bennett diaszpóra ügyekért felelős miniszter a „tüzes terrorizmusra” válaszul több telepeslakás építését sürgette. Csütörtökön a miniszterelnök egy haifai sajtókonferencián kijelentette, hogy a gyújtogatók terroristák, akiket ennek megfelelően fognak kezelni, egyúttal üzenve az otthonát elhagyni kényszerülő nagyjából nyolcvanezer lakosnak.

A nyomozások alapján eddig huszonöt tűzesetről derült ki, hogy szándékos gyújtogatás következménye. Az izraeli hadsereg és a titkosszolgálat ez idáig harmincöt embert vett őrizetbe gyújtogatások vádjával; közülük tizenöten a Palesztin Hatóság polgárai, és legalább tízen arab nemzetiségű izraeli állampolgárok, nyilatkozta a hadsereg egyik szóvivője. Két izraeli arab bevallotta, hogy szándékosan okoztak tüzeket. Sok palesztin és világszerte számos muzulmán a tüzeket „Izrael ég” (#Israelisburning) címkével üdvözölte a közösségi oldalakon, elégtételt látva a természeti katasztrófában arra a számukra elfogadhatatlan törvényjavaslatra, hogy betiltsák Izraelben a mecsetek hangosbemondóit, amelyeken keresztül a müezzinek messze ható hangja szokta imára hívni a muszlim híveket. Khaled Meshal, a Hamasz vezetője szerint ez „játék a tűzzel”, ami „a palesztin közösség és az egész iszlám világ ádáz haragját kivívta”.

Roni Alsheich izraeli rendőrfőparancsnok elmondása szerint a gyújtogatós támadások nem újkeletűek. Boaz Ganor, az izraeli Nemzetközi Terrorelhárítási Intézet alapító vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy az al-Kaida által rendszeresen megjelentetett, angol nyelvű Inspire magazinban 2012-ben szenteltek egy tekintélyes hosszúságú cikket annak, miképpen lehet Amerika ellen támadást intézni erdőtüzek gyújtásával. Izrael eddigi legpusztítóbb tűzesetének a 2010-es incidenst tartják, amely a Kármel-hegyen több ezer hektáron söpört végig, negyvennégy halálos áldozatot követelt, és tizenhétezer embert kényszerített otthona elhagyására.

Olvasson tovább: