hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Iráni mézesmadzag Európának
Együtt építenék az Izrael nélküli jövőt

2015. 09. 21.
Heinz Fischer osztrák államelnök nyerte meg az európai államfők versenyét, miután – lapzártánk után – elsőként látogat a héten Teheránba. „Minden lehetőséget meg akarunk ragadni arra ... hogy olyan légkört hozzunk létre, amely egy jobb jövőt kínál” – nyilatkozta a kormányfő. Fischer találkozik majd Ali Hamanei ajatollahhal, aki a nyáron megjelent könyvében szintén a jövőről ír, például ezt: „Izrael 25 év múlva nem létezik többé”. Kíváncsiak vagyunk, vajon Fischer elnök úr szerint az iráni legfőbb vezető víziója is része-e a jobb jövőt ígérő légkörnek. A perzsa állam közben diplomáciai mosolyoffenzívába kezdett Európában, egyik vezető diplomatájuk Budapesten is megfordult.

Azóta, hogy július 14-én Bécsben a Hatok és Irán képviselői aláírták az atomegyezményt, egymásnak adják a kilincset az európai vendégek Teheránban. Az elmúlt hetekben járt ott Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője, valamint a német, a francia és a brit külügyminiszter is. Európai államfő azonban nem járt az iráni fővárosban Thomas Klestil 2004-es látogatása óta.

Akkor már két éve folyt a vizsgálat Irán eltitkolt katonai célú atomprogramja miatt, amelyre 2002-ben derült fény, amikor iráni ellenzékiek bizonyítékokat csempésztek ki az országból. A perzsa állam ellen Klestil látogatása idején már számos büntető szankció érvényben volt, de az osztrák diplomácia akkor is a „dialógust” kereste. Most stílsze­rűen ismét az osztrákokkal nyílik meg a magas rangú vendégsereg, amelyben – a tervek szerint, ha a menekültválság nem szól közbe – Orbán Viktor is felbukkan majd, akit október elején várnak Teheránba.

Emberi jogi szervezetek bírálták Fischert, hogy útjával legitimálja Hamenei ajatollahot, aki továbbra is nyíltan hirdeti Izrael megsemmisítését. „Ali Hamenei legfelsőbb vezető, akivel Fischer Teheránban kezet fog, a mai napig elpusztítással fenyegeti a zsidó államot, és tagadja a holokausztot” – nyilatkozta Berlinben a Stop the Bomb (Állítsátok meg a bombát) elnevezésű civil szervezet szóvivője, Stephen Grigat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!