hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diplomáciai pofon Izraelnek
Technokraták és terroristák az új palesztin egységkormányban

2014. 06. 05.
Arculcsapásként érte Izraelt, hogy mindössze egy nappal a beiktatás után az amerikai külügyminisztérium máris bejelentette, hogy kész együttműködni az átmeneti palesztin egységkormánnyal. Az új kabinet a Mahmúd Abbász vezette Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet megállapodásaként jött létre. Abbász azt ígéri, hogy az új kormány elismeri majd Izraelt, és elítéli az erőszakot, de a Hamasz valójában még mindig a zsidó állam elpusztítására törekszik.

„Történelmi nap, amelyet a palesztin nép és a palesztin ügy érdekében együtt értünk el” – így értékelte a Hamasz távozó miniszterelnöke, hogy hét év sikertelen próbálkozás után beiktatták Ramallahban az átmeneti palesztin egységkormányt. Igaz, az utolsó pillanatig voltak nézeteltérések a felek között, például a börtönügyi miniszteri tisztségről, de ezeket végül elsimították. A kabinet felállításáról április végén állapodott meg a Mahmúd Abbász vezette Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamasz. Az egyezség értelmében a 17 technokratából álló átmeneti kormány a hat hónapon belül esedékes általános választásokig fogja irányítani a palesztin területeket.

Az új kabinet első ülésén Abbász elnökölt, aki elmondta, a kormány eltökélt a két állam megoldás mellett, az úgynevezett 1967-es határvonalak mentén, és Izrael elismerésével kapcsolatos politikáját sem adja fel. Nem mellékes, hogy a palesztin elnök úgy ígérget, hogy közben nem zavarja, hogy partnere, az iszlamista Hamasz nem rejti véka alá: továbbra sem akar lemondani Izrael elpusztítására való törekvéséről.

Az biztos, hogy a palesztin terrorszervezetnek is jól jött a megállapodás, mert súlyos pénzügyi gondokkal küzd. Igaz, a fegyverkezésében ez az anyagi hiány egyáltalán nem látszik. Izraeli biztonsági értesülések szerint a Hamasz az egyik legnagyobb fegyveres erővé nőtte ki magát a térségben. Állítólag már nincsenek annyira rászorulva az iráni támogatásra sem, mert egyedül is teljes sebességgel halad a fegyvergyártás és a terroristák kiképzése. De azért kapnak külföldről is segítséget: többek között a szíriai csatatérről szoktak harcosok érkezni, hogy „katonai szakértelmüket” megosszák a Hamasszal. Az izraeli védelmi miniszter szerint a gázai terrorista csoportok 10 ezer rakétát halmoztak fel eddig, amelyek között közép-hatótávolságú rakéták is vannak – ezek Tel Aviv külvárosait is elérik már.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!