hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi marad a Hamaszból?
Negyedik hetébe lépett a gázai konfliktus

2014. 07. 31.
A Hamasz ellen indított izraeli hadművelet harmadik hete fájdalmas veszteségekkel járt mindkét fél számára, miközben a sarokba szorított Hamasz egyszerre harcol saját honfitársaival és az izraeli hadsereggel. Jellemző, hogy miközben az iszlamista terrorszervezet képviselői Kairóban fegyverszünetet kérnek, a gázai parancsnokok további harcot hirdetnek, és a Hezbollah beavatkozását sürgetik a „cionista megszállókkal” szemben. Az izraeli vezetők is két alternatívában gondolkodnak: hivatalosan a Gázai övezet demilitarizálását és a Hamasz ártalmatlanná tételét tűzték ki célul, de a növekvő veszteségek miatt keresik a jelenlegi konfliktus számukra előnyös lezárásának lehetőségét is

Azt, hogy a nyilvános kommunikáció és a reális helyzet nem mindig fedi egymást a gázai válság ügyében, jól jelzi a héten történt két tragikus incidens. Hétfőn hajnalban váratlan támadás ért egy izraeli katonai állást néhány száz méterre a gázai határtól, a Nahal Oz kibuc közelében. Öt állig felfegyverzett Hamasz-terrorista bukkant elő egy olyan alagútból, amelyet elméletileg az izraeli hadsereg már felfedezett és semlegesített. Sőt, az izraeliek az alagút másik végét is ellenőrzésük alatt tartották az észak-gázai Sedzsáija településen, amelyet még a hadművelet első hetében ürítettek ki. A Hamasz-kommandósok ennek ellenére meglepték az izraeli katonákat. Páncéltörő rakétákkal és robbanószerekkel perceken belül megöltek öt izraelit. Az egység egyetlen életben maradt tagjának sikerült megakadályoznia, hogy a támadók magukkal hurcolják a halott katonák holttesteit. Az összecsapásnak ezzel együtt izraeli szempontból lesújtó mérlege lett: öt katonát vesztettek, ezzel szemben a szintén öttagú Hamasz-kommandóból csupán egy halott maradt, a többiek az alagúton át visszamenekültek Gázába.

A támadók túszokat akartak ejteni, ez viszont nem sikerült. Ugyanazon a napon még további öt izraeli katona halt meg, egy kivételével szintén izraeli területen. (A veszteségek száma izraeli oldalon lapzártánkig elérte az ötvenötöt, amiből ötvenketten – szinte kivétel nélkül 19-22 éves – fiatal sorkatonák voltak.)

Az eset megkérdőjelezi, hogy az izraeli hadsereg valóban képes volt semlegesíteni a Hamasz-alagutak jelentette fenyegetést. Hivatalosan eddig harmincegy alagutat azonosítottak, és ebből tizenhetet romboltak le az izraeli hadsereg alakulatai. A berobbantott alagútszakaszok azonban nem teszik használhatatlanná a teljes föld alatti szakaszt, amelynek számos elágazása és álcázott kimenetele lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!