Kereső toggle

Szélsőjobbos siker Felső-Ausztriában

Előretört a Szabadságpárt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Második helyen végzett az osztrák Szabadságpárt az elmúlt hétvégi felső-ausztriai tartományi választáson. A bevándorlásellenes párt sikere és az Osztrák Néppárt, illetve a szociáldemokraták vártnál gyengébb eredménye is azt mutatja, hogy a migrációs válság nyomán a közeljövőben még nagyobb népszerűségre tehetnek szert az európai szélsőjobboldali pártok, melyek határozottan  elutasítják a tömeges bevándorlást.

Helyesen jelezték az előzetes felmérések az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) teljesítményét, amely a második legerősebb párttá vált az Osztrák Néppárt (ÖVP) mögött. A felső-ausztriai voksolást megelőzően az FPÖ a bevándorlás kérdését helyezte kampánya középpontjába, mellyel sok szavazót nyert meg, hiszen az országot hónapok óta sújtó migrációs válság sokakat aggodalommal tölt el. (Szeptember végén egyetlen hétvége alatt összesen csaknem 23 ezren érkeztek az országba.) Az FPÖ már az idei tavaszi stájerországi szavazás során is meglepetéssel szolgált, ugyanis akkor háromszor több szavazatot kapott a korábbi eredményéhez képest. A párt most 30,4 százalékot ért el, ami csaknem a duplája a legutóbbi 15,4 százalékos eredménynek.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke egyébként jelölteti magát az október 11-én esedékes bécsi polgármester-választáson. A város ugyan tradicionálisan szociáldemokrata „központnak” számít, azonban ezt könnyedén felülírhatja a jelenleg is tartó migrációs válság. A politikus markáns álláspontot képvisel a bevándorlással kapcsolatban: előnyben részesítené a keresztény bevándorlókat a muszlimokkal szemben, és kiemelt célja megőrizni Ausztria nyugati jellegét. Strache emellett az országot védő kerítés építését is szorgalmazza, amelynek segítségével megakadályoznák, hogy migránsok ezrei érkezzenek Ausztriába.

A pártvezető ugyan számított a kedvező eredményre az előrejelzések nyomán, de a hivatalos eredmények láttán azt nyilatkozta, hogy azok „felülmúlták a várakozásainkat”. Az FPÖ akár még vezető pozícióba is kerülhet a tartományban, ugyanis az 56 mandátumból 18-at ért el, így a választáson győztes Néppárt akár a szélsőjobboldali formációval is koalícióra léphet.

A szavazás legnagyobb vesztese egyértelműen az Osztrák Néppárt és a Szociáldemokraták (SPÖ) lettek: az előbbi hosszú ideig legalább 20 százalékkal erősebb volt az FPÖ-nél, azonban ez az előny az évek során 5-8 százalékra csökkent. A Néppárt ugyan megőrizte vezető szerepét a mostani tartományi választásokon, de esett a népszerűsége; a szavazatok 36,4 százalékát szerezte meg annak ellenére, hogy a 2009-es megmérettetéshez képest szavazói 10 százalékát elveszítette.

Gyengén szerepeltek a Szociáldemokraták is, akik egyébként már a legutóbbi, 2009-es voksolás során is nagyon meggyengültek. Most Felső-Ausztriában 6 százalékkal kevesebb szavazatot kaptak a korábbi eredményükhöz képest, így csak a harmadik helyet érték el 18,4 százalékkal. A magas, 81,6 százalékos részvételi arány és az a tény, hogy az ORF által bemutatott felmérés szerint a szavazók körülbelül kétharmada nagyon fontos kérdésnek tartja a migrációt, azt jelzi előre, hogy Európa-szerte még inkább megerősödhetnek a szélsőjobboldali bevándorlásellenes pártok a következő választásokon.

Olvasson tovább: