Kereső toggle

Donald Trump lehet a republikánusok elnökjelöltje

Sikerszéria

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Véget ért a Fehér Házért való küzdelem Ted Cruz számára, akinek a keddi indianai előválasztások jelentették az utolsó esélyt. Donald Trump fölényes győzelmével azonban szertefoszlott a júliusi nyílt elnökjelölő konvenció reménye, így a texasi szenátor felfüggesztette kampányát. Indiana ezzel, úgy tűnik, hű marad hagyományához: 1940 óta két kivételtől eltekintve a későbbi republikánus jelöltre szavazott. Bernie Sandersnek jól jött, hogy a választók őt részesítették előnyben, de a demokrata versenyben ez nem hozott különösebb változást.

Ted Cruz hajrája ellenére Indiana 53 százalék fölött Trumpra szavazott, aki mind az 57 itteni delegáltat megkapja. Miután Cruz – meglepetésre – bejelentette visszalépését, a milliárdos akadály nélkül megszerezheti a többséghez hiányzó képviselőket a júliusi konvencióig. Bár John Kasich azt ígérte, versenyben marad, amíg „valaki eléri az 1237 küldöttet”, szerdán ő is bejelentette, hogy felfüggeszti kampányát.

„Azt mondtam, addig folytatom, amíg van járható út a győzelemhez. Ma este, sajnos, ez az út lezárult – jelentette be Indianapolisban az eredmények beérkezése után Cruz. – Mindent megtettünk, amit tudtunk, de a szavazók másik utat választottak. Ezért nehéz szívvel, de hazánk hosszú távú jövőjével kapcsolatban végtelen optimizmussal, felfüggesztjük kampányunkat.”

Cruz egy héttel korábbi, a keleti államokban elszenvedett veresége már nem sok jót vetített előre, de nagy létszámú evangéliumi keresztény lakossága miatt Indianában benne volt egy sikeres szereplés lehetősége. A Kasich-kel kötött megállapodása értelmében – mely szerint Trump megállítása érdekében felosztották a maradék államokat egymás között – úgy volt, hogy az ohiói kormányzó „átengedi” Indianát Cruznak. Ez nem teljesen valósult meg; Kasich visszafogottan ugyan, de kampányolt itt is, emellett szavazói közül sokan fellázadtak a paktum ellen, és inkább Trumpot támogatták, vagy otthon maradtak. Egy másik húzásként a texasi szenátor bejelentette, hogy megválasztása esetén Carly Fiorinát jelöli alelnöknek, ezzel azonban legföljebb némi plusz médiafigyelmet sikerült szereznie.

Az evangéliumi szavazók végül nem Cruzhoz húztak (ahogy sok más, korábban választó államban sem) – az exit pollok szerint Trump 5 százalékos fölénnyel nyerte el voksaikat. A milliárdos diadalához ezenkívül hozzájárultak a közepes és alacsony jövedelműek, a 45 év felettiek, a férfiak és a konzervatívok. Őt támogatta továbbá az egykori híres kosárlabdaedző, Bobby Knight és több más sportlegenda, valamint Alan Morrison képviselő. Egy friss Gallup-felmérés szerint Cruz népszerűsége a republikánusok között apadni kezdett az elmúlt két hétben, Trumpé viszont felmenő ágba került. Bár korábban Cruz azt nyilatkozta, hogy versenyben marad akkor is, ha Indianában veszít, végül sokkal ésszerűbbnek tűnő döntést hozott: a most még csak 45 éves szenátornak még van ideje az elnökségért újra ringbe szállni, így zuhanó támogatottsága mellett nem érte volna meg tovább folytatni a sokszor karakterromboló és enyhén szólva bizonytalan sikerrel kecsegtető küzdelmet.

Most sem hiányoztak a – különösen a nagy téttel bíró – előválasztásokat felvezető, durva és személyeskedő össze-csapások. Trump a Fox News egyik adásában hozta fel az eredetileg a National Enquirer bulvárlapban megszellőztetett hírt, miszerint Ted apja, Rafael Cruz egy 1963-ban készült fényképen együtt szerepel John F. Kennedy gyilkosával, Lee Harvey Oswalddal. Cruz a milliárdost – többek között – „erkölcstelen hazudozónak” nevezve replikázott. Leköszönő beszédében kedd este nem gratulált neki, sőt meg sem említette Trumpot, így annak ígérete is elmaradt, hogy támogatni fogja, ha ő lesz a jelölt.

Trump ezzel szemben elismerő szavakkal búcsúztatta, és kemény vetélytársnak nevezte Cruzt. Szavazóit azzal biztatta, hogy újranyitja a bányákat, és a NAFTÁ-nak, a Bill Clinton által aláírt szabadkereskedelmi egyezménynek a felbontásával visszaszerzi a munkahelyeket. „Hillary Clinton után megyünk”, „Győzni fogunk novemberben” – erősítette meg újra a már többször felvázolt jövőt. Az mindenesetre tény, hogy nagyon kevesen gondolták, hogy idáig eljut, nemcsak indulása bejelentésekor, hanem akár még néhány hete is.

A szintén végig várakozáson felül teljesítő Bernie Sanders Indianában a közvélemény-kutatásokat meghazudtolva győzött. Miután az előző héten öt állam közül csak Rhode Island szavazott rá, kampánya több száz stábtagot bocsátott el, és új stratégiákat keresett. Indianában a munkás és a fiatal szavazókra építettek; ez utóbbiak elérése érdekében például elsősorban egyetemi kampuszokon tartottak rendezvényeket. Emellett az előválasztások nyitott jellege, mint más hasonló államokban, itt is Sanders vitorlájába fújta a szelet. Mindennek köszönhetően a szavazatok 52,5 százalékát szerezte meg, nagyjából 5 százalékos előnnyel Clintonnal szemben, aki pedig minden jelentős indianai demokrata politikus támogatását maga mögött tudhatta. Nem mintha ez az eredmény sokat változtatna a verseny várható kimenetelén. Clinton továbbra is pártja tulajdonképpeni jelöltje, és ahhoz, hogy ez hivatalossá válhasson, a küldöttek 91 százalékát már megszerezte. Sandersnek a maradék delegáltak 66 százalékára lenne szüksége a többséghez, ehhez viszont a hátralévő államokban elsöprő arányban kellene tarolnia, amire eddig egyedül saját államában, Vermontban akadt példa.

Olvasson tovább: