Kereső toggle

Terror az ünnepen

Késsel és kövekkel harcolnak a palesztin támadók

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Segítségnyújtás helyett nevettek, tapsoltak, köpködték és átkozták  a sebesült áldozatokat azok a palesztin árusok, akik szemtanúi voltak egy zsidó család elleni terrortámadásnak szombaton este Jeruzsálem Óvárosában. A gyilkosságban a családapa és egy másik zsidó férfi  is életét vesztette, aki segíteni próbált. Két nappal korábban Júdea– Szamária térségében követtek el palesztin fegyveresek mészárlást:  egy négy gyermekes zsidó család autójára tüzet nyitottak, és megölték  a szülőket. A támadások azonban nem számítanak újkeletűnek  a térségben élők számára, de erről a nemzetközi média egyáltalán  nem akar tudomást venni. Ahogy arról sem, hogy az Izrael tárgyalópart nerének tekintett Palesztin Hatóság egyik esetben sem ítélte el  az ártatlan izraeli civilek meggyilkolását.

A Szukkót, vagyis a Sátorok ünnepe alkalmából az ország és a világ minden pontjáról zsidó családok érkeznek Jeruzsálembe. Az Óváros utcáin hömpölyög a tömeg, rengeteg a kisgyerek, igazi fesztiválhangulat uralkodik. Láthatóan nagy a készültség a hatóságok részéről is, hogy az ünneplők biztonságát garantálják. Ennek ellenére az ünnepi hetet terror és gyász árnyékolta be.

Köpködtek és átkozódtak

Adele és Aharon Benita-Bennet a Siratófalnál imádkozott, majd pedig az Oroszlán Kapu felé vette az irányt két kisgyermekével. A huszonkét éves asszony arról számolt be, hogy rossz érzésük támadt, ahogy haladtak, ezért sietni kezdtek. Azonban hirtelen az egyik boltból előbukkant egy férfi, aki késsel támadt rá a családapára. A férfi megpróbált ellenállni, behúzott a palesztin támadónak, aki ekkor a feleséget késelte meg. Ezután újra a férjnek esett.

A nő is megpróbálta elvenni tőle a kést, de nem sikerült lefegyvereznie. Segítségért kiáltott, még pénzt is felajánlott, de a környéken lévő arab árusok nevetve, tapsolva nézték végig a szörnyű vérengzést, és az áldozatokat átkozták és köpdösték. Egy negyvenegy éves zsidó férfi sietett a segítségükre, aki az Óvárosban lakott, de őt is leszúrta a támadó, és belehalt a sérülésébe. A sebesült asszony több tucat kilométert futott vérezve, vállából kiálló késsel, hogy segítséget kérjen. Útközben némelyik palesztin árus azt mondta neki, hogy remélik, ő is meghal. Többször úgy érezte, hogy elájul, emiatt egyszer egy járókelőbe kapaszkodott, aki lerázta, megrúgta, és azt mondta neki, hogy haljon meg. A terrorista közben elvette Aharon Benita-Bennet fegyverét és lövöldözni kezdett a közelben tartózkodó turistákra és rendőrökre. A rendőrök végül végeztek a támadóval. A lövöldözés közben a zsidó házaspár kétéves kisfia könnyebben megsérült, csecsemő kislányuk viszont csodával határos módon sértetlenül megúszta a terrorcselekményt. A szülőket kórházba szállították, de az édesapa ezt követően meghalt. Az édesanyán életmentő műtétet hajtottak végre, így túlélte a támadást.

A késelések azóta is folytatódnak. Néhány órával később egy tizenéves fiút késeltek meg az Óváros közelében. A rendőrök időben észrevették és ártalmatlanították a terroristát, így a fiatal fiú könnyebb sérülésekkel került kórházba. A héten az Oroszlán Kapu környékén egy palesztin nő késelt meg egy harmincöt éves izraeli férfit, de ő sebesülten is rá tudott lőni támadójára. Nem sokkal ez után pedig a déli Kiryat Gat városánál egy katonát késeltek meg.

A Benita-Bennet család elleni támadást egy tizenkilenc éves palesztin férfi követte el, aki az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorcsoport állítása szerint a szervezethez tartozott. Mohammad Shafik Halabi, aki egyébként jogot tanult az al-Kudsz Egyetemen, egy nappal a támadást megelőzően kiírta Facebook-oldalára, hogy „itt van a harmadik intifáda”. Az Iszlám Dzsihád a terrorakció után propaganda videót tett közzé a YouTube videómegosztó portálon, amelyben öngyilkos merényletekkel fenyegetőznek. A jó minőségű felvételen a csoport fegyveres szárnyának, az al-Kudsz Brigádnak a terroristái robbanóöveket készítenek, és utolsó üzeneteiket rögzítik, mielőtt izraeli katonai egyenruhákat öltenek magukra, és egy buszmegálló felé indulnak, hogy így jussanak be a zsidó állam területére.

A nabluszi terrorsejt

Az ünnepi hét alatt palesztin fegyveresek Júdea-Szamária területén is terrorakciót hajtottak végre, amelynek célpontja egy zsidó család volt. Eitam és Naama Henkin, akik Ramallahtól északnyugatra laktak egy Néria nevű településen, négy gyermekükkel Itamar közelében autóztak, amikor terroristák kegyetlen módon rajtuk ütöttek. Az izraeli belbiztonsági szervezet, a Shin Bet bejelentése szerint a gyilkosság mögött egy nabluszi Hamasz terrorsejt áll, amelynek tagjait őrizetbe is vették. Az elkövetők közül ketten kiválasztottak egy helyet Itamar közelében, ahonnan tüzet nyithatnak egy izraeli járműre. Miután megbizonyosodtak arról, hogy az út „tiszta” a biztonsági erőktől, a terroristák a Henkin család autóját nézték ki, amire lőni kezdtek, megsebesítve a szülőket. Amikor a jármű megállt, két fegyveres kiszállt az autójából, és közvetlen közelről újra rálőtt az izraeli házaspárra, akik a helyszínen életüket vesztették. Négy gyermekük sértetlenül megúszta a támadást, feltehetőleg azért, mert az egyik terrorista véletlenül meglőtte a társát, így gyorsan el kellett menekülniük. A terrorsejt korábbi két támadást is beismert, köztük egy augusztus 30-ai lövöldözést, amelynek során egy telepest sebesítettek meg.

2015-ben eddig nyolc izraelit gyilkoltak meg terroristák – ha pusztán a számokat nézzük, jelentős csökkenés tapasztalható a tavalyi évhez képest, amikor is 19 halálos áldozata volt terrorcselekményeknek. Az izraeli biztonsági erők, úgy tűnik, hatékonyan vették fel a küzdelmet a szervezett és intézményesített terrorizmussal szemben. Ugyanakkor az idei évben drámai mértékben szaporodnak a „magányos farkasok” illetve kisebb terrorsejtek által elkövetett támadások.

A terrorcselekmények többnyire Júdea-Szamária térségére, valamint Jeruzsálemre koncentrálódnak. Kődobálásokkal kezdődtek – havonta átlagosan 100 incidenssel. De a kődobálásnak is voltak halálos áldozatai, legutóbb Jeruzsálemben egy ötvenes éveiben járó férfi halt meg Rosh Hashana estéjén, miután kővel dobálták meg, és elvesztette uralmát autója fölött. A kövek mellett megjelentek a Molotov-koktélok is, havonta mintegy 10-15 ilyen jellegű támadás történik. Az utóbbi időben pedig lőfegyvereket és késeket is bevetnek a terrorakciók során.

Ingerküszöb alatt?

A múlt heti véres eseményeket követően Benjamin Netanjahu egy sor biztonsági szigorítást jelentett be a terrorizmus megfékezésére. Felgyorsítják többek között a merénylők házának lerombolását célzó eljárást – ennek eredményeképpen két tavalyi terrortámadás elkövetőjének a házát rombolták le a héten. Az izraeli vezetés döntött arról is, hogy megerősítik a Júdea-Szamária területén állomásozó csapatokat, és a térségben kerülő utakat építenek. Emellett növelik a Jeruzsálem arab negyedeiben szolgálatot teljesítő rendőrök számát. A helyzet azonban továbbra is pattanásig feszült, és rendszeresen fordulnak elő zavargások.

Izrael nemzetközi segítségre nem-igen számíthat, mivel a Nyugat ingerküszöbét el sem éri az izraeli civilek kegyetlen mészárlása. Jól tükrözi ezt, ahogy a BBC először beszámolt az óvárosi támadásokról: „Lelőttek egy palesztint, miután egy jeruzsálemi támadásban ketten meghaltak.” Miután a cím felháborodást váltott ki, a brit csatorna úgymond pontosított: „Jeruzsálem: egy palesztin megölt két izraelit az Óvárosban.” Az Izrael békepartnerének titulált Palesztin Hatóság némán hallgat a zsidó családokat ért brutális támadásokról. Pedig amikor július végén egy palesztin családot ért támadás Kfar Duma faluban, az izraeli vezetés és a társadalom többsége egy emberként ítélte el a barbár tettet. A Palesztin Hatóság és támogatói ugyanakkor Izraelt teszik felelőssé a mostani erőszakért, és azt is számon kérték a zsidó államtól, hogy a biztonsági erők megölték a támadókat.

Sem béke, sem biztonság

Ariel Assaf idegenvezető, aki 40 éve költözött a franciaországi Strasbourgból Izraelbe, és jelenleg a térség egyik településén él családjával, a Heteknek elmondta: nagyon nehéz napokat élnek át, de a támadás sajnos nem újdonság számukra. A terroristák szinte minden este Molotov-koktélokkal, kövekkel dobálják a telepeseket. A kormány katonákat rendel a térségbe, de elmondásuk szerint az ország törvényei nem teszik lehetővé, hogy hatékonyan fellépjenek a fegyveresekkel szemben. Ha ezt teszik, akkor bírósági eljárásnak teszik ki magukat. Az ott élők úgy látják, hogy miközben Izrael elektromos áramot, vizet és pénzt biztosít a Palesztin Hatóságnak, cserébe terrorizmust kap. Véleményük szerint az oslói megállapodást egészében újra kellene gondolni, mert az sem békét, sem az életszínvonal javulását nem eredményezte sem a palesztinoknak, sem pedig a zsidóknak.

Olvasson tovább: