Kereső toggle

Terrorista és áldozata egy kórházban

Küzdelem az ellenség életéért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

 Terrorista és áldozata könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy néhány fal választja csak el őket egy izraeli kórházban. Habár számukra Izrael állama hivatalosan ellenségnek számít, a szíriai, gázai és a palesztin páciensek ugyanolyan ellátásban részesülnek az izraeli kórházakban, mint az izraeli betegek. Tudósítás az ősi ellentéteket áthidaló „buborékvilágból”.

Legutóbb Najef Radzsubot, a Hamasz egyik vezetőjét szállították Tel-Avivba, gerincproblémái kezelésére, valószínűsíthetően az Assuta Gyógyintézetbe. Az 57 éves férfi terrorgyanús tevékenysége folytán 1989 óta több ízben összetűzésbe került az izraeli hatóságokkal. Radzsub példája nem egyedülálló: szintén az Assuta Gyógyintézetben operálták 2014 júniusában Mahmúd Abbász feleségét, Amira Abbászt. 2015 februárjában a Rabin Gyógyászati Központban láttak el egy Fatah-tisztet, míg 2013-ban az ugyancsak Hamasz-vezér Ismail Haniyeh unokájának ritka betegsége ellen küzdöttek a Schneider Gyermekkórházban. Az Izraeli Védelmi Erőktől származó információk alapján tavaly összesen 180 ezer palesztin beteget kezeltek izraeli kórházakban.

Az észak-izraeli Cfátban található Ziv Gyógyintézet egyike azon négy izraeli kórháznak, ahol szíriai sebesülteket látnak el. Látogatásunkkor elmondták, hogy 2013 februárja óta több mint 500 sérült szíriait kezeltek. 2006 előtt elsősorban libanoniak érkeztek hozzájuk.

Nőket és gyerekeket már régóta hoznak, de a konfliktus kiéleződésével egyre több az Izraelbe fuvarozott sebesült harcos is. A szíriai Deira faluból érkező nő, Um-Musab egy támadás során az egyik szemét és két fiát is elvesztette. Az után szállították Izraelbe, hogy Jordánia megtagadta a fogadását. A mellette fekvő, szintén Deirából származó asszonynak mindkét lábát levitte egy bomba, és a családjával is teljesen megszakadt a kapcsolata. „Ezek az emberek sokszor úgy érkeznek ide, hogy a neveltetésükből fakadóan azt képzelik rólunk: farkunk és szarvunk van, és gyermekek vérét isszuk. Itt láthatják, hogy igazából miképpen bánunk az ellenségeinkkel” – mondja Anthony Luder professzor, a kórház egyik orvosa. A háborús traumában szenvedők kezeléséről könyvet is kiadó világhírű orvos, Dr. Alexander Lerner elmondása alapján a politikai és vallási ellentétek itt vajmi keveset számítanak: „Talán a munkásságunk egy kis tégla lehet a régióbeli béke építésében” – fejezi ki reménységét mosolyogva a professzor. A kórház nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályának igazgatója, Linda Futterman lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy bár minden szíriai sebesült szobája előtt van katonai őrizet, még sosem tapasztaltak biztonsági fenyegetést.

A jeruzsálemi Ein Keremben található Hadassza kórházban, arab és zsidó kerületek határán tapasztalható állapotok szintén hozzásegítenek a sztereotípiák lebontásához: nemcsak a páciensek, hanem a kórházi személyzet és az orvosok körében is láthatunk ortodox zsidót, zsidó telepest és izraeli arabokat; palesztinokat és drúzokat, muszlimokat és keresztényeket egyaránt. Egy jeruzsálemi lakos elmondása szerint a kórházak világa buborék az izraeli társadalmon belül; itt az előítéleteket és korábbi sérelmeket félretéve küzdenek az emberéletekért. Az egyik emeleten kezelik Amal Dzsamal Takatkát, egy izraeli stoppos megkéseléséért felelős 22 éves palesztin nőt, míg pár emelettel lejjebb Chaim Rothman, egy kanadai születésű 54 éves, 11 gyerekes családapa fekszik kómában, aki a jeruzsálemi Har Nof zsinagógában történt terrortámadásban sérült meg. Egy palesztin orvos egyszer azon találta magát, hogy egy terrortámadást elkövető szomszédját kezeli, míg egy telepes nővért a szomszédját meggyilkoló terrorista ellátására kértek fel (hasonló helyzetben egyébként gyakran felajánlják, hogy a feladatot átruházhatja másra).

„Az izraeli kórházakban mindenkit ellátunk, legyen akár terrorista, akár terrorcselekmények áldozata. A hippokratészi eskü folytán az a kötelességünk, hogy küzdjünk a betegek egészségéért” – magyarázza dr. Charles Sprung, a Hadassza kórház általános intenzív osztályának igazgatója. A személyzet tagjai egyetértően bólogatnak. „Van, aki ezután feladja terrorista tevékenységét, de ha ő nem is tenné, reméljük, legközelebb legalább az édesanyja útját állja az ajtóban” – mondja félig viccelődve egy másik orvos, Avi Rivkind, a Hadassza kórház Baleseti és Traumatológiai részlegének vezetője. Arra a kérdésre azonban, hogy vajon a Gázában fogságba esett izraeli katonák is ilyen emberséges bánásmódban részesülnek-e, már nem érkezik egyöntetű válasz.

Sprung sincs meggyőződve róla, hogy a tevékenységük meghatná a merénylőket. Elmeséli, hogy több éve kezeltek egy terroristát, akit később egy politikai cserealku folytán Izrael szabadon engedett. A férfi a felépülése után adott interjúban elmondta, hogy nagyon hálás az ellátásáért, és tudja, hogy sehol az arab világban nem kaphatott volna hasonló kezelést. Ám a kérdésre, hogy ezt követően felhagyott-e terrorista szándékaival, egyértelmű nemmel válaszolt: „A két dolognak nincs köze egymáshoz.”

A terroristák kórházi ellátásának borsos költségeit legtöbbször az izraeli hadsereg vagy a rendőrség, olykor maga a kórház finanszírozza. 2002-ben a Hadassza kórházba szállították Samer Kawasbeht, a betlehemi Születés templomát megrohamozó és szerzeteseket fogságba ejtő Hamasz-tagot. Az ő lőtt sérülésének ellátása és gyógykezelése 350 ezer dollárra rúgott. Linda Futterman a Heteknek elmondta: a cfáti kórházban a szíriai sebesültek esetében szintén az ellátási költségek jelentik az egyik legnagyobb kihívást. „Ezek a sérültek általában a legnehezebb esetek közé tartoznak, és sokszor izraeliek sem engedhetnek meg maguknak olyan drága eszközöket, például protéziseket, amelyeket a szíriai betegek számára biztosítunk. Ám mindaddig, amíg az izraeli kormány kitart a humanitárius segítségnyújtás politikája mellett, a kórház mindent meg fog tenni a sebesültek ellátásáért” – magyarázza az igazgató.

Olvasson tovább: