Kereső toggle

A „borzasztó boldog” 90

A kilencven éves királynőt ün nep lik a britek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Uralkodási idejével és életkorával egyaránt tiszteletet parancsoló, máig aktív közszereplő őfelsége, Erzsébet királynő, aki ráadásul jó egészségnek és kimagasló népszerűségnek örvend. A brit királyi família a legtermészetesebb családi eseményeikkel – legyen az gyarapodó létszám vagy évforduló – rendszeresen hírértéket és emelkedett hangulatot szolgáltat, amire a szigetországon túl is vevők: úgy tűnik, a briteknek mindig van mit ünnepelniük.

„E gyermek Anglia üdvére késő kort ér” – Károly trónörökös a BBC-n leadott köszöntő beszéde során a közvetlen „Drága Mama” megszólítástól shakespeare-i magasságokba emelkedett ezzel a VIII. Henrik című királydrámából vett szakasszal, amely eredendően ott I. Erzsébetre vonatkozó jövendölés. A 90 éves ünnepelt elsőszülött fiát vélhetően a Shakespeare-emlékév is inspirálta.

Az Egyesült Királyságban a közhangulat ünnepi, a britek hősiesen és időjárásállóan kitartanak a számtalan megemlékezésen. Erzsébet királynőjük mindinkább a legek uralkodóasszonya, nevéhez egyre több rekordszámba menő feljegyzés kerül, hiszen 2015. szeptember 9-e óta a leghosszabb ideje trónon ülő uralkodó. Az aktuális ünnepi évforduló annak jegyében zajlik, hogy Elizabeth Alexandra Mary Windsor 1926. április 21-én született. Ez alkalomból azonban nem szorítkoznak pusztán egynapos ünneplésre, tudniillik májusban és júniusban is folytatódik a királynőt ünneplő programsorozat.

A királynő tiszteletére a királyi rezidencia, az ősi windsori kastély környékén kialakítottak egy sétautat, amelynek a Queen’s Walkway nevet adták. A körsétán visszafogott napsütésben őfelsége tavaszias kosztümben és a tőle megszokott méltóságteljes derűvel vett részt férje, Fülöp edinburgh-i herceg oldalán. Erzsébet királynő üdvözlésére ezrek sorakoztak fel (sokan már hajnalban elfoglalták a helyüket), brit zászlócskák és integető karok lengedeztek, az uralkodót jókívánságokkal, lufival, virággal és ajándékokkal fogadta az egybegyülekezett tömeg. A jeles napon felavatott sétaút pontosan 6373 méter hosszú – ez jelképezi a rekordot, amelyet II. Erzsébet királynő tavaly döntött meg: azt a bizonyos 63 évet, hét hónapot és három napot.

A 90. születésnap alkalmából a londoni Hyde Parkban 41, az Egyesült Királyság nemzeteinek többi fővárosában 21 díszlövéssel tisztelegtek a tüzérségi egységek. Természetesen elmaradhatatlan volt a szülinapi torta, amit a brit sütőverseny, a Great British Bake Off legutóbbi győztese, Nadiya Hussain készített a királynőnek. A 42 tojásból  négy napon át készült, emeletes, narancs-lila csíkos alkotás kétségkívül hagyománybontónak bizonyult, de könnyen szelhető piskótatésztájával kivívta az előkészületek során a királyi család támogatását; az uralkodóház döntése stratégiai volt, hogy őfelségét megkíméljék a rossz emlékű, tömör torták okozta sorozatos szeletelésből származó megerőltetéstől. A királynő elmondása szerint „borzasztó boldog”, hogy a jókívánságok és köszöntések valóban emlékezetessé tették a napját, és amiatt is „borzasztó boldog” volt, hogy gyönyörű időjárás és annyi kedves esemény kerekedett a séta során.

A mozgalmas napon a windsori kastély udvarában sor került a kezdő fáklyagyújtásra, ahol Károly herceg hol viccelődő, hol megható szavakat intézett „Őfelsége, Mama” felé, végül ünnepi beszédét háromszoros hip-hip-hurrá levezénylésével oldotta. A herceg este családi magánvacsorán látta vendégül a vendégsereget. Azért annak is megvolt a kockázata, hogy a nyilvános ünnepi mozzanatok túl hatásosra sikerülhetnek: késő este ugyanis az ikonikus londoni BT-torony szintén lángba borult. Szervezéskor tartottak is a valósághű attrakció következményeitől, így a biztonsági szervek jó előre tájékoztatták a lakosságot, nehogy pánik törjön ki a pazar csúcseffektek láttán.

A nagy volumenű ünnepségsorozat igazából a jövő hónapban kezdődik: május 12-étől négy napon át másfél órás esti parádét rendeznek az uralkodó tiszteletére a windsori kastély parkjában. A rendezvényeken 1500 táncos, énekes, zenész, színész és más művész mellett 900 ló fog fellépni – a kiemelt négylábú ünnepi különítmény nem holmi cirkuszi gesztus, hiszen a királynő lovak iránti rajongása közismert. (Erzsébet hasonlóképpen lelkesedik a fényképezésért, ezért is szaporodnak a fényképválogatások és mozgókép-összeállítások hosszú élete színes pillanatairól.) A hivatalos tájékoztatás csupán annyit árult el, hogy a 90 perces program a királynő eddigi kilenc évtizedes életútjának és csaknem hat és fél évtizednyi uralkodásának epizódjait idézi fel.

A rendezvényt a 2012-es gyémántjubileum során már sikeresen vizsgázott csapat szervezi, akik most különleges technológiai fejlesztésekkel, egyedülálló látványelemekkel tervezik emelni az ünnep fényét.

Egy hónapra rá (amikor már amúgy az önmaga ünneplését nagy ívben kerülő Fülöp herceg 95. születésnapja lesz aktuális), június 12-én pedig minden idők legnagyobb utcabáljával ünnepelhetik a londoniak II. Erzsébet születésnapját. A születésnap megkettőzését, illetve a hivatalos ünneplés kora nyárra történő időzítését a köztudottan alattomos albioni időjárás indokolja. A hagyomány a 18. századra tekint vissza: a nem túl szerencsés születési dátumú fenségeknél az udvar „hivatalos születésnap” kijelöléssel minimalizálja a szabadtéri rendezvényekre felettébb veszélyes időjárásbeli kockázatokat. A júniusi megaparti helyszíne a vörös aszfaltjáról híres sugárút, a The Mall lesz, amely egy mérföld, azaz 1,6 kilométer hosszan köti össze a Buckingham-palotát, a királyi család első számú londoni rezidenciáját és a brit miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Admiralitást. Az út teljes hosszában piknikasztalokat állítanak fel, amelyek mellett terv szerint tízezres létszámban zajlódhat az eszem-iszom a szervezett ünnepi partin – ha az időjárás is támogatja. A méltóságteljes összképhez tartozó lényeges elem, hogy a windsori és a londoni ünnepségek megrendezése jegybevételeket jelent a királynő által támogatott jótékonysági szervezetek javára.

„A gyorsan zajló társadalmi átalakulás a legtöbb ember számára bizonyára zavarba ejtő, ahogy idősödik; ám ha az ember történetesen államfő, elengedhetetlen, hogy alkalmazkodjon a változó világhoz, annak érdekében, hogy elkerülje a félreértést, nehogy tartózkodónak és elérhetetlennek tűnjön. Az már a királynő nagy érdeme, hogy ilyen szívélyesen és méltósággal sikerült az átmenetet megvalósítania a modernitás felé” – vélekedik a The Telegraph ünnepi cikkében. Az udvari ünnepi alkalmak várható szerteágazása egészen megszokott a brit közéletben, hiszen az uralkodó édesanyja, a néhai Erzsébet anyakirályné is igen hosszú életű volt, úgy élt 102 évet (1900–2002), hogy gyakorlatilag a teljes 20. századot végigélte. „Isten áldja a királynőt!” – mondják a britek már jó hatvan éve Erzsébet életére.

A jókívánság az uralkodónak és leszármazottainak is szól – a közfigyelem tudvalevőleg 4 gyermeke, 8 unokája és 5 dédunokája irányába is lankadatlan, sőt a gondos udvari médiakezelés sikerrel dolgozik a folytonosság és állandóság kiegyensúlyozott körképén.

Természetesen ahol a jó modornak régi hagyományai vannak, nincs hiány a megbecsülés különböző formáiban: nyilvánvaló, hogy a királynő ünneplésével nem csupán egy nevezetes személy kap tiszteletet, hanem az általa képviselt nemzet is – ezt külföldi gratulációk sorozata tanúsítja, és persze elsősorban a brit polgárok tiszteletadása, akik rendszeresen részt vesznek a monarchia ünnepi alkalmain, önként vállalva a statisztaszerepet az aktuális ünneplő tömegben. Jellegzetesen brit hozzáállás, ahogy ebben rendre nem lealacsonyító, hanem felemelő motívumot látnak, hiszen az államiság és az emberség eredendően nem ellentétes.

Olvasson tovább: