hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Phenjan nem adja fel
Észak-Korea az iráni megállapodás után

2015. 08. 06.
Egy tapodtat sem hajlandó engedni nukleáris törekvéseiből Észak-Korea – tették egyértelművé a kommunista diktatúra vezetői az iráni atommegállapodást követően. Felvetődött ugyanis, hogy a Teheránnal kötött egyezség után „már csak” Phenjan nukleáris programját kellene rendezni. Az Egyesült Államok azonban ezzel már kísérletezett, ami csúfos kudarccal zárult. Észak-Korea esetére – amelyet Iránnal és Irakkal együtt ifjabb George Bush egykor a gonosz tengelyének nevezett – ezért sokan intő példaként tekintenek.

Többeknek déjà vu érzése támadt, amikor Barack Obama bejelentette, hogy létrejött a megállapodás Irán atomprogramját illetően a Hatok és Teherán között. 1994-ben Bill Clinton hasonló nagy eredményről számolt be Észak-Koreával kapcsolatban, amikor bejelentette az „Egyesült Államok számára előnyös” keretmegállapodás aláírását. Clinton akkor azt mondta: „Az egész világ biztonságosabb lesz, mert Észak-Korea be fogja fagyasztani és fel fogja számolni nukleáris programját.” Az egyezség értelmében Dél-Korea Japán segítségével állta volna a költségeket, hogy az északi állam más alternatívát találjon elektromos energiája előállításához. Az Egyesült Államok és nemzetközi megfigyelők ellenőrizték volna, hogy Phenjan eleget tesz-e vállalt kötelezettségeinek.

A paktum ellenére a következő években sem történt komoly előrelépés. Hiába folytak tárgyalások, a diktatórikus állam nem tett le fegyverkezési szándékáról. Rakétakísérleteket hajtott végre, és Iránnal, valamint Pakisztánnal folytatott olyan ügyleteket, amelyek rakétatechnológia átadásáról szóltak. A Clinton-kormányzat több ízben szankciók kivetésével próbálta jobb belátásra téríteni Phenjant.

A huzavona egészen 2002-ig tartott, amikor is a Bush-kormányzat tisztviselői zárt ajtók mögött szembesítették Észak-Koreát azzal, hogy megsértették az 1994-es megállapodást, mert olyan programot folytatnak, amellyel kétséget kizáróan atomfegyvert akarnak előállítani. Az amerikaiak bizonyítékokkal rendelkeztek arra vonatkozóan, hogy az ország urándúsító létesítménnyel bír. Észak-Korea a beszámolók szerint be is ismerte, hogy megsértette az egyezséget a létesítmény működtetésével. Washington napokkal később hozta nyilvánosságra a tényeket. Phenjan ezt követően nekiállt leszerelni létesítményeiben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megfigyelő berendezéseit, a szervezet munkatársait kitiltotta az országból, majd felmondta az Atomsorompó Egyezményt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!