Kereső toggle

Nemzetközi botrányt kavart Donald Trump muszlimpolitikája

Leselkedő veszélyek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Óriási tiltakozáshullámot váltott ki az amerikai elnökjelöltségért kapmányoló Donald Trump hétfői kijelentése, miszerint teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba. A szókimondó republikánus politikus megjegyzését felháborodottan ítélték el az ENSZ-től kezdve Kairón át Londonig, de odahaza, még saját pártján belül is kemény szavakkal bírálták.

Zavarodott, veszélyes, fasiszta, náci – csak néhány a jelzők közül, amelyekkel Donald J. Trumpot illették kritikusai, miután egy kampánynyilatkozatában az Egyesült Államok határainak a muszlimok előtti totális lezárását szorgalmazta. Trump szerint addig lenne erre szükség, amíg az ország vezetői – a San Bernardinó-i terrortámadás tükrében – meg nem bizonyosodnak róla, hogy „mi a fene folyik itt”. Radikális álláspontját azzal indokolta, hogy a már jelenleg is az Egyesült Államokban élő muzulmánok széles rétegei éreznek bizonyítottan gyűlöletet az amerikaiak iránt. „Lehetünk politikailag korrektek, lehetünk hülyék, de a helyzet csak egyre rosszabb lesz” – jelentette ki Trump. „Míg fel nem mérjük pontosan a problémát és a ránk leselkedő veszélyeket, addig sem engedhetjük, hogy országunk olyan emberek rettenetes támadásainak célpontja legyen, akik csak a dzsihádban hisznek, nincs realitásérzékük és nem tisztelik az emberi életet.”

A hallgatóságából üdvrivalgást kiváltó beszéd Trump támogatói táborán kívül nemzetközi és hazai körökben is hatalmas felháborodást keltett. Hillary Clinton demokrata elnökjelölt „elítélendőnek, előítéletesnek és megosztónak” titulálta a felvetést, szerinte ez a fajta politika csak ártana a nemzetbiztonságnak. A történtekre reagálva egy körlevélben Huma Abedin, Clinton kampánymenedzser-helyettese így írt a demokata szavazóknak: „Büszke muzulmán vagyok – de Önöknek nem kell osztozniuk a hitemen ahhoz, hogy osszák az undorodásomat. Trump rasszizmust akar beiktatni a törvénykönyveinkbe. Iszlamofóbiája nem a nemzeti értékeinket tükrözi, hanem árt országunk hírnevének, sőt a biztonságunkat is veszélyeztetheti.”

Trumptól saját pártja is elhatárolódott: az elnökjelöltségért induló versenytársai egyöntetűen fejezték ki nemtetszésüket, Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke pedig kijelentette, hogy Trump javaslata szemben áll nemcsak a republikánus párt, hanem az Egyesült Államok értékeivel is.

A nemzetközi porondon bírálta Trump álláspontját többek között David Cameron brit miniszterelnök, aki szerint a muszlimok beengedésének tilalmára irányuló javaslat „egyszerűen rossz, abszolút haszontalan, és az ellentétek magvát hinti el”. Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államokban tapasztalható kampányretorika ártalmas a szíriai menekülteket segíteni hivatott áttelepítési programra nézve, ugyanakkor méltatta Barack Obama kormányát, amely kiáll e program mellett. Egyiptom központi vallásjogi intézménye, a Dár al-Ifta közleményben szólította fel Amerikát, hogy ítélje el a Trump-féle kijelentéseket, és szerezzen érvényt azoknak a törvényeknek, amelyek büntetik a vallás, a bőrszín és származás alapján történő gyűlöletkeltést.

A média sem kímélte Trumpot: televíziós interjúkban feltüzelt riporterek a szavába vágva kiabáltak vele, a Philadelphia Daily News címlapján náci karlendítéssel jelenítették meg, a kulturális ikonnak tekintett írónő, J. K. Rowling Twitter-bejegyzése szerint pedig Voldemort, a Harry Potter-könyvek Sötét Nagyura közel sem olyan szörnyeteg, mint Trump. A jelenleg a legesélyesebbnek tartott republikánus elnökjelölt-aspiráns azonban továbbra is fenntartja álláspontját, ugyanis szerinte az Egyesült Államok lényegében háborúban áll a muszlim szélsőségesekkel, csak a jelenlegi elnök ezt nem hajlandó kimondani. Trump a párizsi terrortámadások után borzolta először a kedélyeket az amerikai muszlimok összeírására tett javaslatával, minek következtében népszerűsége azonnal megugrott a republikánus szavazók körében.

Olvasson tovább: