Kereső toggle

Fővárosi maffia

Jobb üzlet a bevándorlás, mint a kábítószer

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Évek óta próbálja felszámolni a bevándorlók illegális telepeit a római önkormányzat. Az ügy körültekintő kezelést és óriási pénzbeli támogatást igényelt – volna. Csakhogy az állami és az EU-ból érkező támogatásokat fortélyos kezek eltérítették. Érintettek bőven akadnak a főváros vezetésében és az olasz belpolitikai szereplők között egyaránt: a korrupciós hajlandóság pártszínektől függetlenül dívott.

A történtek már a sok botrányt látott Olaszországot is sokkolták: csak a maffiavezér otthonában 200 millió eurós vagyont foglalt le a rendőrség, ám a korrupció összköltségvetése jóval e fölötti; 37 személyt letartóztattak, 100 fő ellen nyomoznak – közöttük Róma volt főpolgármestere ellen is.

A december elején kirobbant botrány gyanúsítottjai között van az éppen a városi közpénzlopás ellen tavaly létrehozott tisztség birtokosa, Róma korrupcióellenes főhivatalnoka is. A korábbi polgármester, Gianni Alemanno pedig jobboldaliként még Berlusconi pártjának, a Szabadság Népének (PdL) támogatásával ült a székben 2008-tól 2013-ig, amivel most újabb kínos helyzetbe került az egykori miniszterelnök. Ugyanakkor a jelenlegi, demokrata párti (PD) miniszterelnök, Matteo Renzi is rosszul járhat, hiszen a pártjából több vezető fővárosi hivatalnok is a gyanúsítottak között van. A szövevényes ügyben az egyik legfőbb kérdés, vajon a mai baloldali városvezetés tudtán kívül „megörökölte” a maffiasejteket, vagy a szálak már korábban összefonódtak.

A Corriera della Sera részletes beszámolójában a szociális jellegű szövetkezet mögött burjánzó bűnszövetkezet működését és kapcsolati hálózatát fedték fel, amelyet a rendőrség csak Mafia Capitale, azaz Fővárosi Maffia néven emleget. A banda nevesített tagjai között nagy számban lelhetők fel parlamenti képviselők, a római városháza köztisztviselői, önkormányzati cégek és üzletemberek.

Az ügyben elhíresült Június 29. nevű szövetkezet a tevékenységét egyébiránt a következő mottó alatt végezte: „Egy történet, mely eltér az átlagemberétől: nem más, mint különleges emberek közös története.” A szövetkezet eredetileg azzal foglalkozott (volna), hogy büntetett előéletűeket vezessen vissza a munkaerőpiacra, drogfüggőket segítsen, fogyatékkal élőket lásson el, vagy éppen munkanélküli külföldieket támogasson. Aztán addig szaporodtak a politikusok és köztisztviselők által manipulált szerződések, míg a szövetkezetet már egy „kolosszális” gazdasági érdek mozgatta, amely köszönő viszonyban sem állt a közérdekkel. „Megvesztegetéssel sajtoltak ki megrendeléseket, de ha az ügy úgy kívánta meg, jött a megfélemlítés. Ahogy a maffia működik” – írja a Corriere della Sera. A bűnbanda tagjai az eurómilliókat részben saját luxusingatlanok megszerzésére, majd egyéb nemzetközi ingatlanbefektetésekre, leginkább étteremláncok vásárlására fordították előszeretettel. A tisztességtelenül szerzett vagyon emellett olyan helyekre vándorolt, mint a Bahamák, Svájc és Venezuela – számol be róla az Il Messaggero.

„Tudod te, mennyit kereshetsz a bevándorlókon? A kábszer-kereskedelem nem hoz ennyit” – hallatszik a rendőrség birtokába került egyik telefonbeszélgetés felvételén. Ezen a Június 29. letartóztatott vezetője, Salvatore Buzzi hallható, aki visszautasítja az ellene felhozott vádakat, s akit nem mellesleg 1984-ben börtönbüntetésre ítéltek gyilkosság miatt. A felvételeken Buzzi lelkendezik, hogy csak 2013-ban 40 millió eurót csapoltak le a város nyomortelepein élő cigányok és észak-afrikai bevándorlók lakásaira szánt pénzből. A jelenlegi demokrata polgármester, Ignazio Marino sokáig nem emlékezett, hogy „valaha is beszélt volna ezzel a Buzzival”, míg fényképek nem kerültek elő, ahogy az illetővel éppen a szervezet rendezvényén tárgyalnak elmélyülten.

Miközben a városvezetői körben jól éltek a bevándorlóknak szánt pénzből, Róma a csőd szélén áll. Idén derült ki, hogy 20 milliárd euró hiányzik a város költségvetéséből, de már 2008 óta minden évben csak rendkívüli kormányzati segítség mellett tudott működőképes maradni.Az ügyészségi anyag szerint a történet csúcsmaffiózója Massimo Carminati, a „félszemű fasiszta”, ő irányította a sikkasztásban a politikusokat, vállalkozókat, hivatalnokokat és pénzmosókat; Buzzi csak az ő vállalkozói jobbkeze volt. Carminati „Róma utolsó királya” néven is

ismert, az elmúlt évtizedben a főváros első számú és hírhedt alvilági figurája, korábban annak a NAR nevű neofasiszta terrorszervezetnek volt a tagja, amely 1977 és 1981 között több tucat rablást és gyilkosságot követett el – a célpontok elsősorban baloldali politikusok voltak. A maffiavezér éppen 1981 óta kénytelen bal szemét nélkülözni, amikor is a rendőrség egy akció közben kilőtte azt. A hírportálokon fellelhető a friss videódokumentáció, ahogy a rendőrség egy mellékúton kitessékeli autójából Carminatit, hogy letartóztassa. A férfi minden ellenállás nélkül megadta magát – talán, mert bár sokat nem ült börtönben, de szeme mégis csak egy maradt.

A feltárt információk szerint a sikkasztás 2009–2011 között lódult meg, amikor állami program indult tizenegy, bevándorlók lakta illegális telep felszámolására. A csalásnak megágyazott a kormányzati döntés, mely „vészhelyzet elhárítása” címen a programot közbeszerzésektől mentesnek minősítette, és a „hatékonyság érdekében” a városi elöljárók lényegében szabad kezet kaptak az állami támogatás felhasználására. A közpénzlopási üzletmenet okosban – náluk – úgy zajlott, hogy kisebb részt fordítottak a bevándorlókra, míg akár a fennmaradó 70 százalék ment el az úgynevezett projektmenedzsmentre – papíron. Így arra már nem jutott, hogy a telep lakói visszakerüljenek a munka világába és beilleszkedjenek a társadalomba.

A szövetkezet december 9-én közleményben adott hírt a „Bírói Tanács javaslata alapján” kinevezett, teljesen megújított igazgatóság összetételéről és a szándékról, miszerint „folytatódik a szervezeti igazgatóság cseréje és valamennyi szerződéses viszony felülvizsgálata is”. Azonban a La Stampa című napilap erre reagáló anyagában úgy vélekedik, hogy „ez nem segít a közvélemény áthangolásában, minthogy ezekben a napokban egyidejűleg rendült meg a bizalom a kormány, a fővárosi vezetés, az intézményi és a minisztériumi vezetők felé”. Az orgánum a hitelesség helyreállítását célzó esetleges radikális lépést: az összes érintett intézmény rendőrségi vizsgálatát és a római városvezetés felmentését jelöli meg „egyik”, de nem az „egyetlen” lehetőségként – némi szkeptikus felhanggal.

Olvasson tovább: