hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az izraeli hadsereg blokkolta Irán megtámadását
Megelőző csapás

2015. 08. 27.
Legalább háromszor állt volna készen az izraeli kormányzat az elmúlt három évben arra, hogy megelőző támadást indítson az iráni nukleáris létesítmények ellen – a hadsereg azonban minden alkalommal  megvétózta a kezdeményezést.

Egy kiszivárgott hangfelvétel nyomán Ehud Barak korábbi miniszterelnök, majd védelmi miniszter az izraeli kettes tévécsatornának adott hétvégi interjú során bevallotta: tárcavezetői tevékenysége alatt ő és Benjamin Netanjahu miniszterelnök háromszor, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is kezdeményezte, hogy támadást indítsanak Irán nukleáris létesítményei ellen. Első ízben Gabi Askenázi vezérkari főnök hálóján akadt fenn az ötlet, aki úgy ítélte meg, hogy nem állnak rendelkezésre a megfelelő műveleti képességek. Egy évvel később Askenázi utódja, Benny Gantz az ilyenfajta beavatkozás kockázataira hivatkozott. Ez szemmel láthatólag meggyőzőnek bizonyult, ugyanis Móse Jaalon, a stratégiai ügyek akkori minisztere és Juvál Steinitz korábbi pénzügyminiszter a biztonsági kabinetben meggátolták a támadás megindítását.

A 2012-ben adódott lehetőséget a folyamatos elnapolások, illetve az tette vitatottá, hogy Izrael és az Egyesült Államok éppen ekkor tartottak nagyszabású közös hadgyakorlatot, Washington pedig még a látszatát is kerülni szerette volna annak, hogy közvetlenül köze legyen az esetleges támadáshoz – vázolta fel Ehud Barak. Netanjahu ez idáig nem reagált a volt védelmi miniszter nyilatkozatára.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint „óriási hiba” volna Izrael részéről egyoldalú támadást indítani Irán ellen, ami nem maradna következmények nélkül. Kerry mind a konkrét katonai beavatkozás, mind a kibertámadás ötletét „hatalmas tévedésnek” bélyegezte. Szerinte a július 14-én megkötött megállapodásnál nem áll kedvezőbb lehetőség a rendelkezésükre, és még mindig jobb, hogy a nemzetközi ellenőrök bemehetnek a létesítménybe, mintha minden rálátást elveszítenének a már meglévő iráni kapacitások fölött.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!