hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új skót lázadás a brit korona ellen
A rettenthetetlen

2013. 11. 28.
Egy 306 éve fennálló szoros összefonódást nem egyszerű szétvágni, a skót kormány mégis kísérletet kíván tenni erre: jövő év szeptember 18-án népszavazásra bocsátja az ország kilépését az Egyesült Királyságból. A szkeptikusok meggyőzését szolgálja a kilépés melletti érveket összefoglaló, most megjelent „Fehér Könyv”. A magabiztosan 2016-ra tervezett elszakadás azonban több, mint kétséges: az önállósodási tervekhez ugyanis London beleegyezése kell, és független szakértők szerint adóemelés és megszorítások nélkül a függetlenség nem lenne fenntartható.

Menne is, meg maradna is a skót kormány az Egyesült Királyságban – az államcsőd elkerülése érdekében a háttérben bizonyos előnyöket megtartana, sok szempontból viszont önálló államként működne tovább az ország a bejelentett tervek szerint. A 2007 óta kormányfő Alex Salmond, a Skót Nemzeti Párt (SNP) első embere az első skót függetlenségi háborúban kiemelkedő jelentőségű bannockburni csata 700. évfordulójára találta ki a népszavazást a királyságtól való elszakadásra.

A párt terveiben többek között az szerepel, hogy Skóciának saját hadserege és titkosszolgálata lenne, akár kilencven új nagykövetséget is létrehoznának, és természetesen a skót partoknál kitermelt olaj bevételei is egy az egyben a skót kormány kasszájában landolnának. Ennek fejében átvállalnának az Egyesült Királyság adósságából egy részt, és szeretnék a fontot is fizetőeszközként megtartani. A királynővel sincsenek problémáik, ő továbbra is a skót állam feje maradna, de a Union Jack már nem kell a skótoknak – azt saját zászlójukkal, a Saltire-rel váltanák fel. Az azonnali államcsőd elkerülésére a Bank of England maradna az újdonsült skót állam jegybankja, ha London is úgy akarja.

Nem szeretnék a függetlenség oltárán feláldozni az uniós tagsággal járó előnyöket sem, Skócia mindenképpen az Európai Unió tagja kíván maradni. Korábban viszont José Manuel Barroso jelezte: ha bizonyos uniós államok részeiként az unióhoz tartozó kormányok önállósodni kívánnak, akkor a felvételi procedúrán nekik is keresztül kell menniük, a tagfelvétel nem lesz automatikus. A skótok ezzel tisztában vannak, bár nem ez tűnik a legnagyobb akadálynak a függetlenségi törekvésben. Mindez ugyanis merő álom marad mindaddig, amíg a londoni központi kormány rá nem bólint a kérdésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!