hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Betilthatják a „Führer” pártját
Piszkos kezek

2014. 11. 20.
Csaknem hétszáz oldalas vádirat született az Arany Hajnal görög neonáci párt ötven tagja ellen. A nyomozás során fény derült arra, hogy a párt tevékenységét túl sokáig figyelmen kívül hagyták a hatóságok, sőt több esetben az erőszakos bűncselekmények elkövetésében a rendőrség is közreműködött. A tárgyalás jövő év elején kezdődik, és az ügyészség azt reméli, végleg betilthatják a mozgalmat.

Nikos Michaloliakos Arany Hajnal-vezetőt, akit a párton belül csak „Führer”-ként ismernek, júniusban egyhangúlag megfosztotta mentelmi jogától a görög parlament. A pártvezető, aki addigra már kilenc hónapot töltött börtönben, szidalmazta az ellene szavazó képviselőket és a kormányt, azt állítva, hogy „összeesküdtek” ellene. Michaloliakos szerint ugyanis azért akarják elítéltetni, mert a harmadik legtámogatottabb párt vezetője, amiben a felmérések szerint igaza lehet, hiszen 15 százalék körüli a lakosság körében a szimpatizánsok aránya, ráadásul az idei EU-s választásokon annyi szavazatot kaptak, hogy sikerült három képviselőt is bejuttatniuk az Európai Parlamentbe. Az Arany Hajnal egyébként az utóbbi időben igyekezett bebizonyítani, hogy nem neonáci párt, azonban ezt nem sikerült túl meggyőzően képviselniük, hiszen a vezetőjük elleni szavazás alatt katonai alakzatba állva a náci Németország himnuszát énekelték, görög szöveggel.
A nyomozati anyagból az is kiderül, hogy a pártot sokáig jelentéktelennek tartották, ezért nem tettek semmit a megfékezésére. 2009-ben például még annyira alacsony volt a támogatottságuk, hogy a parlamentbe sem kerültek be, azonban ez nem akadályozta meg őket abban, hogy már ekkor hirdessék gyűlölködő eszméiket. Két évvel később Michaloliakos büszkén állíthatta: „Nagyon tisztelem, amit Hitler Németországa képviselt”, majd hozzátette: „és ha kell, mi is be fogjuk piszkolni a kezünket”. Az ígéretük teljesítésére nem is kellett sokat várni, hiszen a Görögországot sújtó gazdasági válság nyomán hirtelen megugrott a népszerűségük, és 2012-ben tizennyolc képviselővel be is jutottak a parlamentbe. Innentől kezdve pedig szinte mindennaposakká váltak az utcai harcok, melyekben a párttagok – kihasználva a demokrácia adta lehetőségeket – mentelmi joguk mögé bújva vettek részt.
Az Arany Hajnalt még ekkor sem vették komolyan, és a rendőrség, illetve a politikusok azt állították, a bűncselekmények csak „elszigetelt esetek”, amit zavart egyének követnek el, azonban megváltozott a párt megítélése, miután Pavlos Fyssas antifasiszta rappert meggyilkolták. Az ügyészség állítása szerint a párt már ekkor is bűnszervezetként működött, melyre jellemző a „katonai felépítés, abszolút hierarchia és a vak engedelmesség” a felsőbb szinten kiadott parancsoknak. A gyilkosság a bizonyítékok szerint előre kitervelt és jól megszervezett volt, hiszen miközben Fyssas egy pubban nézte a focimeccset a barátaival, egy párttag sms-ben mozgósította a többieket, így harmincan vártak odakint, mire a rapper kiment. Egy tanú később azt vallotta, hogy a gyilkosság megrendelésre történt, és hogy „központi utasítás jött Ioannis Lagos parlamenti képviselőtől”, hogy végezzenek a rapperrel, „amint megtalálják”.
A Fyssast is meggyilkoló, fekete egyenruhát és sisakot viselő, és a náci SA-ra emlékeztető paramilitáris csoport baloldali aktivistákat, illetve pakisztáni és egyiptomi vendégmunkásokat is megtámadott. A nyomozás során pedig arra is fény derült, hogy a bűncselekményekben résztvevők az elit katonai egységekéhez hasonló kiképzésben részesültek. Az, hogy ilyen sokáig közönyösen viszonyultak a párthoz, a rendőrségnek is köszönhető, a hatóságok ugyanis közeli kapcsolatban álltak az Arany Hajnallal, és a felmérések szerint a rendőrök 20 százaléka támogatja a pártot. A nyomozók 130 esetet tártak fel, amikor a párt lefizette a rendőrséget, hogy hagyja figyelmen kívül a külföldiek által tett feljelentéseket, ráadásul a szolgálaton kívüli rendőrök is előszeretettel vettek részt a migránsok elleni támadásokban.
Mivel a mozgalom tagjai örültek, ha megörökítették őket „akció” közben, most elképesztő mennyiségű kép, videó és szöveges bizonyíték áll az ügyészség rendelkezésére, azonban a párt képviselői azt állítják, „nincs bizonyíték” ellenük, ezért magabiztosan várják a jövő év elején kezdődő tárgyalásokat. A vádak között szerepel gyilkosság, gyilkossági kísérlet, súlyos testi sértés, erőszakos gyűlölet-bűncselekmények, lopás, zsarolás és gyújtogatás is. Az ügyészség azt reméli, hogy végleg betiltathatják a pártot, azonban szakértők szerint a szimpatizánsok ettől még nem fognak elpártolni a nyíltan náci eszméket hirdető Arany Hajnaltól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!