Kereső toggle

Afrika nem kér a melegjogokból

Az árral szemben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hiába kérték előzetesen kenyai politikusok és keresztény vezetők Barack Obamát, hogy legyen tekintettel a kultúrájukra és hitükre, az amerikai elnök az afrikai országban tett látogatása során sem mulasztotta el az alkalmat, hogy a meleg-jogok mellett kampányoljon. Bár Kenya nagy izgalommal várta Obamát, akinek apja innen származott, és jelenleg is több rokona él az országban, Nairobi egyértelművé tette, hogy a homoszexuális kérdésben nem fogadja el az amerikai vezető álláspontját.

Nem csak az izgatott készülődés okozott felfordulást Barack Obama kenyai útja körül. Már érkezése előtt 700 helyi evangéliumi keresztény vezető, illetve politikusok fordultak hozzá nyílt levélben, arra kérve, hogy ne a melegpropaganda népszerűsítésére használja fel látogatását. Arra is felszólították az elnököt, hogy ne próbáljon rájuk erőltetni olyat, ami ellentétes a hitükkel és a kultúrájukkal. A levél egyik megfogalmazója, Mark Kariuki egy 38 ezer gyülekezetből álló szövetséget vezet, amelyhez mintegy 10 millió kenyai keresztény tartozik. Kariuki azzal érvelt, hogy „a nemzet ereje a család, ha pedig a családot szétrombolják, akkor a nemzetet is lerombolják”, ők pedig „nem akarnak ajtót nyitni az előtt, hogy a nemzetüket lerombolják”.

A látogatás előtt családpárti aktivisták megmozdulást is szerveztek Nairobiban, amelyen szintén arra kérték az amerikai elnököt, hogy ne kerüljön napirendre a téma. A demonstráció egyik résztvevője szerint Obamának kenyai származása miatt tisztában kellene lennie az ország kultúrájával és azzal, hogy Afrika konzervatív értékeket vall. Több kenyai pedig a Twitteren is kampányt indított, amelynek során arra próbálták figyelmeztetni az Egyesült Államok vezetőjét, hogy Amerikán kívül ne terjessze melegpropagandáját. 

A levél és a tiltakozások azonban nem találtak halló fülekre Obamánál, akinek fontosabb volt, hogy – ahogy eddig is – a homoszexuális lobbi elvárásainak eleget téve erőteljesen szólaljon fel a melegjogokért afrikai ott-tartózkodása alatt. A kontinens lakóinak döntő többségét ugyanis az ellenállás jellemzi a melegtémában. Egyedül Dél-Afrikában fogadták el az azonos neműek közötti házasságot. Kenyában és 37 másik afrikai országban illegális a homoszexualitás, amivel a közvélemény egyet is ért. A Pew Research Center közvélemény-kutató cég 2013-as felmérése szerint a földrész legnagyobb gazdaságának számító Nigériában a lakosság 98 százaléka véli úgy,  nem szabad, hogy a homoszexualitás a társadalom részét képezze.

A melegjogok propagálásával szembeni ellenvéleményüket az afrikai vezetők sem rejtik véka alá. Amikor legutóbb, 2013-ban Obama a kontinensen járt, és Szenegálban szóba hozta a témát, az afrikai ország vezetője, Macky Sall azzal vágott vissza, hogy csakis Szenegál dönthet a melegjogokkal kapcsolatos törvényekről. A szenegáli elnök szerint az Egyesült Államoknak tiszteletben kellene tartania a választásukat, ahogyan ők is tiszteletben tartják, hogy Amerikában van halálbüntetés, amit náluk már régen eltöröltek. A zimbabwei elnök pedig meglehetősen sajátos módon fejezte ki nemrég a véleményét. Amikor az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta az azonos neműek közötti házasságot, Robert Mugabe azzal gúnyolódott, hogy ki fogja használni a lehetőséget, hogy házassági ajánlatot tegyen Obamának.

Kenyában nagy izgalommal várták az amerikai elnököt, aki 2009-es hivatalba lépése óta először járt édesapja szülőhazájában, ahol több rokona is él. Ennek ellenére egyértelmű volt, hogy a rokoni szálakra rendkívül büszke nemzet elutasítóan fogadta a melegjogok felemlítését, aminek kapcsán Obama kiemelte, hogy Afrika-szerte következetesen képviselte álláspontját. Az amerikai elnök megjegyzésére Uhuru Kenyatta kenyai elnök egyből reagált, amit nagy taps kísért a jelenlévő helyiek részéről. Kenyatta tisztelettudóan, de határozottan kifejtette, hogy „Kenya és az Egyesült Államok sok közös értékkel rendelkezik, de vannak dolgok, amelyeket a kultúrájuk, a társadalmuk nem fogad el”. Mint elmondta, ma a kenyaiak számára a melegjogok nem téma, hanem a napi megélhetéssel kapcsolatos dolgokra összpontosítanak.   

Úgy tűnik, az Egyesült Államok nemcsak az elnök tekintélyével, hanem minden más lehetséges eszközzel is igyekszik a melegjogokat népszerűsíteni szerte a világon. Az Obama-kormányzat az elmúlt időszakban növelte a melegjogokat védő csoportok anyagi támogatását külföldön. A más országoknak nyújtott segélyeket pedig a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartásához kötötte, és még egy, a leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transzvesztita emberek jogait képviselő különmegbízotti posztot is felállított. Azonban úgy tűnik, az amerikai erőfeszítések Afrikában inkább a visszájukra sülnek el. A kontinens több vezetője ugyanis válaszként szigorú törvényeket vezetett be a homoszexualitással szemben. Az ellenállást pedig csak tovább erősítette az amerikai reakció – Washington ugyanis szankciókat vetett ki Gambiára és Ugandára amiatt, hogy a két ország homoszexualitást büntető törvényt léptetett életbe. Sok afrikai úgy látja, hogy a segélyeket a Nyugat eszközként használja a kontinens ellen, és hogy a melegjogok valójában a Nyugat visszaélését jelentik.

Olvasson tovább: