Kereső toggle

Egyre több oldal harcol a szír konfliktusban

Nem látszik a vége

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Damaszkuszban szerda reggel óta folyamatos a nehéztüzérségi tűz hangja: az Aszad-rezsim csapatai orosz légi támogatással a külvárosi és agglomerációs településekről akarják kiszorítani a felkelők csapatait. Noha az orosz bombázások hatására kissé kiszélesedett a kormányzati erők által kontrollált terület, még Damaszkuszt sem sikerült teljesen kormányzati irányítás alá vonni: az orosz követséget is tüzérségi támadás érte.

Kedden, október 13-án a Dzsejs-al-Iszlám és az an-Nuszra front által kontrollált területről, Damaszkusz Dzsobar nevű külvárosából gránáttámadás érte az orosz nagykövetséget. Az iszlamista felkelők arra a – közlések szerint 4000 fős – demonstrációra nyitottak tüzet, amelyet az „orosz–szír barátság” kifejezésére tartottak a követség környezetében. A támadásnak szerencsére csak könnyebb sérültjei vannak, ugyanakkor az események jól mutatják, hogy az orosz támogatás semmivel nem hozta közelebb a konfliktus végét, sőt, valószínűleg elmélyíti azt. Aszad elnök csapatai, amelyek az oroszok beavatkozásáig többnyire védekezésre szorítkoztak, támadásba mentek át, és egyre nagyobb nyomás alá helyezik a Hama és Homsz környékén harcoló felkelőket. Mindemellett az oroszok többször is bejelentették, hogy nem terveznek szárazföldi intervenciót, noha abban minden katonai szakértő megegyezik, hogy pusztán légicsapásokkal nem lehet komoly eredményeket elérni.

A héten nyilvánvalóvá vált, hogy miért nem lesz orosz szárazföldi beavatkozás: egy többezer fős iráni kontingens megérkezésével a rezsim már Aleppó visszafoglalását tervezi. A libanoni Al Mayadeen újságírója, Ali Hasem Twitteren publikált fotója szerint az iráni csapatokat az a Kaszem Szulejmáni tábornok irányítja Szíriában, aki az oroszokat meggyőzte a szíriai beavatkozás szükségességéről. Szulejmáni csapatai számára, melyekkel szoros együttműködésben mozog a Hezbollah is, az orosz légierő fogja nyújtani a légi támogatást. A Reuters szír kormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Hezbollah elit egységei és több ezer iráni katona már készen áll Aleppó elfoglalására, amiről a döntés meg is született.

Aleppó tartományban, amely korábban Szíria egyik legsűrűbben lakott térsége volt, a helyzet rendkívül összetett: jelenleg a terület nyugati része a kormányzati erők kezén van, más részek a fegyveres ellenzék, me-gint más körzetek az Iszlám Állam fennhatósága alatt. A Reuters értesülése szerint Aleppónál esett el az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka, Hoszein Hamedáni a múlt hét végén. A tábornok volt a szír hadsereg térségbeli csapatainak tanácsadója abban az időszakban, amikor Irán még azt közölte, hogy a szíriai harcokban a perzsa állam katonái nem vesznek részt.

A szíriai beavatkozással egyidőben Irakban is elindulhatnak a légitámadások az Iszlám Állam állásaival szemben. Ehhez azonban az amerikai Statfor jelentése szerint az orosz hadsereg Bagdad hivatalos felkérésére vár. Katonai elemzők véleménye szerint az iraki kormány orosz támogatásért való folyamodása esetén az orosz haderő könnyen olyan területre kerülhet, ahol az amerikaiak folytatnak harci cselekményeket – a Statfor véleménye szerint könnyen lehet, hogy éppen ez az oroszok célja, ilyen módon kényszerítve párbeszédre az amerikaiakat.

Az Egyesült Államok mindeközben hadifelszereléssel támogatja a szír ellenzéket, a felkelők számára repülőgépekről ledobott csomagokban szállítják a lőszert és más felszereléseket. Elsősorban azokon a területeken harcoló alakulatokat támogatja az Egyesült Államok, ahol a kurdokkal szövetségben az Iszlám Állam ellen folyik a küzdelem: ezek az alakulatok kapták a Demokratikus Erők Szövetsége elnevezést. Noha az oroszok deklarált célja az Iszlám Állammal szembeni harc, a jelentések szerint a légicsapások 90 százaléka nem a terrorszervezet alakulatait éri, hanem a polgári célpontok mellett a mérsékelt ellenzéket, valamint más, kevésbé mérsékelt felkelők csapatait és bázisát. Ugyanakkor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kifejezte, hogy nem céljuk a Szabad Szír Hadsereggel szembeni harc. Putyin sajtótájékoztatón közölte, hogy egyeztetésre hívta az amerikai kollégákat azzal kapcsolatban, hova ne intézzenek légi csapásokat, és hol találhatóak az úgynevezett hazafias ellenzék csoportjai. Putyin elnök elmondása szerint amerikai részről nem talált partnereket, ezért az orosz külügy szóvivője bejelentette, hogy mindenkit, aki az ország legitim vezetője ellen (ez Bassár el-Aszad) harcol, terroristának tekintenek, és légitámadások célpontja lehet. Másrészt viszont Szaúd-Arábia is növelni kívánja az Aszad ellen harcoló csapatoknak nyújtott fegyveres támogatást, ilyen módon erősítve a fegyveres ellenállást a harcoló felek között.

A szír konfliktus vége egyáltalán nem látszik, és még mindig ezrével hagyják el a menekültek az országot, ugyanakkor azok a családok, akiknek nincs pénzük arra, hogy eljussanak Európába, egyre többen térnek vissza a háborús övezetbe. Sokan egy irányba szóló jegyet váltanak Jordániában, ahonnan a nyomor és kilátástalanság miatt inkább hazatérnek, úgy gondolkodva, hogyha a harcok áldozatául esnek, akkor lejárt az idő, amit Allah rendelt a számukra.

Olvasson tovább: