Kereső toggle

Iráni mézesmadzag Európának

Együtt építenék az Izrael nélküli jövőt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Heinz Fischer osztrák államelnök nyerte meg az európai államfők versenyét, miután – lapzártánk után – elsőként látogat a héten Teheránba. „Minden lehetőséget meg akarunk ragadni arra ... hogy olyan légkört hozzunk létre, amely egy jobb jövőt kínál” – nyilatkozta a kormányfő. Fischer találkozik majd Ali Hamanei ajatollahhal, aki a nyáron megjelent könyvében szintén a jövőről ír, például ezt: „Izrael 25 év múlva nem létezik többé”. Kíváncsiak vagyunk, vajon Fischer elnök úr szerint az iráni legfőbb vezető víziója is része-e a jobb jövőt ígérő légkörnek. A perzsa állam közben diplomáciai mosolyoffenzívába kezdett Európában, egyik vezető diplomatájuk Budapesten is megfordult.

Azóta, hogy július 14-én Bécsben a Hatok és Irán képviselői aláírták az atomegyezményt, egymásnak adják a kilincset az európai vendégek Teheránban. Az elmúlt hetekben járt ott Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője, valamint a német, a francia és a brit külügyminiszter is. Európai államfő azonban nem járt az iráni fővárosban Thomas Klestil 2004-es látogatása óta.

Akkor már két éve folyt a vizsgálat Irán eltitkolt katonai célú atomprogramja miatt, amelyre 2002-ben derült fény, amikor iráni ellenzékiek bizonyítékokat csempésztek ki az országból. A perzsa állam ellen Klestil látogatása idején már számos büntető szankció érvényben volt, de az osztrák diplomácia akkor is a „dialógust” kereste. Most stílszerűen ismét az osztrákokkal nyílik meg a magas rangú vendégsereg, amelyben – a tervek szerint, ha a menekültválság nem szól közbe – Orbán Viktor is felbukkan majd, akit október elején várnak Teheránba.

Emberi jogi szervezetek bírálták Fischert, hogy útjával legitimálja Hamenei ajatollahot, aki továbbra is nyíltan hirdeti Izrael megsemmisítését. „Ali Hamenei legfelsőbb vezető, akivel Fischer Teheránban kezet fog, a mai napig elpusztítással fenyegeti a zsidó államot, és tagadja a holokausztot” – nyilatkozta Berlinben a Stop the Bomb (Állítsátok meg a bombát) elnevezésű civil szervezet szóvivője, Stephen Grigat.

Hamenei szeptember 9-ei Twitter-üzenetében ezt írta: „A tárgyalások után a cionista rezsimben azt mondták, hogy nem aggódnak Irán miatt a következő 25 évben. Nos, én pedig ezt mondom: Először is, nem látjátok meg a következő 25 évet.

Isten segítségével a következő 25 évben a cionista rezsimből semmi nem marad. Másodszor, addig is a küzdőszellemünk, hősiességünk és a dzsihádista morálunk pillanatnyi örömöt sem hagy majd a cionistáknak” – írta az ajatollah személyes Twitter-csatornáján.

Tilt, tűr, támogat

Szeptember elején az egyik vezető iráni diplomata Budapesten ismertette, hogyan látja a perzsa állam az atomegyezmény után a világot, azon belül pedig különösen az Európai Unió államaival való kapcsolatokat. Irán a kádári „Három T” elvét alkalmazza a külpolitikában: Amerika iránt továbbra is mély a bizalmatlanság, Izrael okkal retteghet a nukleáris egyezménytől, de Európa tiszta lappal indulhat – így összegezhető Madzsid Takht Ravandzsi iráni külügyminiszter-helyettes budapesti előadása, amelyet a Külügyi- és Külgazdasági Intézetben tartott, nagy érdeklődés mellett.

A diplomata – aki a nukleáris tárgyalások egyik főtárgyalója volt – többször is kitért az európai menekültválságra, amelyet szerinte „a gyökerénél kell kezelni”, vagyis a Közel-Keleten. Ravandzsi szerint az Európát fenyegető bevándorlási hullámot az Egyesült Államok iraki és afganisztáni beavatkozása váltotta ki, és Washington felelős az IÁ létrejöttéért is.

Az iráni külügyminiszter-helyettes szerint országa az iszlám forradalom után is nagyon jó kapcsolatokat ápolt az európai országokkal, de ezt a 2002-ben az iráni atomprogramról kirobbantott – szerinte indokolatlan – vita megnehezítette. Ravandzsi elmondta, tisztában van azzal, milyen nagy presszió alá kerültek az európai országok, hogy álljanak be az Egyesült Államok és Izrael által követelt szankciók mögé, és megnyugtatott mindenkit, hogy Teherán „nem is neheztel ezért”.

Szerinte ez a vita most lezárult, annak ellenére, hogy „Izrael mindent megtett az egyezmény meghiúsítása érdekében”. Mint mondta, Izraelnek most minden oka megvan arra, hogy aggódjon az egyezmény miatt, ami állítása szerint a „békét és az átláthatóságot szolgálja”. Izraelnek ezzel szemben el kell számolnia „atomprogramjával és az általa birtokolt több mint 200 nukleáris robbanófejjel”. 

Irán korábban is többször fenyegette megsemmisítéssel Izraelt, és ezt a szándékát a nukleáris egyezmény megkötése után is fenntartja. A megállapodás aláírását követően, augusztus közepén jelentette meg az Iráni Forradalmi Gárda azt a propaganda videót, amelyben Jeruzsálem tervezett elfoglalását mutatják be. A szövetséges katonák be is azonosíthatók a videóban: egyikük az Iráni Forradalmi Gárda jelvényét viseli a bal karján, a másik az Irán által támogatott síita Bard Gárdáét, a harmadik a libanoni Hezbollah fejpántját, a negyedik pedig a Hamasz Kasszam Brigádjának zöld fejkendőjét.

„Magyarország barát”

Mindez nem zavarta az iráni diplomatát abban, hogy segítséget ígérjen az európaiaknak. Közös célunk, a terrorizmus legyőzése, ami ellen a Közel-Keleten Irán harcol a leghatékonyabban, mondta Ravandzsi. (Iránt az Egyesült Államok Külügyminisztériuma Szudán és Szíria mellett jelenleg is a terrorizmust állami szinten támogató országok közé sorolja.)

Az iráni külügyminiszter-helyettes szerint az IÁ legyőzése lehetővé tenné, hogy megoldódjanak azok a válságok, amelyek miatt menekültek millió válnak hontalanná a Közel-Keleten, és indulnak el Európa felé. Ezáltal készek vagyunk segíteni Magyarországnak is a menekültkérdés megoldásában – húzta el a második mézesmadzagot is vendéglátói előtt az iráni vendég, aki emellett nagyszabású kereskedelmi és gazdasági lehetőségeket ígért a „baráti Magyarország számára”.

Mint elmondta, örülnek, hogy a nukleáris megállapodás óta sorra érkeznek a diplomáciai és üzleti delegációk Teheránba, és örülnek annak, hogy a tervek szerint Orbán Viktor is hamarosan – lapinformációk szerint október elején – Iránba látogat.

Olvasson tovább: