hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Iszlám Beatles
Formálódik a nemzetközi összefogás a dzsihád ellen

2014. 09. 18.
Formálódik a nemzetközi koalíció az Iszlám Állammal szemben. John Kerry közel-keleti körútja során tíz arab ország csatlakozott a szövetséghez. Párizsban a héten biztonsági konferenciát tartottak az iraki helyzetről, mintegy 30 ország részvételével. Ugyanakkor az ellentábor is ráerősített. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni és észak-afrikai szárnya arra szólította fel a dzsihádistákat, hogy tegyék félre az ellentéteket, és az Iszlám Állammal együtt harcoljanak az Egyesült Államok vezette koalíció ellen.

Egy hónapon belül a harmadik túszt végezte ki az Iszlám Állam. Az áldozat ezúttal a brit David Haines volt, aki egy francia segélyszervezetnek dolgozott Szíriában. A kétgyermekes édesapát tavaly márciusban rabolták el. Lefejezése hasonló koreográfiával zajlott, mint a két amerikai újságíróé. A kivégzésről készült felvételen feltehetőleg a nyugaton Dzsihádi Johnnak nevezett férfi látható, aki a másik két videón is fenyegetőzik. Névtelenül nyilatkozó brit tisztviselők szerint David Cameron tudja, ki a londoni akcentussal beszélő dzsihádista, aki a mostani felvételen megszólítja és ki is gúnyolja a brit miniszterelnököt, ám a hatóságok a túszok biztonsága érdekében egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a személyazonosságát. Mostanáig annyi derült ki, hogy egy főként britekből álló túszejtő csoport tagja, amely az Iszlám Államnak dolgozik, és amelyet „Beatles” néven is emlegetnek. Úgy tudni, Dzsihádi John nagyon rövid idő alatt radikalizálódott, és több mint egy éve hagyta el Nagy-Britanniát.

Jobb későn, mint soha – talán így értékelhető az a nemzetközi koalíció, amely az elmúlt napokban látszik körvonalazódni az Iszlám Állammal szemben. Barack Obama John Kerryt küldte a Közel-Keletre, hogy szövetségeseket verbuváljon össze a dzsihádisták elleni harchoz. A maratoni körútnak – úgy tűnik – meglettek a gyümölcsei. Igaz, Washingtonnak illik már valamit felmutatnia, főleg, hogy egyre több bizonyíték kerül elő arról, hogy Barack Obama mennyire nem vette komolyan az Iszlám Állam jelentette veszélyt, pedig arról már tavaly is értesítették. Januárban például azt nyilatkozta az akkor még az Iraki és Levantei Iszlám Államként ismert csoportról, hogy az nem al-Kaida, és egy kosárlabdás analógiával kifejtette: „Ha egy iskolai csapat a Lakers mezét húzza magára, az nem azt jelenti, hogy a játékosai Kobe Bryantok.”

Az amerikai külügyminiszter most mindenesetre elégedetten közölhette, hogy az Iszlám Állam elleni összefogáshoz tíz arab ország csatlakozott: hat Öböl menti állam, köztük a rivális Szaúd-Arábia és Katar, valamint Libanon, Irak, Egyiptom, Jordánia. Kerry szerint több szövetséges felajánlotta, hogy részt vesz a dzsihádista csoport elleni légi csapásokban, sőt, egyesek még szárazföldi csapatokat is hajlandóak lennének mozgósítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!