hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Donald Trump lehet a republikánusok elnökjelöltje
Sikerszéria

2016. 05. 05.
Véget ért a Fehér Házért való küzdelem Ted Cruz számára, akinek a keddi indianai előválasztások jelentették az utolsó esélyt. Donald Trump fölényes győzelmével azonban szertefoszlott a júliusi nyílt elnökjelölő konvenció reménye, így a texasi szenátor felfüggesztette kampányát. Indiana ezzel, úgy tűnik, hű marad hagyományához: 1940 óta két kivételtől eltekintve a későbbi republikánus jelöltre szavazott. Bernie Sandersnek jól jött, hogy a választók őt részesítették előnyben, de a demokrata versenyben ez nem hozott különösebb változást.

Ted Cruz hajrája ellenére Indiana 53 százalék fölött Trumpra szavazott, aki mind az 57 itteni delegáltat megkapja. Miután Cruz – meglepetésre – bejelentette visszalépését, a milliárdos akadály nélkül megszerezheti a többséghez hiányzó képviselőket a júliusi konvencióig. Bár John Kasich azt ígérte, versenyben marad, amíg „valaki eléri az 1237 küldöttet”, szerdán ő is bejelentette, hogy felfüggeszti kampányát.

„Azt mondtam, addig folytatom, amíg van járható út a győzelemhez. Ma este, sajnos, ez az út lezárult – jelentette be Indianapolisban az eredmények beérkezése után Cruz. – Mindent megtettünk, amit tudtunk, de a szavazók másik utat választottak. Ezért nehéz szívvel, de hazánk hosszú távú jövőjével kapcsolatban végtelen optimizmussal, felfüggesztjük kampányunkat.”

Cruz egy héttel korábbi, a keleti államokban elszenvedett veresége már nem sok jót vetített előre, de nagy létszámú evangéliumi keresztény lakossága miatt Indianában benne volt egy sikeres szereplés lehetősége. A Kasich-kel kötött megállapodása értelmében – mely szerint Trump megállítása érdekében felosztották a maradék államokat egymás között – úgy volt, hogy az ohiói kormányzó „átengedi” Indianát Cruznak. Ez nem teljesen valósult meg; Kasich visszafogottan ugyan, de kampányolt itt is, emellett szavazói közül sokan fellázadtak a paktum ellen, és inkább Trumpot támogatták, vagy otthon maradtak. Egy másik húzásként a texasi szenátor bejelentette, hogy megválasztása esetén Carly Fiorinát jelöli alelnöknek, ezzel azonban legföljebb némi plusz médiafigyelmet sikerült szereznie.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!