hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Két félidő a pokolban
A terrorizmus az európai futballt is elérte

2015. 11. 19.
A párizsi merényletek egyik újdonsága volt, hogy a terroristák egy szurkolókkal zsúfolásig teli stadiont is felvettek a célpontok közé. A legnépszerűbb európai sport „szentélyei” ellen eddig nem indítottak támadást, most ez is megtörtént, igaz, a terroristák nem jutottak be közvetlenül a Stade de France arénába. A merényleteket követő napok azonban egyértelművé tették: a futball sem maradt ugyanaz november 13-a után. A reakciók között volt bátor és felemelő (Londonban), rémisztő és megdöbbentő (Hannoverben), valamint fenyegető és gyalázatos (Isztambulban és Dublinban).

Futballünnepnek indult november 13-a Párizsban: 80 ezer néző előtt készült megmérkőzni a jövő nyári Európa-bajnokság két favoritja, a házigazda Franciaország és Németország. Az Eb nyitómérkőzésének és döntőjének tervezett helyszín a Stade de France. Az arénában jelen volt François Hollande elnök és Bernard Cazeneuve belügyminiszter, a nézők között pedig a Francia-Alpokban tavasszal lezuhant Germanwings repülőgép áldozatait és roncsait összegyűjtő mentőcsapatok 1200 tagja, akik a Lufthansa vendégeként utazhattak Párizsba.

Az első félidő 19. percében hangos robbanás hallatszott a stadionban, az éles hang a televíziós közvetítésben is egyértelműen kivehető volt. A jelenlévők nem tudták, hogy az a merénylő robbantotta fel magát, aki 5 perccel korábban sikertelenül próbált bejutni az arénába. A játék folytatódott, miközben Hollande elnököt a golyóálló üveggel védett VIP-páholyba menekítették. Újabb 10 perc elteltével (a mérkőzés 30. percében) felrobbantotta magát a második terrorista is, miközben az elnök már hírt kapott a városban megindult további támadásokról is.

A válsághelyzetben azt tanácsolták Hollande-nak, hogy ne szakítsák félbe a mérkőzést, mert az ostrom alatt lévő Párizsban még a stadion számít a viszonylag legvédettebb helyszínnek a 80 ezres tömeg számára. Ezt követően csendben lezárták a kijáratokat, miközben az arénában is korlátozták az internetforgalmat. Már több tucat halott volt a különböző helyszíneken, amikor még zajlott a második félidő. Bármilyen hihetetlen, a mérkőzést végigjátszották úgy, hogy közel 100 perc telt el az első robbantások után. A lefújást követően a nézőket csak órák alatt, szakaszosan engedték ki, míg a csapatok a stadionban töltötték az éjszakát, és csak hajnalban szállhattak buszra. A tragédia áldozatai közt volt a francia csapat középpályásának, Lassana Diarrának unokatestvére is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!