Kereső toggle

Állatvédelem kontra vallásszabadság

Betiltották a rituális vágásokat Dániában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Az állatok joga fontosabb a vallásnál” indokolta egy tévéinterjúban a dán mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter a február 17-én életbe lépett törvényi szabályozást, amely szerint ezentúl tilos előzetes bódítás nélkül levágni a jószágokat. A rendelkezés értelmében a zsidó és a muzulmán kisebbség által végrehajtott rituális vágások mostantól Dániában is illegálissá váltak.

A rendelet a korábbi mezőgazdasági, jelenlegi igazságügyminiszter, Karen Hækkerup nyáron felvetett javaslata alapján született meg, aki mindenféle vallási eredetű rituális vágást törvényen kívül kívánt helyezni. Utódja, a szintén szociáldemokrata Dan Jorgensen nyilatkozata szerint „pártolja a rituális vágást”, azonban „ezt úgy kell kivitelezni, hogy ne okozzon az állatoknak fájdalmat”. Az általa február 13-án aláírt új törvény értelmében a vágóhidak többé nem kapnak engedélyt arra, hogy előzetes bódítás nélkül vágják le az állatokat. Márpedig a zsidó és a muzulmán vallási szabályok előírják, hogy a jószágnak a leölés pillanatában, azaz a nyak másodperc törtrésze alatt történő átvágásakor a tudatánál kell lennie, ezért a megelőző kábítás fogyasztásra alkalmatlanná teszi a húst. Néhány muzulmán vallási vezető ugyan elfogadja az előzetes átmeneti bódítást, azaz ekkor is „halal” minősítést kap a hús, a zsidó rendelkezések szerint viszont a kábítás sérülést okoz az állatnak, ami már önmagában kizárja a kóser vágás lehetőségét – emellett megakadályozza, hogy az állat megfelelően kivérezzen.
Nem meglepő, hogy az új törvényi szabályozás ellen Dánia zsidó és muzulmán vallási közösségei egyhangúlag a szabad vallásgyakorlat megsértése miatt tiltakoztak. Menachem Margolin rabbi, az EU zsidó szervezetei védőcsoportjának vezetője felhívást intézett Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök asszonyhoz, hogy érvénytelenítse a rendeletet, amely ellentétes az EU vallásszabadságot biztosító törvényeivel. Annak ellenére, hogy az új szabály megalkotása az állatok védelmét hangoztatva történt, a törvényalkotók figyelmen kívül hagyták azokat a tudományos tényeket, amelyek szerint a megfelelően elvégzett halal vagy kóser vágás során az állat kevesebbet szenved, mintha bódítás céljából fejbevágnák – érvel a halal vágásokat felügyelő muzulmán csoport.
Gyakorlati szempontból nézve a szabályozás nem jelent problémát Dánia 6000 fős zsidóságának, akik az elmúlt 10 évben a kóser húst importálták. Az EU törvényei szerint a kóser vagy halal termékek bevitele azonban csak akkor nem tiltható, ha az exportáló tagállamban a mindenkori törvényi szabályozásnak megfelelően történik az állat vágása. Az új jogszabállyal Dánia felsorakozott Lengyelország, Izland, Norvégia, Svédország és Svájc mögé. Kevés híján azonban már más országokban, például Hollandiában és Szlovéniában is megvalósult a politikai megfigyelők által populistának minősített korlátozás bevezetése.
Az Európai Zsidó Kongresszus elnöke, Moshe Kantor (képünkön) szerint az alapvető zsidó vallásgyakorlat elleni támadásról van szó, amely a körülmetélés elleni fellépéssel együtt gyakorlatilag kérdésessé teszi a zsidó közösségi létet Dániában. Január végén ugyanis a Dán Háziorvosok Kollégiuma a fiúgyermekek nem orvosi javallatra történő körülmetélésének betiltását szorgalmazta, ami ugyancsak a zsidó és a muzulmán vallás lényegi gyakorlatát helyezné törvényen kívül. Kantor ugyanakkor abbéli reményét is kifejezte, hogy a vallási kisebbségek alapvető jogait nem a nemzetközi állatvédő szervezetek kiengesztelése és hangos kritikájának elnémítása érdekében áldozták fel.
A rendelet bevezetése ugyanis egy héttel az után történt, hogy a koppenhágai állatkertben – nemzetközi felháborodás kíséretében – fajegészségügyi okokból, a beltenyészet kialakulásának megakadályozására öltek meg egy amúgy egészséges zsiráfot.

Olvasson tovább: