hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csapás és válaszcsapás
Oroszország keményen ellenáll az iszlamistáknak

2016. 08. 14.
Végső ostromra készülnek Aszad seregei az oroszok támogatásával Aleppó ellen, melynek néhány százezerre apadt lakosságát hol hordóbombákkal, hol egyéb tiltott fegyverekkel tizedeli a rezsim hadserege. Eközben a lázadók egy állítólag humanitárius szállítmányt vivő helikoptert lőttek le, és embertelenül meggyalázták a lezuhant gép orosz személyzetének holttestét, amire még kegyetlenebb bombázásokkal válaszolt a légierő. Mindemellett pedig az Iszlám Állam is fenyegető üzenetet küldött az oroszoknak szíriai szerepvállalásuk miatt.

A héten legalább öt katonát vesztett a szír fronton az orosz hadsereg: ők egy Mi–8-as szállítóhelikopter személyzetét adták, amelyet az Aleppót még tartó, mérsékeltnek nevezett lázadók csapata egy misszió teljesítése után lőtt le.

A gépen utazók és a pilóta meghaltak, testüket – mérsékeltnek egyáltalán nem nevezhető módon – legyőzőik meggyalázták, és az erről készült felvételeket feltették az internetre.

Az oroszok ilyen módon a Szíriából történt kivonulásuk óta – melyet Putyin még márciusban jelentett be – hivatalosan több embert veszítettek, mint a hadműveletek során. Az más kérdés, hogy a médiapropaganda mindkét oldalon igyekszik saját harci sikereit bemutatni, és a szíriai lázadók a hivatalosan elismert 19 orosz áldozat többszörösének haláláról tudósítottak. A válaszcsapás nem sokáig váratott magára, az orosz média tudósításai szerint a gép lelövéséért felelősséget vállaló Dzsais al-Fatah nevű fegyveres csoportokkal szemben tömeges légicsapásokat indítottak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!