Kereső toggle

Formálódik a Trump-csapat

Mike Pence állítja össze a leendő miniszterek listáját

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mike Pence megválasztott alelnök vezeti azt az elnöki stábot, amelynek feladata, hogy kiválassza a jelölteket Donald Trump kabinetjébe. Az amerikai gyakorlat szerint az elnök nemcsak a kormánya tagjait nevezi ki, hanem közel 4000 poszt betöltéséről dönt. Ehhez mindössze 10 hét áll a rendelkezésére a január 20-ai elnöki beiktatásig, így nagy mértékben felértékelődik az alelnök szerepe, aki egyébként Chris Christie volt kormányzó helyét vette át. Neki azért kellett visszalépnie a jelölőbizottság éléről, mert két közeli munkatársa ellen korrupciós gyanúval eljárást indítottak.

A legnagyobb érdeklődés a külügyminiszteri poszt jelöltjeire irányul. Nemcsak azért, mert a State Department vezetője hagyományosan a nyilvánosság előtt legtöbbet szereplő kormánytag, hanem azért is, mert itt ütközhet össze egymással legélesebben a republikánus pártelit és Donald Trump akarata. A megválasztott elnök mindenesetre szokásához híven Twitter-üzenetben szögezte le, hogy a valódi jelöltek azok, akik az ő fejében vannak, nem pedig azok, akiket a sajtó annak nevez.

Trump feltételezett külügyi jelöltjei között két olyan név szerepel, akiket a kongresszus külügyi bizottsága túlságosan héjának tart. Közülük Rudy Giuliani az ismertebb, aki New York polgármestere volt a szeptember 11-ei támadások idején. Giuliani 2015-ben feltűnést keltő nyilatkozatában sürgette Irán bombázását a katonai célú atomprogram megakadályozása érdekében, korábban pedig a legsúlyosabb hibának nevezte az iraki csapatkivonást. (Trump ezzel szemben az iraki beavatkozást nevezte hibának.) A másik jelölt(esélyes) John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet, aki szintén kemény fellépést sürgetett Iránnal szemben.

Ben Carson idegsebész, aki maga is indult az elnökjelöltségért, majd Trumpot biztosította támogatásáról, bejelentette, hogy nem kíván egészségügyi miniszter lenni.

Vannak már biztos kinevezettek is, így a Republikánus Országos Bizottság elnöke, Reince Priebus lesz a Fehér Ház kabinetfőnöke. Priebus a kampány során végig következetesen Trump mellett állt akkor is, amikor egymás után léptek vissza neves republikánus vezetők a jelölt mögül.

Egy másik kinevezés körül viszont áll a bál. Donald Trump kampányfőnökét, Steve Bannont nevezte ki elnöki főtanácsadónak és stratégiai vezetőnek. Bannon korábban a Breitbart News hírportál ügyvezető igazgatója volt, és emiatt Trumpot azzal támadják, hogy egy szélsőséges médium vezető emberét emelte kulcspozícióba.

Tény, hogy az idei elnökválasztás egyik nagy nyertese ez a hírportál, amely alig tíz éve jött létre azzal a céllal, hogy beszámoljon a főáramú médiumokban elhallgatott vagy eltorzítva bemutatott sztorikról. A Breitbart News számolt be például először 2011-ben Anthony Weiner szextingjeiről. Az akkor kongresszusi képviselőként szolgáló Weiner kénytelen volt lemondani, amikor kiderült, hogy önmagáról készített szexuális tartalmú szelfiket küldözgetett különböző nőknek. A választás után pedig – az American Spectator mellett – szintén a Breibart írta meg: Hillary Clinton féktelen őrjöngéssel fogadta vereségét, káromkodott és üvöltözött munkatársaival, asztalokat borogatott és különböző tárgyakat vágott stábtagjai fejéhez.

Az alapító, Andrew Breitbart küldetésének nevezte, hogy „lerombolja a régi gárdát a médiában”. (Érdekesség, hogy a honlap ötlete Jeruzsálemben fogant meg. Breitbart itt határozta el, hogy egy kompromisszumok nélkül, elkötelezetten szabadságpárti és Izraelt támogató híroldalt hoz létre, mert elege lett a főáramú média és az anticionista lobbicsoportok Izraelt lejárató sajtókampányaiból.) Bár Breitbart 2012-ben elhunyt, a nevét viselő híroldal megmaradt az alapító küldetése mellett. Folyamatosan nőtt a nézettsége, és egy idő után a mainstream média is kénytelen volt tudomást venni létezéséről. A Breitbart News állandó „eposzi” jelzői a főáramú médiában ezek lettek: „szélsőséges”, „idegengyűlölő”, „antiszemita”. Utóbbi különösen abszurd annak fényében, hogy az oldal rendszeresen harcol az Izraelt érő propagandakampányok ellen, ráadásul Breitbart halála után főszerkesztője egy ortodox zsidó újságíró, Joel Pollak lett.

De a Breitbart News számára az igazi áttörést a 2016-os elnökválasztási kampány hozta meg. Híreiket, tudósításaikat, videóikat a republikánus elnökjelöltek előszeretettel idézték és osztották meg saját közösségi csatornáikon. Miután Donald Trump hivatalosan is elnökjelölt lett, a lap támogatásáról biztosította, Trump pedig augusztusban leigazolta kampányfőnökének a Breitbart News ügyvezető igazgatóját, Steve Bannont. Neki tulajdonítják azt, hogy a kampány utolsó hónapjaiban Trump médiaszereplései a korábbi csapongó stílushoz képest sokkal profibbá váltak, és az üzeneteit hatékonyan tudta eljuttatni a legfontosabb választói csoportokhoz.

Olvasson tovább: