hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Történelmi vita Skócia függetlenségéről
Jobb együtt?

2014. 09. 06.
Alex Salmond, Skócia első minisztere nyerte az állam függetlenségével kapcsolatos televíziós vita második fordulóját, ami ugyan bátorításul szolgált az elszakadáspártiak számára, azonban nem tudták a bizonytalan szavazókat maguk mellé állítani. Az autonómia után esedékes gazdasági, pénzügyi és katonai változások és bizonytalanságok miatt pedig lehetséges, hogy az elszakadásellenes oldalnak sikerül megőriznie előnyét a szeptember 18-án esedékes népszavazásig.

A televíziós vita hétfői, második fordulója után végzett felmérés szerint a megkérdezett nézők 71 százaléka gondolta úgy, hogy Skócia első minisztere, Alex Salmond nyerte ezt a fordulót, ami örvendetes hír az elszakadáspártiaknak, hiszen Skócia első minisztere vereséget szenvedett az első körben.
A heves, sokszor személyeskedő második fordulóban a Jobb Együtt kampány vezetője, Alistair Darling amiatt kritizálta Salmondot, hogy – az első televíziós vitához hasonlóan – továbbra sem adott választ arra vonatkozóan, mit javasol megoldásként, ha Nagy-Britannia nem engedi meg Skóciának, hogy megtartsa a fontot fizetőeszközként. Korábban ugyanis a brit pénzügyminiszter, az árnyék-pénzügyminiszter és a jegybank is egyértelművé tette, hogy elszakadás esetén Skócia nem tarthatja meg a brit valutát. Salmond ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a BBC-nek: Skócia valutaunió nélkül is használhatná átmenetileg a fontot, arra azonban továbbra sem adott választ, hogy az ország később milyen pénznemre térne át.
Ráadásul Darling szerint a függetlenséggel Salmond „hatalmas kockázatnak” tenné ki az országot, hiszen az első miniszter az északi-tengeri olajkészletekre támaszkodna. Mivel azonban az elmúlt években nem a tervezett ütemben zajlott az olajkitermelés, továbbra sem lenne biztosítva, hogy az elszakadó állam elkerüli az államcsődöt. Ez az eshetőség pedig még mindig sok választópolgárt tölt el aggodalommal, hiszen annak ellenére, hogy korábbi felmérések szerint a lakosság kétharmada szeretne elszakadni Nagy-Britanniától, a szavazók egy része azért nem merne az autonómia mellett voksolni, mert attól tartanak, hogy a csődöt csak adóemeléssel és megszorításokkal lehetne elkerülni.
A több mint négymillió választó számára ugyan vonzó lehet a gondolat, hogy Skóciának saját hadserege, titkosszolgálata és nagykövetségei legyenek, azonban elbizonytalanító lehet, hogy Salmond a második televíziós vitában is megismételte azt a kijelentését, miszerint: ha az állam függetlenné válik, és a fontot nem használhatják tovább, akkor cserébe nem lesznek hajlandóak elfogadni az Egyesült Királyság adósságának rájuk eső részét. Nem meglepő tehát, hogy felmérések szerint a második televíziós vita eredményétől függetlenül még mindig 14 százalékkal vezet a Jobb Együtt kampány az elszakadás-pártiakkal szemben, ugyanis sokan tartanak attól, hogy Salmond hasonló kijelentéseivel elijesztené a befektetőket a jövőben. Ráadásul a skót függetlenség további következménye lenne az is, hogy újra kellene folyamodniuk az EU- és NATO-tagságért, arra azonban semmiféle garancia nincs, hogy azt el is nyernék. Ezt erősítette meg Anders Fogh Rasmussen leköszönő NATO-főtitkár is, aki szerint a tagság elnyerése akár „sok-sok évbe” is beletelhet.
Katonailag pedig azért is problematikus lehet a skót függetlenedés, mert a brit haditengerészet és légierő több támaszpontot is működtet Skóciában, köztük a nukleáris erővel felszerelt Trident tengeralattjáró-flottát is.
A skót kormány pedig egyértelművé tette, hogy amennyiben elnyerik a autonómiát, területükön és felségvizeiken nem maradhatnak nukleáris fegyverek, vagyis a Trident-flottát is át kell majd telepíteni Angliába.
Az aggodalomra okot adó jövőbeli fejlemények ellenére már több mint egymillióan írták alá a Skócia függetlenségét támogató nyilatkozatot, melyet az elszakadáspárti kampány 2012 májusában indított útjára. Ez azért is fontos mérföldkő a mozgalom számára, mert Alex Salmond akkor azt nyilatkozta: amennyiben sikerül egymillió aláírást gyűjteniük, Skócia függetlenné válik. Mindeközben a Jobb Együtt kampány is aláírásgyűjtéssel igyekszik újabb szavazatokat szerezni, hiszen kétszáz híresség írta alá a nyílt levelet, melyben azt hangsúlyozzák: „Ami egyesít minket, az hatalmasabb annál, ami elválaszt. Maradjunk együtt!”
A levelet többek között olyan széles körben kedvelt személyiségek írták alá, mint Judi Dench színésznő, Sir David Attenborough, Sting, Sir Mick Jagger, a minden idők leghíresebb Poirot-ját megszemélyesítő David Suchet és Lord Andrew Lloyd Webber. A levél aláírásának azonban nemcsak pozitív következményei vannak: több híresség a támadások kereszttüzébe került a közösségi hálón a Jobb Együtt kampányban való részvételéért, és a személyeskedő üzenetek mellett sokukat „imperialistáknak” titulálták nézeteik miatt. Az aláírásgyűjtő kampányok mellett azonban továbbra is kérdéses marad, hogy a második televíziós vitát megnyert Salmondnak és elszakadás-párti mozgalmának vajon sikerül-e az utolsó pillanatban előnyre szert tennie, és a választók megszavazzák-e szeptember 18-án Skócia függetlenné válását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!