Kereső toggle

Csapás és válaszcsapás

Oroszország keményen ellenáll az iszlamistáknak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Végső ostromra készülnek Aszad seregei az oroszok támogatásával Aleppó ellen, melynek néhány százezerre apadt lakosságát hol hordóbombákkal, hol egyéb tiltott fegyverekkel tizedeli a rezsim hadserege. Eközben a lázadók egy állítólag humanitárius szállítmányt vivő helikoptert lőttek le, és embertelenül meggyalázták a lezuhant gép orosz személyzetének holttestét, amire még kegyetlenebb bombázásokkal válaszolt a légierő. Mindemellett pedig az Iszlám Állam is fenyegető üzenetet küldött az oroszoknak szíriai szerepvállalásuk miatt.

A héten legalább öt katonát vesztett a szír fronton az orosz hadsereg: ők egy Mi–8-as szállítóhelikopter személyzetét adták, amelyet az Aleppót még tartó, mérsékeltnek nevezett lázadók csapata egy misszió teljesítése után lőtt le.

A gépen utazók és a pilóta meghaltak, testüket – mérsékeltnek egyáltalán nem nevezhető módon – legyőzőik meggyalázták, és az erről készült felvételeket feltették az internetre.

Az oroszok ilyen módon a Szíriából történt kivonulásuk óta – melyet Putyin még márciusban jelentett be – hivatalosan több embert veszítettek, mint a hadműveletek során. Az más kérdés, hogy a médiapropaganda mindkét oldalon igyekszik saját harci sikereit bemutatni, és a szíriai lázadók a hivatalosan elismert 19 orosz áldozat többszörösének haláláról tudósítottak. A válaszcsapás nem sokáig váratott magára, az orosz média tudósításai szerint a gép lelövéséért felelősséget vállaló Dzsais al-Fatah nevű fegyveres csoportokkal szemben tömeges légicsapásokat indítottak.

Aleppó a szír polgárháborúban a mérsékelt ellenzék utolsó fellegvára; ha Aszad csapatai orosz segítséggel beveszik, akkor az ország utolsó jelentős ellenálló városa is elesik. Aleppó ostroma csaknem 2012 óta folyamatosan kiújul. Az orosz támogatásnak köszönhetően most jutott oda a helyzet, hogy az ellenzéki csapatokat teljesen elvágták a Törökországból ér-kező támogatásokat jelentő folyosótól, és az ott maradt lakosság ellen rendszeresen tiltott fegyvereket vetnek be a rezsim orosz támogatással harcoló erői: kazettás bombáktól kezdve vegyi fegyverek alkalmazásán át csavarokkal és szögekkel tömött hordóbombákig mindent bevetnek a várossal szemben, ahol a helyiek gumiabroncsok égetésével próbálnak védekezni a légicsapások ellen. A lakosságot szisztematikusan irtó támadások mellett az orosz bombázók a kórházakat is leradírozták a földről.

Mindeközben Oroszországot az ISIS is megfenyegette egy YouTube-on elterjedt videofelvételen, amelyen egy autót vezető álarcos fegyveres ordítozza, hogy: „Ide hallgass, Putyin, elmegyünk hozzátok Oroszországba, és ölni fogunk titeket otthonaitokban… Testvéreim, folytassatok dzsihádot, öljetek és harcoljatok ellenük!” Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője szerint „Oroszország kellő figyelemmel viszonyul a terrorcsoportok részéről elhangzott fenyegetésekhez, a biztonsági szolgálatok elemzik azokat, ám az ISIS részéről elhangzott fenyegetés nem lesz hatással Oroszországnak a nemzetközi terrorizmus elleni harcban folytatott politikájára”. Szavai szerint Moszkva ezt a küzdelmet minden irányban folytatni fogja. Az országban élő mintegy harmincmilliósra becsült muszlim közösségből csatlakoztak ugyan néhány százan a szíriai iszlamisták oldalán a harcokhoz, de a csecsen háború óta nem volt olyan méretű iszlamista indíttatású merénylet Oroszországban, mint a nyugat-európai országokban. Az orosz vezetés keményen harcol mindenféle iszlamista erővel szemben, Csecsenföld keménykezű diktátor vezetése alatt áll, aki tulajdonképpen Putyin bábjaként teljes kontrollja alatt tartja a köztársaságot. Ramzan Kadirov csecsen elnök szerint az ő tagköztársasága egyedül is képes lenne megsemmisíteni a terrorszervezetet a „saját barlangjában”. A csecsenek választás elé állítanák a terroristákat: vagy leteszik a fegyvert, vagy Szíria földjébe lesznek elásva.

Az orosz külügy vezető helyettese, Szergej Rjabkov augusztus 3-án, szerdán bejelentette, hogy Oroszországnak nincsenek katonai jellegű céljai Aleppóban, és nem hajt végre légicsapásokat. Egyetlen célja a humanitárius segítségnyújtás, és a tűzszünet  kiterjesztése. Ennek eszközeire azonban nem tért ki. Azonban az orosz hibrid hadviselés módszereit ismerve ez bármilyen fegyvernem bevetését jelentheti.

Olvasson tovább: