hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Prágai polip
Megvan az új cseh kormányfő

2013. 07. 07.
Miloš Zeman cseh államfő a közgazdász és politikus Jirí Rusnokot nevezte ki kormányfővé – az előzetes terv szerint szeptemberig. Az újdonsült miniszterelnök a keddi döntés után a kötelező hivatali esküt is azonnal letette. A széles tömegek előtt mindezidáig kevéssé ismert államférfi korábban miniszterhelyettes volt, valamint rövid időszakokban a pénzügyi, illetve az ipari és kereskedelmi minisztériumot is vezette a rendszerváltozás után.

A szociáldemokrata kötődésű, szakszervezeti vezetőkkel kiváló kapcsolatokat ápoló Rusnoknak (képünkön jobbra) pártvezetésével rendszeresen vitái vannak, viszont köztudottan Zeman (képünkön balra) közeli munkatársa, melyet az is jelez, hogy pont az ő kormányfősége idején volt pénzügyminiszter.
Mint ismeretes, a kormányfőcsere kiváltó oka Petr Nečas korábbi miniszterelnök lemondása volt, aki a hivatali visszaéléssel és korrupcióval gyanúsított és vizsgálati fogságba helyezett kabinetfőnöke, Jana Nagyová kiesése után döntött a távozás mellett. A cseh jogszabályok szerint azonban leköszönő miniszterelnök esetén a kormány is búcsúzkodhat (a rendszerváltozás óta ez a 6. ilyen eset).
A korrupció elleni harcot zászlójára tűző, majd paradox módon pontosan ebbe belebukó kormányfő lemondását összehangolt korrupcióellenes rendőrségi razziák és őrizetbe vételek előzték meg, miközben a parlamenti ellenzék és az államfő folyamatosan a posztjából való visszalépést követelte. Miközben a külügyminisztert is kihallgatták, a rendőrség érdeklődését felkeltő kilenc emberből csak hetet találtak otthon, éppen a kormányzó ODS párt két „keresztapjaként” emlegetett vállalkozó tartózkodott külföldön. Egyikük, Ivo Rittig feltehetőleg fülest kapott a közelgő akcióról, és magánrepülőgépével Monacóba távozott. Az őrizetbe vétel során több mint 1,3 milliárd forintnak megfelelő készpénzt és több tíz kiló aranyat is lefoglaltak. Az akciót azzal indokolták, hogy „az érintettek ne befolyásolhassák a tanúkat”.
A botrány egyik főszereplője, Jana Nagyová nem mindennapi történettel került a közvélemény reflektorfényébe: a gyanú szerint Nagyová személyes kérésére a katonai hírszerzés, melynek korábbi vezetője már őrizetben van, Nečas feleségét, hivatali sofőrjét, valamint annak barátnőjét is megfigyelte.
Ivo Ištvan államügyész a nyomozás vezetőjeként elmondta, meglepődtek, hogy Nagyová indítékai személyesek voltak, ám ennél többet nem árult el. Bennfentesek szerint Nečas
és kabinetfőnöke nem csak munkatársi viszonyban álltak, a hölgynek beleszólása volt döntésekbe, többek között magas beosztású állami alkalmazottak kinevezésébe. Egy kormánytag a Reutersnek elmondta: „Irracionális volt, és féltékenyen őrizte a Nečashoz vezető utat.” Nečas válópere egyébiránt éppen a napokban volt, de tagadja, hogy ennek oka a szintén elvált, kétgyermekes Nagyová lenne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!