hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menekült Nemzet
Mesterséges államépítéssel oldaná meg a menekültproblémát egy ingatlanbefektető

2015. 07. 30.
Új államot hozna létre a 60 millió, hazáját elhagyó migráns számára egy kaliforniai ingatlanmogul. Jason Buzi „Menekült Nemzet” elnevezésű projektje sokak szerint idealista és utópisztikus, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy új nézőpontból igyekszik megközelíteni a menekültáradat miatt kialakult világméretű válság megoldását.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint 2010-ben 33,9 millióan voltak kénytelenek elhagyni az otthonukat, 2014 második felében pedig már meghaladta számuk az 54 milliót. Ahogy arról legutóbb beszámoltunk (Európa megtelt. Hetek, 2015. július 24.), a migránsok befogadása egyre több európai nemzet számára jelent komoly problémát, ugyanis megteltek a férőhelyek, és ideiglenes táborokban igyekeznek elhelyezni az újonnan érkezőket, ami feszültségeket okoz a helyi lakosság és a hatóságok között is.

Erre a problémára adna újszerű megoldást az izraeli születésű Jason Buzi (képünkön), aki szerint a világnak össze kellene fognia, hogy új államot alapítson a migránsok számára, ahol együtt élnének a különböző kulturális háttérből származók a béke és tolerancia je­gyében. A kaliforniai ingatlanmogul szerint „sokkoló, hogy senki nem beszél erről a megoldásról”, pedig magától értetődő, hogy amennyiben már nem tudják a menekülteket befogadni sem a Közel-Keleten, sem Európában, akkor „saját államot adunk nekik, ahol legalább biztonságban élhetnének, és hagynák őket élni és dolgozni, mint bárki mást”.

A „Menekült Nemzet” program keretében Buzi földet vásárolna vagy bérelne a migránsok számára, külföldi befektetők segítségével munkát biztosítanának számukra új lakhelyükön, és nagyszabású infrastrukturális projektek által teremtenék meg a megfelelő életkörülményeket az új államban. Buzi egyébként szülőföldje, Izrael példáját alapul véve találta meg a „megoldást”, ugyanis szerinte nem elképzelhetetlen, hogy ismét sor kerüljön egy új ország megalapítására, hiszen a zsidó állam sem olyan régen kiáltotta ki függetlenségét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!