hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kihívók és kihívások – Mutti Merkel folytatná

2016. 11. 24.
Vegyes fogadtatásban részesült Angela Merkel bejelentése, hogy a 2017-es parlamenti választásokon negyedjére is indulni kíván a kancellári posztért. Bár nem szabad alábecsülni Európa legbefolyásosabb politikusát, azért a biztos győzelemre egyelőre senki sem merne fogadni.

Angela Merkel újra jelölteti magát a német kancellári posztra a 2017-es parlamenti választásokon. Ha megválasztják, a negyedik ciklusát fogja megkezdeni, és ha ki is tölti a négy évet, pont annyi ideig lesz kancellár, mint mentora, Helmut Kohl volt. A vasárnap, zárt ajtók mögött, a CDU vezetőségének bejelentett döntés elmondása szerint nehezen született meg benne, ugyanis az „semmiképpen sem triviális – sem az országnak, sem a pártnak, sem személyesen nekem”.

A szűk pártvezetés támogatása mindenképpen megnyugtató lehet a kancellár számára, viszont ennek oka nem feltétlenül az elégedettség, hanem sokkal inkább az a mondat, amit a Spiegel Online munkatársai megfogalmaztak: „Kérem szépen, vajon ki mással lehetne belevágni a választási kampányba?” Ez pedig nem úgy értendő, hogy nincs jobb jelölt Merkelnél, hanem inkább úgy, hogy nincs más jelölt.

Merkel hosszú szolgálati ideje alatt többszörösen bizonyította, hogy profi politikus, sikerült kialakítania és az utolsó ciklusig fenntartania magáról a legyőzhetetlenség mítoszát, amiről az SPD már úgy nyilatkozik, hogy mára teljesen eltűnt. Olyannyira, hogy most először, hosszú idő óta az ellenzéki pártok lehetőséget látnak arra, hogy akár átvegyék a kormányzati pozíciót is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!