hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szolidaritást ígér népének VI. Fülöp
A szociáldemokrata király

2014. 07. 06.
Bár az újságok mindig fontosnak tartják leszögezni, hogy „nem olyan karizmatikus, mint az apja”, a közvélemény-kutatások szerint VI. Fülöp édesanyja, Zsófia után a királyi család legnépszerűbb tagja Spanyolországban. Sőt, egy friss, júniusi felmérés alapján a spanyolok majdnem 77 százalékának jó, illetve nagyon jó véleménye van az új királyról. Világszerte hatalmas médiaérdeklődés irányul Fülöp titokzatos személyiségére – hiszen bár újságírót vett feleségül, a király soha életében nem adott interjút.

Felipe de Borbón y Grecia gyermekkora Franco árnyékában kezdődött, aki Spanyolország teljhatalmú uraként 1969-ben kijelentette: „Elhatároztam, hogy a nemzetet János Károly de Borbón y Borbón hercegre mint utódomra hagyom.” A két lány után harmadik gyermekként érkező Fülöpre így már egyéves korától méltán tekinthettek trónörökösként. A legendák szerint még a Fülöp név ötlete is magától Francótól származott, mivel úgy vélte, hogy a szülők által preferált Ferdinánd még túlságosan elevenen él a spanyolok emlékezetében.
Néhány hónappal Fülöp nyolcadik születésnapja előtt halt meg Franco, ekkor került trónra János Károly, aki rövidesen mindenki előtt bebizonyította, hogy a látszat ellenére nem a diktátor köpönyegéből bújt ki, és rögtön hozzálátott egy korszerű, parlamentáris demokrácia kialakításához. A kis Fülöp modern iskolába járt, ahol úgy kezelték, mint a többi gyereket. Felsőfokú tanulmányait Kanadában kezdte, majd Madridban szerzett jogi diplomát. A spanyolon kívül megtanult katalán, francia és angol nyelven beszélni, valamint tud egy keveset görögül is, ami édesanyja, Zsófia anyanyelve. Szülei a kezdetektől fogva fontosnak tartották, hogy Fülöp a lehető legjobban felkészüljön az uralkodói szerepre. Az 1981. februári katonai puccskísérlet idején János Károly végig maga mellett tartotta akkor 13 éves fiát. „Azt akartam, hogy lássa, hogyan is kell egy királynak viselkednie” – magyarázta meg később az uralkodó. A királyi pár méltán volt büszke a felcseperedő fiúra, amit ők maguk sem rejtettek véka alá. 2013-ban János Károly „a spanyol történelem legjobban felkészített asztúriai hercegének” nevezte fiát, Zsófia királyné pedig a következőt mondta róla: „Az egyetlen célja az, hogy szolgálja Spanyolországot. Mélyen beleivódott, hogy az ország első számú szolgájának kell lennie.” Fülöp trónörökösként olyan diplomáciai feladatokkal foglalkozott, mint az autonóm spanyol területek elszakadási törekvései, vagy külkapcsolatok ápolása. Örökölte apja legendás sportszeretetét: a vitorlás csapat tagjaként részt vett az 1992-es barcelonai olimpiai játékokon, sőt, a megnyitó ceremónián ő vitte a spanyol zászlót is.
Fülöp 35 évesen kötött házasságot egy elismert újságíróval és bemondónővel: Leticia Ortiz Rocaso­la­nóval. Bár Letícia az első királyné az országban, aki nem nemesi vérből származik, és túl van egy váláson is, a királyi család maximálisan elfogadta a személyét, a média pedig rövidesen divatikonná avatta. A Dianához hasonló népszerűségnek örvendő, és szépségben Katalin hercegnő méltó vetélytársaként emlegetett Letíciát sem kerülte el a bulvársajtóval összefüggésbe hozható családi tragédia: 2007-ben húga, Erika öngyilkosságot követett el, egy kislányt hagyva maga után árván. A visszahúzódó természetű képzőművész nem tudott megbírkózni súlyos depressziójával, a válása okozta érzelmi sebekkel és az emellett nővére miatt ráirányuló hatalmas médiafigyelemmel. Fülöpnek és Leticiának két lánya született. Apja után Leonor, Asztúria kilenc- éves hercegnője a trón várományosa. Második gyermekük, aki nagyanyja után a Zsófia nevet kapta, hétéves.
Királyként Fülöp lesz a spanyol hadsereg feje, és bár vétójoga nincs, tetszőlegesen késleltetheti a parlament által hozott törvények kihirdetését, illetve hetente konzultál az ország vezetéséről a miniszterelnökkel. Az új uralkodó első királyi beszédében erkölcsi példamutatást és szolidaritást ígért népé-nek – külön kitért azokra, akik a terrorizmus miatt éltek át tragédiákat. A 2004-es madridi terrortámadás után Fülöp maga is részt vett a tüntetéseken nővéreivel együtt. A terrorizmus borzalmairól Leticiának is közvetlen tapasztalatai vannak, hiszen 2001-ben ő volt az, aki tájékoztatta a spanyolokat a szeptember 11-ei merényletről, és Irakban is dolgozott haditudósítóként.  
Fülöp üzenete a gazdasági válság sújtotta ország számára többek közt azt is jelenti, hogy nem lesz több elefántvadászat és más, közfelháborodást kiváltó felelőtlen költekezés a királyi család háza táján. Az anyagi ésszerűsítés már idén januárban megindult: az eddigi kiszámíthatatlan „zsebpénz”-osztogatás helyett fix fizetéseket jelöltek ki a királyi családtagok számára: a királynak 292 ezer eurót, feleségének pedig ennek 45 százalékát. A két hercegnő egyikük válása és másikuk korrupciós botránya miatt nem kapott fizetést. 2014-re összesen 7,7 millió eurót utaltak ki a család számára, ami 2 százalékkal soványabb költségvetés a tavalyinál.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!