Kereső toggle

Terror és gyűlölet

Újabb brutális merénylet Amerikában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amerika történetének a szeptember 11-ei terrortámadás óta legsúlyosabb tömegmészárlása történt Orlandóban vasárnapra virradó éjjel egy melegbárban. A támadásban ötvenen vesztették életüket, és további ötvenhárman súlyosan megsérültek. Az FBI szerint a lövöldöző, Omar Mir Seddique Mateen az interneten radikalizálódott. Bár nincs kimutatható közvetlen kapcsolata egyetlen terrorszervezettel sem, sőt, egyesek szerint maga is a férfiakhoz vonzódott, és ezért gyilkolt. Mateen a támadás során az Iszlám Állam tagjának vallotta magát.

A támadást szombaton hajnali kettőkor indította el Omar Mateen, aki egy AR–15-ös típusú félautomata fegyverhez hasonló lőfegyverrel és egy kézi lőfegyverrel elkezdte halomra lőni a Pulse melegbárban tartózkodó mintegy háromszázötven vendéget. A bárban aznap éjjel egy melegfesztivál részeként latin estet tartottak, ami miatt sokkal inkább tele volt, mint máskor. A túlélők közül többen elmondták, hogy az első lövéseket a show részének tartották. Az interneten megjelentek az áldozatok és családtagjaik közötti üzenetváltások is, amelyek szerint többen a mosdóban próbáltak menedéket találni, ahová a támadó is bezárkózott, mintegy harminc embert túszul ejtve. A rendőrök próbáltak tárgyalni vele, de miután világossá vált, hogy a férfi szándéka az, hogy mindenkit megöljön, betörték az ajtót, és lelőtték a támadót. Hajnali öt körül a rendőrség különleges egysége egy Bearcat járművel áttörte a mosdó falát, kiszabadítva a bent rekedt túlélőket. Ennek ellenére ötven halálos áldozatot követelt a támadás, és az ötvenhárom sérült közül többen még mindig válságos állapotban vannak.

Mateen a támadás előtt felhívta a rendőrségi segélyhívót, és saját magát az Iszlám Állam tábornokának nevezte.

A terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásért, viszont a nyomozás eddigi eredményei alapján valós kapcsolat nem állt fenn az Iszlám Állam és a floridai biztonsági őr között. A férfi köztudottan szimpatizált az Iszlám Állammal, és két alkalommal is folyt ellene FBI-vizsgálat, először 2013-ban, majd 2014-ben. A vizsgálatok során viszont az FBI képtelen volt konkrét kapcsolatot kimutatni Mateen és a szervezet között, így nem került sor vádemelésre.

Családi terepszemle

A terrortámadást végrehajtó Omar Mateen amerikai állampolgár volt, a floridai Fort Pierce-ben élt feleségével és hároméves kisfiával. A huszonkilenc éves férfi afgán szülők gyermekeként New Yorkban született. 2006-ban és 2007-ben az Indian River State College-ban szerzett diplomát, bár erről az időszakról kevés adat áll rendelkezésre. A biztonsági cég, amely alkalmazta, először a felvételekor végzett el egy pszichológiai tesztet, amelyben „átlagon felüli” eredményt produkált. 2013-ig a lövöldöző fegyveres biztonsági őrként tevékenykedett a St. Lucie megyei bíróságon, majd ezt követően egy nyugdíjas közösségben Port St. Lucie-ben. Munkaadója a 2013-as és 2014-es FBI-nyomozások ellenére sem tartotta szükségesnek, hogy a pszichológiai vizsgálatokat megismételjék, ugyanis az FBI is arra a következtetésre jutott, hogy a férfi nem jelent fenyegetést.

Mateen második felesége, Salman szorosan együttműködik a nyomozással. Ennek során kiderült, hogy az asszony tudott férje merénylettervéről, és elmondása szerint mindent megtett, hogy ezt megakadályozza – az eddigi ismereteink szerint azonban a döntő lépést nem tette meg, azaz a hatóságokat nem értesítette. Több olyan kiránduláson is részt vett férjével, amelyben potenciális célpontokat tekintettek meg, bár az egyelőre nem világos, hogy az asszony tudott-e a látogatások valódi céljáról. A pár június elején kereste fel a Pulse bárt, amelytől alig egy órányi távolságra éltek. Az sem teljesen egyértelmű, hogy Salman tudott-e arról, hogy a férje alig egy héttel a lövöldözés előtt vásárolta a gyilkos fegyvert. Ha kiderül, hogy tisztában volt a férj szándékaival, vádat emelhetnek ellene.

Mateen apja, aki saját YouTube-csatornáján korábban több politikai videót is közzétett a szíriai válsággal kapcsolatosan, a támadás után  interjút adott a The Guardiannek, amelyben elítélte fia tetteit, és többször kijelentette, hogy nem tartja felelősnek magát az eseményekért. Azt is elmondta, hogy nem vettek észre semmi furcsát a fián, aki szombaton még felkereste az apja házát.

Rejtett frusztrációk

Mateen első felesége, Sitora Yusufiy is a nyilvánosság elé állt a támadást követően, azt állítva, hogy a férfi maga is meleg volt, ráadásul azért ment tönkre a kapcsolatuk, mert a férfi bántalmazta, sőt be is zárta. A nő szerint Mateen apja is tisztában volt fia hajlamával. Seddique Mateen szerint viszont az első feleség csak az eseményeket követő médiafigyelmet igyekszik kihasználni, és a fia boldog volt második feleségével és hároméves kisfiukkal.

Ennek ellenére a brit bulvármagazin, a The Daily Mail információi szerint a homoszexuális társadalom több tagja is úgy nyilatkozott, hogy Mateen maga is a férfiakhoz vonzódott. Egy régi iskolatársa elmondta, hogy 2006-ban a férfi megpróbálta randevúra hívni, illetve a Pulse rendszeres vendégei közül is többen jelezték, hogy a bárban megpróbálta felcsípni őket. Azt is egyértelművé tették, hogy Mateen nem most fordult meg először a melegbárban, hanem majdhogynem törzsvendégnek számított. Ezért a nyomozók nem zárják ki azt sem, hogy a lövöldözés a tettes saját belső zavarának a következménye, amit a családja elmondása szerint az lendített át a kritikus határon, hogy egy kirándulás alkalmával látott két férfit nyilvánosan csókolózni.

Barack Obama elnök egy fehér házi sajtótájékoztatón elmondta, hogy véleménye szerint a lövöldözőt „számos szélsőséges információ inspirálta, amelyeket az interneten terjesztenek”. James Comey, az FBI igazgatója szerint is „erős jelek utalnak a gyilkos radikalizálódására és a külföldi terrorszervezetek potenciális inspiráló hatására”.

Ezt a véleményt lovagolta meg Donald Trump is, aki a Twitteren jelentette ki, hogy jólesik neki, amikor bevallják, hogy igaza volt. A politikus közleményben szólította fel Obamát, hogy ha nem tudja kiejteni a „radikális iszlám” kifejezést, akkor a legjobb, ha lemond. Trump az események nyomán a muszlimok bevándorlásának teljes betiltására szólított fel, mert „a radikális iszlám a nők, melegek, zsidók, keresztények és minden amerikaival szembeni gyűlöletet szítja.”

Fegyver és politika

A támadás miatt fellángolt a vita a fegyvertartással kapcsolatos törvényekről, ugyanis a férfi biztonsági őrként legálisan vásárolt fegyverekkel gyilkolta halomra a Pulse nevű bárban szórakozókat. Obama szerint, „ha az országban önmagukat radikalizáló személyek vannak, akkor ezeket nagyon nehéz lesz időben megtalálni, és hogy bizonyos esetekben mennyire egyszerű fegyverhez jutniuk, nagyban meghatározza majd, hogy tudnak-e ehhez hasonló támadásokat kivitelezni”.
Hétfőn Hillary Clinton is felszólította az amerikai törvényhozást, hogy vezessék be újra a támadó fegyverek tartását tiltó rendelkezést, ami a 90-es években Bill Clinton kormányában az egyik sarokkőnek számított, viszont 2004-ben, tíz év után feloldották. Marco Rubio viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a férfi valószínűleg akkor is képes lett volna kivitelezni a támadást, ha a fegyvertartást korlátozó törvények érvényben vannak.
Az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) ügyvédje, Chase Strangio közvetlenül a melegházasságot ellenző republikánusokat és a keresztényeket teszi felelőssé a támadásért, akik szerinte a „queerellenes” klímát létrehozták az országban a „gondolataikkal, imáikkal és iszlamofóbiájukkal”. Az ügyvéd szerint a „keresztény jobboldal” az elmúlt hat hónapban több mint 200 LMBT-ellenes rendelkezést tolt át a törvényhozáson, és ezért elhibázottnak tartja, hogy a közvélemény a muszlimokat okolja a támadásért.

Olvasson tovább: