hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gyűlölet apostolai

2013. 05. 30.
A terrorizmus új hullámát indították el a woolwichi mészárosok, akiknek a tettét nemcsak Angliában, hanem már Franciaországban is lemásolták. A kormányzat mindeközben új lendületet vett, hogy a brit állam pénzén élősködő gyűlölet­prédiká­to­rokat izolálja.

Miközben az ország még nem ocsúdott fel a barbár támadásból, amelyben Michael Adebolajo és Michael Adebowale a nyílt utcán hentesbárddal és késekkel mészároltak le egy katonát, a hétvégén két hasonló jellegű támadás történt. Szombat este Párizs egyik legforgalmasabb helyén, a Défense negyedben szúrtak nyakon egy katonát felfegyverzett bajtársai mellett – a tettest szerda reggel elfogták –, vasárnap délután pedig a yorkshire-i Full Sutton börtönében késeltek meg egy börtönőrt. Miközben a technikai részletekről egyre több információ derül ki – például az, hogy Adebolajo Kenyán keresztül próbált egy szomáliai terrorszervezethez csatlakozni –, előtérbe került a radikalizálódás ideológiai menetrendjének témája. Nagy-Britanniában egyre több húszas-harmincas éveiben járó férfi csatlakozik egy-egy gyűlöletprédikátor által vezetett csoporthoz, ahol aztán a kezdeti radikalizálódás után a cselekvés útjára lépnek. Nem Adebolajo volt például az egyetlen terrorista Anjem Chou-dary, az ismert gyűlöletprédikátor  csoportjában. A The Guardian beszámolója szerint a múlt hónapban három embert ítéltek összesen húsz évre terrorista akciók szervezése miatt, akik mindhárman Choudary előadásait látogatták. Egyikük éppen az ő hatására tért át 2010-ben az iszlám vallásra.

Tekintettel arra, hogy a gyűlöletprédikátorok előszeretettel térítenek az egyetemeken, a felsőoktatási intézményeket tömörítő Universities UK kampányt kezdeményezett, melynek keretében segítséget nyújtanak a diákoknak, a diákszervezeteknek és oktatóknak ahhoz, hogy az egyetemektől távol tudják tartani a szélsőséges tanok hirdetőit. Az ügyben megszólalt Boris Johnson, London polgármestere is (képünkön jobbra), aki a The Daily Telegraphnak írt cikkében emelte ki, hogy az egyetemeknek jobban ellenőrzésük alatt kell tartaniuk a berkeikben működő iszlám társaságokat. Boris Johnson kommentárjában egy konkrét eseményre is utalt, amelyet a University College London falain belül tartott az Iszlám Oktatási és Kutatási Akadémia március 9-én: a rendezvényen a szervezők külön ültették a nőket és a férfiakat. Johnson szerint „hatalmas hiba szegregált rendezvények megtartásának engedélyezése állami intézmények falain belül. Ha a meghívott előadó valamilyen iszlamista »darabot« akar előadni – erőszakra buzdít vagy csak igazolja az erőszakot –, akkor az egyetemnek a rend­őrséghez kell fordulnia”. Johnson szerint a politikusoknak különbséget kell tenniük az iszlám vallás és az iszlamizmus vírusa között. „Az iszlamisták saría törvénykezést meg más zavaros dolgokat, de legfőképpen mások feletti hatalmat akarnak. Ezért vadásznak a magukat a társadalomból kivetettnek látó

fiatalemberekre… Ezeknek az iszlamista evangélistáknak semmi elkötelezettségük nincs az iránt a nyugati társadalom iránt, amelyben élnek, és amelynek segélyrendszerét kihasználják… egyetlen céljuk a szexista és homofób muszlim kalifátus.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!