hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meleglobbi határok nélkül

2013. 11. 14.
Homoszexualitása miatt kap menekültjogot Hollandiában három afrikai férfi az Európai Bíróság múlt heti döntésének értelmében. Az ítélet minden bizonnyal precedensértékű lesz a jövőben az EU egész területén. A hollandok azonban ennél is tovább mennek: a külügyminiszter bejelentése szerint nemcsak a melegeket, hanem az Orosz­országban törvényellenesen melegpropagandát űző személyeket is befogadnák.

Mindössze egy hónappal a lampedusai tragédia után az EU meghökkentő döntéssel tette nyilvánvalóvá, hogy továbbra sem a valós problémákat kívánja menekültpolitikája középpontjába helyezni. Miközben a Frontex idei jelentése nyilvánvalóvá teszi, hogy az Európába menekülők nagy részét a háborús konfliktusok, a súlyos szegénység vagy vallási intolerancia űzi el szülőföldjéről, az EU inkább a hazájukban bírósági eljárástól tartó melegek problémáit oldaná meg, méghozzá igen nagyvonalúan. A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság, az Európai Unió legfőbb bírói fóruma múlt csütörtökön kimondta, hogy az EU területén menekültjogért folyamodhatnak azok a nem EU-polgár homoszexuálisok vagy leszbikusok, akik „üldöztetéssel” néznek szembe saját országukban. A döntés három afrikai homoszexuális ügyével kapcsolatban született meg, akik Ugandából, Sierra Leonéból és Szenegálból igényeltek menekültjogot. Számukra már szabad is az út célpontjuk, Hollandia felé.

Hollandiában a melegjogok egyébként is a napi politikai agenda fontos részét képezik. Több mint tíz éve itt legalizálták elsőként a melegházasságot és az azonos neműek örökbefogadási jogát, és azóta is Hollandiát tartják a leginkább melegbarát országnak. Az európai uralkodócsaládok tagjai közül is elsőként adott hangot a melegek támogatásának Vilmos Sándor felesége, Maxima királyné, aki beiktatása után egyik első hivatalos kötelességének tekintette, hogy megjelenjen Hágában egy melegjogi konferencián.

A holland parlament nemcsak a saját, hanem más országok homoszexuális polgárainak jogait is napirenden tartja. Miközben Vilmos Sándor éppen a holland–orosz barátságot próbálta erősíteni a Kremlben, odahaza külügyminisztere, Frans Timmermans kijelentette, hogy az orosz „melegellenes propagandatörvény áldozatai” menedéket kapnak Hollandiában. A miniszter nyílt levélben fordult saját parlamentjéhez, kifejtve, hogy a homoszexualitás népszerűsítését bűncselekménynek minősítő orosz törvény megbélyegző és diszkriminatív. Az említett törvény érdekessége egyébként az, hogy az Oroszországban melegpropagandát kifejtő külföldiekre is vonatkozik – sőt, nekik jóval nagyobb összegű bírsággal kell szembenézniük, mint az orosz polgároknak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!