hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Formálódik a Trump-csapat
Mike Pence állítja össze a leendő miniszterek listáját

2016. 11. 17.
Mike Pence megválasztott alelnök vezeti azt az elnöki stábot, amelynek feladata, hogy kiválassza a jelölteket Donald Trump kabinetjébe. Az amerikai gyakorlat szerint az elnök nemcsak a kormánya tagjait nevezi ki, hanem közel 4000 poszt betöltéséről dönt. Ehhez mindössze 10 hét áll a rendelkezésére a január 20-ai elnöki beiktatásig, így nagy mértékben felértékelődik az alelnök szerepe, aki egyébként Chris Christie volt kormányzó helyét vette át. Neki azért kellett visszalépnie a jelölőbizottság éléről, mert két közeli munkatársa ellen korrupciós gyanúval eljárást indítottak.

A legnagyobb érdeklődés a külügyminiszteri poszt jelöltjeire irányul. Nemcsak azért, mert a State Department vezetője hagyományosan a nyilvánosság előtt legtöbbet szereplő kormánytag, hanem azért is, mert itt ütközhet össze egymással legélesebben a republikánus pártelit és Donald Trump akarata. A megválasztott elnök mindenesetre szokásához híven Twitter-üzenetben szögezte le, hogy a valódi jelöltek azok, akik az ő fejében vannak, nem pedig azok, akiket a sajtó annak nevez.

Trump feltételezett külügyi jelöltjei között két olyan név szerepel, akiket a kongresszus külügyi bizottsága túlságosan héjának tart. Közülük Rudy Giuliani az ismertebb, aki New York polgármestere volt a szeptember 11-ei támadások idején. Giuliani 2015-ben feltűnést keltő nyilatkozatában sürgette Irán bombázását a katonai célú atomprogram megakadályozása érdekében, korábban pedig a legsúlyosabb hibának nevezte az iraki csapatkivonást. (Trump ezzel szemben az iraki beavatkozást nevezte hibának.) A másik jelölt(esélyes) John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet, aki szintén kemény fellépést sürgetett Iránnal szemben.

Ben Carson idegsebész, aki maga is indult az elnökjelöltségért, majd Trumpot biztosította támogatásáról, bejelentette, hogy nem kíván egészségügyi miniszter lenni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!