hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre több oldal harcol a szír konfliktusban
Nem látszik a vége

2015. 10. 15.
Damaszkuszban szerda reggel óta folyamatos a nehéztüzérségi tűz hangja: az Aszad-rezsim csapatai orosz légi támogatással a külvárosi és agglomerációs településekről akarják kiszorítani a felkelők csapatait. Noha az orosz bombázások hatására kissé kiszélesedett a kormányzati erők által kontrollált terület, még Damaszkuszt sem sikerült teljesen kormányzati irányítás alá vonni: az orosz követséget is tüzérségi támadás érte.

Kedden, október 13-án a Dzsejs-al-Iszlám és az an-Nuszra front által kontrollált területről, Damaszkusz Dzsobar nevű külvárosából gránáttámadás érte az orosz nagykövetséget. Az iszlamista felkelők arra a – közlések szerint 4000 fős – demonstrációra nyitottak tüzet, amelyet az „orosz–szír barátság” kifejezésére tartottak a követség környezetében. A tá­madásnak szerencsére csak könnyebb sérültjei vannak, ugyanakkor az események jól mutatják, hogy az orosz támogatás semmivel nem hozta közelebb a konfliktus végét, sőt, valószínűleg elmélyíti azt. Aszad elnök csapatai, amelyek az oroszok beavatkozásáig többnyire védekezésre szorítkoztak, támadásba mentek át, és egyre nagyobb nyomás alá helyezik a Hama és Homsz környékén harcoló felkelőket. Mindemellett az oroszok többször is bejelentették, hogy nem terveznek szárazföldi intervenciót, noha abban minden katonai szakértő megegyezik, hogy pusztán légicsapásokkal nem lehet komoly eredményeket elérni.

A héten nyilvánvalóvá vált, hogy miért nem lesz orosz szárazföldi beavatkozás: egy többezer fős iráni kontingens megérkezésével a rezsim már Aleppó visszafoglalását tervezi. A libanoni Al Mayadeen újságírója, Ali Hasem Twitteren publikált fotója szerint az iráni csapatokat az a Kaszem Szulejmáni tábornok irányítja Szíriában, aki az oroszokat meggyőzte a szíriai beavatkozás szükségességéről. Szulejmáni csapatai számára, melyekkel szoros együttműködésben mozog a Hezbollah is, az orosz légierő fogja nyújtani a légi támogatást. A Reuters szír kormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Hezbollah elit egységei és több ezer iráni katona már készen áll Aleppó elfoglalására, amiről a döntés meg is született.

Aleppó tartományban, amely korábban Szíria egyik legsűrűbben lakott térsége volt, a helyzet rendkívül összetett: jelenleg a terület nyugati része a kormányzati erők kezén van, más részek a fegyveres ellenzék, me-gint más körzetek az Iszlám Állam fennhatósága alatt. A Reuters értesülése szerint Aleppónál esett el az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka, Hoszein Hamedáni a múlt hét végén. A tábornok volt a szír hadsereg térségbeli csapatainak tanácsadója abban az időszakban, amikor Irán még azt közölte, hogy a szíriai harcokban a perzsa állam katonái nem vesznek részt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!