hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Obama kemény tárgyalásokat jósol Cameronnak
Zendülés a toryknál

2013. 05. 16.
A britek és az Európai Unió kapcsolata is terítékre került Barack Obama és David Cameron találkozóján Washingtonban, ahol az amerikai elnök az uniós problémák rendbetételére sürgette Nagy-Britanniát. Közben a brit konzervatívoknál áll a bál az uniós tagságról szóló népszavazást illetően. A párt vezetése ezért törvényjavaslat benyújtására készül, amely biztosítja, hogy ha megnyerik a következő választásokat, akkor tényleg megtartják a referendumot.

2017. december 31-e előtt kerülne sor Nagy-Britanniában arra a népszavazásra, amelyben az az egyszerű kérdés állna, hogy: „Ön szerint az Európai Unió tagállama maradjon az Egyesült Királyság?” – ez szerepel abban a törvénytervezetben, amit nyilvánosságra hoztak a konzervatívok az uniós tagságról szóló referendumról. Elfogad­tatása azonban nem lesz egyszerű: a javaslat ugyanis egyéni képviselői indítványként született, és az ellenzéki Munkáspártból legalább 30 képviselőnek kellene támogatnia, hogy egyáltalán napirendre kerüljön az alsóházban. A munkáspártiak többsége ellenzi, hogy most szavazzanak a tagságról, igaz, nem zárták ki annak lehetőségét a jövőben. De a konzervatívok koalíciós partnerei, a liberális demokraták sem támogatják a népszavazást. Rájuk úgy próbálnak nyomást gyakorolni a toryk, hogy Nick Clegget egy 2010-es ígéretére emlékeztetik, amelyben ő is az uniós tagságról szóló népszavazást ígérte. De ha sikerül is meggyőzni partnerüket, akkor sem biztos, hogy a parlament mindkét háza elfogadja a javaslatot.

David Cameron mindenesetre úgy nyilatkozott az Egyesült Államokból, hogy a nemzet érdeke megváltoztatni a kapcsolatukat Európával. A brit miniszterelnök szerint az indítvány azt mutatja, hogy csak a konzervatívok biztosítják az egyértelmű választás lehetőségét Nagy-Britannia európai jövőjét illetően. Az uniós tagságra egyébként Barack Obama is kitért, amikor Washingtonban fogadta Cameront. Az amerikai elnök állásfoglalása egyáltalán nem meglepő vagy újkeletű, már a brit kor­mányfő januári beszéde előtt kifejezte, hogy az Egyesült Államok erős Nagy-Britanniát akar egy erős Európai Unióban. Obama most arról beszélt, hogy először meg kell nézni, hogy helyre lehet-e állítani egy nagyon fontos kapcsolatban azt, ami megromlott, mielőtt megszakítják azt. Hangsúlyozta, hogy végső soron a briteknek kell dönteniük a kérdésben, de szerinte az uniós tagság Nagy-Britannia globális befolyását fejezi ki. Azt viszont elismerte, hogy az uniós reformokról szóló tárgyalások kemények lesznek, és nem mert találgatásokba bocsátkozni arról sem, hogy a briteknek sikerül-e elérni célkitűzéseiket.

Obama véleménynyilvánítása egyébként azért sem mellékes, mert az euro­szkeptikus britek azt szokták hangoztatni, hogy ha kilépnek az unióból, akkor megerősíthetik kapcsolatukat az Egyesült Államokkal. A fehér házi találkozón viszont a két vezető egy történelmi kereskedelmi megállapodásról is egyeztetett az Európai Unió és az Egyesült Államok között, amely az Európa-pártiak szerint jó érv lehet az uniós tagság mellett. A szabadkereskedelmi szerződésről szóló tárgyalások még a júniusi, Észak-Írországban tartandó G8-as csúcs előtt megkezdődhetnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!