Kereső toggle

Hamis szíriai útlevelekkel özönlenek a migránsok

Szabad a vásár

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Csupán némi arabtudás és 1800 font, azaz körülbelül 780 ezer forint szükségeltetik, és máris az Európai Unió tágra zárt kapuit döngetheti szírai menedékkérőként gyakorlatilag bárki. Törökországot és a szomszédos országokat ugyanis elárasztották a hamis szíriai útlevelek, amelyeknek kereskedelme az interneten zavartalanul folyik.

A brit Telegraph egyik újságírója kipróbálta, és egy arab nyelvű Facebook-oldalon pillanatok alatt talált telefonszámot egy embercsempészhez, aki az említett összegért nemcsak szíriai útlevelet (1000 font) szerzett volna neki, hanem még a török–görög határon is átjuttatta volna (800 font). Az ötlet az után jött, hogy Németországban letartóztattak egy marokkói születésű dzsihádistát, aki az Iszlám Állam részére végzett toborzást. A férfi szíriai menedékkérőként érkezett az országba.
Egyiptomiak, afgánok, irakiak, észak-afrikaiak árasztják el az európai városokat hamis iratokkal felszerelkezve. Míg a menedékkérők 90 százaléka vallja szíriainak magát, mértéktartó becslések szerint is legfeljebb az egyötödük az, a többiek egyszerű gazdasági migránsok. Azokat a szíriaiakat, akiket a polgárháború elűzött a szülőföldjükről, végtelenül frusztrálja, hogy a gigászi kalandortömeg az ő nyomorukon élősködve nyomul be Európába. A valódi menekültek attól tartanak, hogy a kontinens végképp bezárja kapuit a népvándorlást idéző tömeg előtt, mielőtt a valódi veszélyeztetett réteg elhagyhatná a háborús térséget. Az arab nyelvű Twitteren Szíriában már az egyik leggyakoribb hashtag az „álszíriaiak leleplezése”. A konfliktus azonban nem csak virtuális szinten zajlik: több menekülttáborban is komoly verekedés tört ki a valódi és az álszíriaiak között. A horvátországi Pélmonostorban szíriaiak és afgánok kövekkel és üvegekkel estek egymásnak azon vitázva, hogy ki szállhasson fel előbb a Németországba tartó vonatokra.
Csak Bulgáriában eddig 10 ezer hamis szíriai útlevelet gyűjtöttek be. Nizar Shoukry szír származású fogorvos, aki harminc éve él Horvátországban, így összegezte a „szír menekültekkel” kapcsolatos tapasztalatait: „Rengeteg afrikait, afgánt és pakisztánit látok, akik szíriainak vallják magukat, de sokan még csak arabul sem beszélnek. Nagyon aggaszt, hogy ennyi ember visszaél a szíriaiak szerencsétlenségével, csak azért, hogy megvethessék a lábukat Nyugat-Európában.”
Az európai határvédelem vezetője úgy véli, a jelenlegi helyzet kialakulásával a Törökországban és környékén gyülekező kalandor tömegeknek nagyszerű lehetőség hullott az ölükbe, amivel egyáltalán nem haboznak élni.

Olvasson tovább: