hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világszerte egyre több nő támogatja a dzsihádot
Gyilkos kór

2014. 09. 11.
Jordánia lehet a következő ország, amelyet az Iszlám Állam lerohan. Az Egyesült Államokban már annyira tartanak ettől a forgatókönyvtől, hogy a CIA megerősítette hírszerzési együtt­működését a gazdasági nehézségekkel küsz­ködő királysággal. Az aggodalomnak van alapja, hiszen a dzsihádisták lendülete továbbra sem tört meg, terrorkampányuk még mindig hatásos. Megdöbbentő törté­netek kerülnek nyilvánosságra brit nőkről, akik családjukat és kényelmes otthonukat hátrahagyva szöknek a dzsihádistákhoz, és gyilkolással fenyegetőznek.

Iszlám Államot támogató graffitik, szolidaritást kifejező fekete zászlók – beszámolók szerint gyakran látni ilyeneket a Jordánia déli részén fekvő Maan városában, amely az ország vezetésével szembeni elégedetlenség melegágya. Jordánia sebezhetősége miatt egyre nagyobb az aggodalom nemzetközi szinten is. Hiába tartóztatták le az elmúlt hetekben az Iszlám Állam, és az al-Kaida szövetséges al-Nuszra Front több tucat hívét a hatóságok, az Abu Bakr al-Baghdadi vezette csoport szíriai és iraki „sikerei” láttán a királyságban is nőtt a dzsihádistákkal szimpatizálók tábora. Az Iszlám Állam egy fegyverese, aki állítása szerint Szíriában harcolt, az Associated Pressnek névtelenül elmondta: sok törzsi vezető támogatja a dzsihádistákat. David Schenker, a Washington Intézet szakértője szerint ez nagyrészt az egyre növekvő gazdasági problémáknak és a társadalmi elégedetlenségnek tudható be. Jordániát súlyosan érintette a szíriai polgárháború, hiszen körülbelül másfél millió menekültet kellett befogadnia, ami rendkívüli módon kimerítette forrásait. Hivatalosan 12 százalékos a munkanélküliség az országban, de beszámolók szerint a valós adat 30 százalék körüli lehet, sőt egyes térségekben még magasabb. Schenker ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a gazdasági okok csak olajat jelentenek a tűzre, és hogy nem feltétlenül az elszegényedett és kilátástalan emberek fordulnak az iszlamistákhoz. Jordániából is sok középosztálybeli csatlakozott az Iszlám Államhoz és az al-Nuszra Fronthoz.  

A fejlemények az Egyesült Államok számára is aggasztóak, éppen ezért a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse közel-keleti szövetségesét. A CIA állítólag megkereste egy nyugdíjba vonult korábbi alkalmazottját, aki közeli kapcsolatban áll II. Abdullah királlyal, hogy állítson fel egy különleges alakulatot, amely segít a közel-keleti országnak a fenyegetettség elhárításában. Jordánia információs minisztere egy interjúban egyébként elismerte az Iszlám Állam jelentette veszélyt, és azt is, hogy az ország a partnereivel együtt keresi a megoldást a problémára, de részleteket nem árult el.   

Jordánia sorsa Izraelnek sem közömbös, de a dzsihádista ideológia terjedését a zsidó államon belül is igyekeznek megakadályozni a hatóságok. Az iszlamisták befolyása ugyanis Izraelben is erősödött. Több helyen, például Názáretben, kitűzték az Iszlám Állam zászlóit. A Sin Bet biztonsági szolgálat becslése szerint az elmúlt időszakban legalább tíz izraeli arab csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában és Irakban. Jeruzsálem az Egyesült Államok légitámadásait is támogatja – olyan műholdfelvételeket és más hírszerzési anyagokat bocsát az amerikaiak rendelkezésére, amelyekkel a Pentagon sokkal pontosabb csapásokat tud mérni az Iszlám Állam fegyvereseire Irakban. Emellett Izrael a potenciális terroristák kiszűrésében is óriási segítséget nyújt, mivel az izraeliek nagyon jártasak az arab nyelvű közösségi oldalak figyelésében, és könnyebben nyomára bukkannak azoknak a nyugati állampolgároknak, akik csatlakoztak az iszlamistákhoz, és hazatérve fenyegetést jelenthetnek országukra. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!