Kereső toggle

Ukrajna a polgárháború szélén

Vérontás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lapzártánkkor a kijevi rendbontások halálos áldozatainak száma elérte a huszonötöt, a Függetlenség terén több épület lángokban állt, a barikádokon azonban átmenetileg befejeződtek a harcok. Viktor Janukovics elnök a hatalom erőszakos megdöntésére tett kísérletnek nevezte az eseményeket, a felelősséget teljes egészében az ellenzékre hárítva. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a korábban forradalomnak nevezett eseménysorozat a polgárháború irányába indult el, az erőszakos megmozdulások a régiós nagyvárosokban is egyre jobban terjednek.

Lángokban áll az ukrán főváros: az ellenzék főhadiszállásának számító Szakszervezetek Háza, melyet még decemberben foglaltak el a tüntetők, teljes terjedelmében ég, több történelmi műemlék épület, mint például a Konzervatórium, szintén lángokban áll. A város központja háború sújtotta területre emlékeztet, a tüntetők Molotov-koktélokkal támadják az ellenük kivezényelt harckocsikat, amelyek a Majdan egy részét már visszafoglalták a tüntetőktől, de a rend helyreállítására egyelőre semmiféle megoldás nem látszik. Az elnök kijelentése szerint az ellenzék átlépte a Rubicont, amikor a radikálisokat fegyverkezésre szólította fel. Mind a tüntetők, mind pedig a rendfenntartók oldaláról vannak halálos áldozatai az összecsapásoknak, sokuknak lőtt seb okozta a halálát, de az áldozatok között van az ukrán Vesztyi egyik helyszíni tudósítója is.

Az elnök erőszakos hatalomátvételre irányuló kísérletnek nevezte a történteket, és beszédében a teljes felelősséget az ellenzékre hárította: „Újra felszólítom az ellenzéket, amely hangsúlyozza, hogy a békés megoldás híve, hogy haladéktalanul határolódjon el azoktól a radikálisoktól, akik a vérontást és a rendfenntartó erőkkel szembeni konfliktust provokálják. Abban az esetben, ha nem hajlandóak elhagyni a teret, ismerjék be, hogy pártolják a radikálisokat, ekkor másfajta beszélgetést fogunk folytatni.” Ennek szellemében Vitalij Klicsko és Arszenyij Jacenyuk tárgyalásai az elnökkel semmire nem vezettek, kaptak viszont egy ultimátumot, hogy haladéktalanul tisztítsák meg a város főterét, a rendbontások résztvevői pedig adják fel magukat a hatóságoknál.

Az ukrán Egészségügyi Minisztérium közlése szerint a 25 halálos áldozat közül 9 rendőr, a 351 sérültből 74 egyenruhást pedig lőtt sebbel szállítottak kórházba. Eközben a régiókban is egyre több helyen foglalnak el középületeket a tüntetők, a helyi közigazgatás épületeit több vidéki nagyvárosban is birtokba vette az ellenzék. Nyugat-Ukrajnában Ternopil, Ivano-Frankivszk és Lvovban a városi adminisztráció épületén túl már a rendőrkapitányság is a tüntetők kezén volt az ügyészséggel együtt, a lengyel határon pedig blokád alá helyezték a határátkelőhelyet, és egyik irányba sem engedik át a gépjárműforgalmat. Emellett az ország keleti és déli részén szintén szerveződnek csoportok, de itt az elnök és a hatalom védelmére, továbbá a Krím-félszigeten is, ahol a helyi parlament felszólította az elnököt az alkotmányos rend helyreállítására.

Viktor Janukovics a szerdára virradó éjszakán nemcsak az ellenzék delegációjával tárgyalt, hanem Vlagyimir Putyinnal is. Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője közölte: Oroszország nem szándékozik beleavatkozni ukrán belügyekbe, mindazonáltal az elmúlt napok eseményeiért teljes egészében a szélsőségeseket tette felelőssé, és erőszakos hatalomátvételre tett kísérletként értelmezi a kialakult helyzetet. Hangsúlyozta, hogy nem ad tanácsot Janukovics elnöknek a helyzet rendezésére, azt teljesen az ő hatáskörében kell megoldania. Mindemellett az orosz duma már meglebegtette annak lehetőségét, hogy az oroszok által a költségvetés konszolidációjára ígért 15 milliárd dolláros hitel aktuális részletét nem biztos, hogy átutalják az ukrán félnek.

Az EU döntéshozói mély aggodalommal figyelik az Ukrajnában zajló eseményeket, és elítélik az erőszak minden formáját, valamint sürgetik a párbeszédet a szembenálló felek között. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter óva intette a nyugati államokat, hogy rákényszerítsék a szembenálló felekre a saját közvetítő szerepüket. Az ukrán hatalom a jelek szerint valóban nem kéri az EU közvetítését, bár Arszenyij Jacenyuk bejelentette: ő ellenzékiként kifejezetten igényt tartana rá.

Az Egyesült Államok vízumkorlátozást vezetett be azokkal az ukrán tisztviselőkkel szemben, akiknek bármilyen köze van a tiltakozókkal szembeni erőszakhoz – álláspontja szerint a békés véleménynyilvánításhoz való jogot meg kell védeni. Jeffrey Payette ukrán nagykövet kifejezte, hogy Amerika bízik az elnök vezető pozíciójában, és felhasználja a történelmi időpontot arra, hogy országát visszavezesse a demokratikus és virágzó jövő útjára. Vitalij Klicsko, az ellenzék másik vezetője interneten fordult videoüzenettel az ukránok felé: ő a három hónapja tartó tüntetéssorozat erőszakossá válását a hatalom arroganciájának tulajdonította, amely nem vette tudomásul a követeléseket, ezért a kormányt tette felelőssé a vérontásért. Klicskóék már csak az elnök lemondásával lennének elégedettek, kiemelve, hogy az elnököt terheli a felelősség a békés polgárok haláláért, akik az európai értékekért vonultak utcára novemberben.

Olvasson tovább: