Kereső toggle

Iszlám fasizmus

A béke nem mindig békés úton jön…

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre nehezebben viseli Anglia a multikulturalizmust. A woolwichi mészárlást követően országszerte tapintható a türelmetlenség és az elkeseredettség a fanatikus iszlámmal szemben, amely a közember szemében szabadon burjánzott az elmúlt években. Az ügyben megszólalt Tony Blair volt miniszterelnök is, aki szerint további és akár nagyobb konfliktusokra is számítani kell a jövőben.

Vidám csevegés hallatszik egy chiltoni pubban, az összegyűlt társaságot az sem zavarja, hogy a nemzeti válogatott nem teljesített valami fényesen.

A plazmatévén hirtelen elkezdődik a tíz órás hírek, és a légkör megfagy. A televíziós bejátszásban Michael Adebolajo, az egyik woolwichi gyilkos látszik, amint egy korábbi tüntetésen beszél, ugyanolyan őrült arccal és leállíthatatlan módon, mint ahogy a gyilkosságot követő felvételeken látszik. A felvétel lemegy, a döbbenet marad, sokáig senki nem szólal meg, a levegőben érződik az indulat és az elkeseredettség…, majd valaki megszólal: „Kisebbségben vagyunk a kisebbséggel szemben.”

A pulton egy Daily Mirror. A címlapon Ashraf Islam, valódi nevén Mark Townley, aki a börtönben tért át az iszlámra, és meg akarta ölni Harry herceget. Az emberekkel beszélgetve kiderül, hogy egyre nehezebben viselik, hogy mindent el kell fogadniuk, amit egy harcias kisebbség követel.

Az ország hangulata érzékelhetően megváltozott a napokban, de nem csak Chiltonban és a vidéki Angliában, hanem a politikai elit köreiben is. Az iszlám radikalizmus témájában olyan „nagyágyú” szólalt meg, mint Tony Blair volt miniszterelnök, aki szerint további és nagyobb konfliktus várható a jövőben.

A Mail on Sunday számára nyilatkozó volt miniszterelnök szerint „a jövőbeni fanatizmus, terror és valószínűleg nagyobb konfliktus magjai el lettek vetve. Nekünk a megbékélés és a béke magjait kell hintenünk, de a béke megteremtése sokszor nem megy békés úton”. A volt miniszterelnök azt javasolta a kormánynak, hogy legyen őszinte és ismerje el, hogy komoly gond van az iszlám vallással kapcsolatban. „Nem általában az iszlámmal van a gond. De probléma van az iszlámon belül, egy ideológia hívei részéről, amely az iszlám egyik ága. Jobb, ha felismerjük és őszinték vagyunk ezzel kapcsolatban” – írta a lapnak Tony Blair, aki szerint az iszlám vallás spektrumának egyik végén terroristák vannak, „de ezt nem merjük magunknak bevallani”.  A volt miniszterelnök úgy véli, hogy a vallásnak lehet hangja a kormányzaton belül, de nem kormányozhat. „El kell kezdenünk a gyermekeinket felvilágosítani a hittel kapcsolatban. Most, jobban, mint bármikor, erőseknek kell lennünk, és stratégiával kell rendelkezünk” – nyilatkozta Tony Blair.

Érdekes módon a volt miniszterelnök nyilatkozatát egy szintén baloldali befolyásos politikus kommentárja követte, a baloldal ugyanis korábban nem merte megkérdőjelezni a multikulturalizmus helyességét. Tom Harris a Daily Telegraphnak írt cikkében fejtette ki, hogy a brit politikusoknak és a véleményformálóknak sokkal kritikusabbnak kell lenniük az iszlamizmussal szemben, mi több, a briteknek is őszintének kell lenniük azzal kapcsolatban, hogy milyen erőszakos és intoleráns nézetekkel rendelkeznek egyesek az országban. Harris szerint az iszlamizmus gyakorlatilag a fasizmussal egyenértékű: „Vannak emberek ebben az országban, akiknek a hite szerint teljesen megengedhető olyan országok polgárait gyilkolni, akik meg merészeltek támadni egy muszlim országot. Abban hisznek, hogy a kaffirok – ahogyan sértően a más hitűeket hívják – alacsonyabb rendűek az ő istenük előtt, mint a muszlimok. Lehet, hogy egyeseknek kényelmetlen, de meg kell néznünk, hogy mi történik a mecseteinkben. A brit muzulmánok nagy része soha nem tartozna az iszlamistákhoz. A gyűlöletprédikátorok és a követőik azonban ugyanazokban az épületekben gyülekeznek, mint a jóindulatú többség. Ezeknek a törvénytisztelő polgároknak pedig kérdőre kell őket vonniuk, ki kell közösíteniük, és ha szükséges, a hatóságokhoz kell fordulniuk” – írta Harris a Daily Telegraphban.

Olvasson tovább: