Kereső toggle

Célegyenesben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vasárnapi németországi választások befutója az elemzők szerint egyértelműen a konzervatív CDU–CSU pártszövetség lesz. Az RTL és a Stern is közzétette a szeptember 10. és 16. között készült felmérései eredményét, amelyek alapján stabilan 40 százalékon áll a szövetség. Őket 25 százalékkal követi az SPD, majd jóval lemaradva a Baloldali Párt, a Zöldek, az FDP és a Kalózpárt.

A Zöldek számára nem jött legjobbkor, hogy előkerült egy több mint harmincéves választási szórólap, amelyen első számú jelöltjük, Jürgen Trittin (képünkön lent) a pedofília dekriminalizálását követeli, valamint a felnőttek és gyerekek közötti erőszakmentes szexuális kapcsolat büntetlenségét. A párt támogatottsága az utóbbi hetekben – ennek is köszönhetően – hat százalékkal csökkent. A lejárató kampány közben éppen kívánt koalíciós partnerüktől, az SPD-től kaptak támogatást.

 Sigmar Gabriel pártelnök keményen figyelmeztette a jelenleg kormányzó „sárga-feketéket”, hogy az ügyet ne használják fel választási sikerük érdekében. Az unió és az FDP ugyanis nyilvánvalóan nem tudott ennek ellenállni. „Ez tisztességtelen mindazokkal szemben, akik gyermekmolesztálás áldozataivá váltak és szenvednek”, nyilatkozta Gabriel a dpa hírügynökségnek. Ezenfelül azt is kiemelte, hogy nagyon tiszteli azt, ahogyan a Zöldek szembenéznek saját múltjukkal, „semmit sem szépítenek, minden az asztalra kerül”.

A Zöldek mellett állt ki Johannes-Wilhelm Rörig, a Szövetségi Kormány szexuális gyermekbántalmazással foglalkozó megbízottja is, aki úgy véli, hogy az alapításuk körüli események független feldolgozása a leghelyesebb döntés volt. „A fájdalmas eredményeket is napvilágra hozzák, ez pontosan a helyes út”, nyilatkozta a Tagesspiegelnek.

A nyolcvanas évekbeli történések egyébként Franz Walter és Stephan Klena politológusok munkájának eredményeképpen derültek ki, akik megállapításaikat a Die Tageszeitung (taz) című napilapban hozták nyilvánosságra. Waltert a Zöldek bízták meg, hogy derítse ki a párt múltjában található pedofíliaeseteket, mivel akkori álláspontjukat ma már nem tartják vállalhatónak. Az ügy napvilágra kerülése óta Trittint – aki akkoriban még diák volt – a kormánypártiak folyamatosan támadják, többen a lemondását követelik.

Míg az SPD a Zöldeket választaná koalíciós partnerként, a CDU–CSU a liberális FDP-vel kormányozna, ha azoknak sikerül megugrani az 5 százalékos bejutási küszöböt. A jelenleg prognosztizált arányok mellett azonban a CDU–CSU-val szemben csak akkor lenne esélye az SPD-nek, ha koalícióra lépnének a Zöldekkel, a Baloldali Párttal és az FDP-vel is, ami nem valószínű. Az SPD szeme előtt lebeghet a 2009-es választási eredményük is, ami a párt történetének legrosszabb eredményét hozta.

Talán az akkor megszerzett 146 mandátumnál ez alkalommal többet tudnak megszerezni. A Süddeutsche Zeitung szerint a szocdem vezetők már hetek óta a konzervatívokkal kötendő koalíció részletein dolgoznak. Ajánlatuk szerint hat miniszteri poszton kívánnák képviselni magukat Merkel harmadik kormányában, Sigmar Gabriel pártelnök várhatóan alkancellári címet kaphat, ha a liberálisok mégsem jutnak be a Bundestagba, és újra létrejöhet egy SPD–CDU nagykoalíció.

A választási kampányt közelről figyelők máris számos kifogást fogalmaznak meg: jó néhány olyan téma van, ami nem került porondra, ugyanakkor a jelenleginél jóval nagyobb figyelmet érdemelne. A Spiegel online közzétette ezek listáját, amelyen előkelő helyen szerepel az integráció kérdése. Az SPD és a CDU megpróbálják elkerülni a témát, mivel a kettős állampolgárság és a bevándorlókkal kapcsolatos kérdések annyira érzékenyek, hogy mindkét fél attól tart, hogy elveszíti törzsszavazóit.

Szintén hiányolják a választók a fegyverexport témáját a kampányból. 2012-ben 1,42 milliárd eurót ért el csak a Perzsa-öböl térségébe irányuló német export, 2013 első félévében pedig 817 milliárd értékben adott el fegyvert Németország olyan országoknak, mint például Szaúd-Arábia. Annak, hogy ez a téma nem kerül elő a kampány során, az is az oka lehet, hogy a Baloldali Párton kívül minden más párt engedélyezett már fegyverexportot. Hasonlóan hiányolták a választók a kampányból a bűnözéssel, a fejlesztési támogatásokkal, a bürokrácia csökkentésével és a nukleáris hulladékokkal kapcsolatos állásfoglalásokat.

Olvasson tovább: