Kereső toggle

Lady Gaga és a hadititkok

Vesztegetési botrány az amerikai haditengerészetnél

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az állami pénzeket sokféleképpen lehet meglovasítani. Van, ahol elég magas rangú kormánypárti politikusokkal jóban lenni, máshol állami beruházásokon, építkezéseken lehet a milliárdokat kitalicskázni. Az Egyesült Államokban most éppen a haditengerészet magas rangú tisztje keveredett korrupciós botrányba, több millió dolláros kárt okozva a költségvetésnek, melynek hasznát egy maláj üzletember fölözte le.

Az amerikai haditengerészetnek több millió dollárjába került Michael Misiewicz fregattkapitány barátsága Leonard Glenn Francis üzletemberrel, aki a Glenn Defense Marine Asia Ltd. tulajdonosaként kikötői szolgáltatásokat, élelmiszert és üzemanyagot számlázott a piacinál jóval magasabb áron a haditengerészetnek. Az anyagi hasznon túl nagy valószínűséggel katonai titkokat tartalmazó információkhoz is juthatott – cserébe luxusutazásokkal, prostituáltak szolgáltatásaival és Lady Gaga koncertjegyekkel fizetett a tengerésztiszteknek.

Michael (Vannak Khem) Misiewiczet, aki a Mustin romboló kapitánya volt, még szeptemberben letartóztatták. Ügyében a héten kezdődnek meg a bírósági meghallgatások. A kapitányon kívül őrizetbe vették a Kövér Leonard néven ismert maláj üzletembert, valamint cégének ügyvezetőjét, továbbá John Beliveaut, aki a haditengerészet egyik

vezető ellenőre volt, és a nyomozás során rendszeresen informálta az érintettet az ügy állásáról. A Haditengerészeti Bűnügyi Nyomozó Hivatal (NCIS) felügyeletén dolgozó ügynök, aki Szingapúrban állomásozott, rendszeresen érzékeny információkkal látta el Leonard G. Francist, többek között az inkriminált szerződésekkel kapcsolatos nyomozásról, amiért cserébe az üzletember thaiföldi utat és prostituáltat fizetett a számára. 

Misiewicz fregattkapitány 2010-ben azzal került be az amerikai médiába, hogy a Mustin fedélzetén hazalátogatott Kambodzsába, ahonnan a Vörös Khmer hatalomra kerülése előtt nem sokkal adoptálta egy amerikai hölgy, aki akkoriban a követségen dolgozott, és a polgárháború kitörésével hagyta el az országot. A gyerek Misievicz akkor búcsúzóul megfogadta édesanyjának, hogy vesz majd neki egy nagy házat. A Vörös Khmer és Pol Pot rémuralmát édesapja és nővére nem élte túl, édesanyja azonban új hazát talált az Egyesült Államokban, Michael pedig teljesítette ígéretét, és vett neki egy nagy házat – Texasban. A Mustin romboló fedélzetéről díszegyenruhában partra lépő kapitányt Kambodzsában meghatódott rokonok fogadták, Amerika pedig nagy médiafelhajtás közepette ünnepelte: lám-lám, egy harmadik világbeli gyerek, akit kimentettek a kommunisták elől, milyen pompás karriert futott be a lehetőségek hazájában.

A haditengerészet főtisztjéről szeptember végi őrizetbe vétele után azonban azt írták, hogy a repülőgép-anyahajókat és rombolókat már ekkor úgy tologatta Ázsia vizein, mint a sakkbábukat – mindig éppen oda, ahol a Glenn Defense-től lehetett beszerezni az ellátmányt. Noha a jócskán túlszámlázott szolgáltatások már 2010 óta feltűntek a Haditengerészeti Bűnügyi Nyomozó Hivatalnak, a vizsgálatoknak sosem lett eredménye, mivel Beliveau kiszivárogtatta az ügyet. Ilyen módon a Glenn Defense csak ez alatt a rövid idő alatt több millió dollárnyi kárt okozott az amerikai költségvetésnek, noha már 25 éve partnere az amerikai haditengerészetnek. A cég tulajdonosa, Leonard Glenn Francis

a fegyvernem magasabb köreiben költekezéséről volt híres: a Kövér Leonardként ismert férfinak Szingapúrban 6500 m2-es nyaralója van, amely messze földön híres karácsonyi pompájáról, és ahol bőkezűen látta vendégül a haditengerészet magas rangú tisztjeit. A vállalatvezetőt kollégájával együtt San Diegóban vették őrizetbe, miután találkozó ürügyén egy hotelbe csalták őket. Ha bebizonyosodnak az ellenük felhozott vádak, akkor Kövér Leonard, az extravagáns üzletember valószínűleg mintegy öt évig a néhány négyzetméteres börtöncellát lesz kénytelen karácsonykor feldíszíteni.

Olvasson tovább: