Kereső toggle

A gyűlölet apostolai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A terrorizmus új hullámát indították el a woolwichi mészárosok, akiknek a tettét nemcsak Angliában, hanem már Franciaországban is lemásolták. A kormányzat mindeközben új lendületet vett, hogy a brit állam pénzén élősködő gyűlöletprédikátorokat izolálja.

Miközben az ország még nem ocsúdott fel a barbár támadásból, amelyben Michael Adebolajo és Michael Adebowale a nyílt utcán hentesbárddal és késekkel mészároltak le egy katonát, a hétvégén két hasonló jellegű támadás történt. Szombat este Párizs egyik legforgalmasabb helyén, a Défense negyedben szúrtak nyakon egy katonát felfegyverzett bajtársai mellett – a tettest szerda reggel elfogták –, vasárnap délután pedig a yorkshire-i Full Sutton börtönében késeltek meg egy börtönőrt. Miközben a technikai részletekről egyre több információ derül ki – például az, hogy Adebolajo Kenyán keresztül próbált egy szomáliai terrorszervezethez csatlakozni –, előtérbe került a radikalizálódás ideológiai menetrendjének témája. Nagy-Britanniában egyre több húszas-harmincas éveiben járó férfi csatlakozik egy-egy gyűlöletprédikátor által vezetett csoporthoz, ahol aztán a kezdeti radikalizálódás után a cselekvés útjára lépnek. Nem Adebolajo volt például az egyetlen terrorista Anjem Chou-dary, az ismert gyűlöletprédikátor  csoportjában. A The Guardian beszámolója szerint a múlt hónapban három embert ítéltek összesen húsz évre terrorista akciók szervezése miatt, akik mindhárman Choudary előadásait látogatták. Egyikük éppen az ő hatására tért át 2010-ben az iszlám vallásra.

Tekintettel arra, hogy a gyűlöletprédikátorok előszeretettel térítenek az egyetemeken, a felsőoktatási intézményeket tömörítő Universities UK kampányt kezdeményezett, melynek keretében segítséget nyújtanak a diákoknak, a diákszervezeteknek és oktatóknak ahhoz, hogy az egyetemektől távol tudják tartani a szélsőséges tanok hirdetőit. Az ügyben megszólalt Boris Johnson, London polgármestere is (képünkön jobbra), aki a The Daily Telegraphnak írt cikkében emelte ki, hogy az egyetemeknek jobban ellenőrzésük alatt kell tartaniuk a berkeikben működő iszlám társaságokat. Boris Johnson kommentárjában egy konkrét eseményre is utalt, amelyet a University College London falain belül tartott az Iszlám Oktatási és Kutatási Akadémia március 9-én: a rendezvényen a szervezők külön ültették a nőket és a férfiakat. Johnson szerint „hatalmas hiba szegregált rendezvények megtartásának engedélyezése állami intézmények falain belül. Ha a meghívott előadó valamilyen iszlamista »darabot« akar előadni – erőszakra buzdít vagy csak igazolja az erőszakot –, akkor az egyetemnek a rendőrséghez kell fordulnia”. Johnson szerint a politikusoknak különbséget kell tenniük az iszlám vallás és az iszlamizmus vírusa között. „Az iszlamisták saría törvénykezést meg más zavaros dolgokat, de legfőképpen mások feletti hatalmat akarnak. Ezért vadásznak a magukat a társadalomból kivetettnek látó

fiatalemberekre… Ezeknek az iszlamista evangélistáknak semmi elkötelezettségük nincs az iránt a nyugati társadalom iránt, amelyben élnek, és amelynek segélyrendszerét kihasználják… egyetlen céljuk a szexista és homofób muszlim kalifátus.”

Boris Johnson a The Daily Telegraphban megjelent cikkében arra az elvre utalt, amelyre Anjem Choudary, a tettesek által követett gyűlöletprédikátor biztatta követőit, amikor azt ajánlotta, hogy maximálisan használják ki az ország szociális, és ezen belül segélyrendszerét, annak érdekében, hogy az adójukon keresztül se támogassák az ellenséges brit államot. A Daily Mail beszámolója szerint Choudary ebben „jó példával” jár elöl, ugyanis havonta 1700 font segélyt vesz fel a brit államtól. A lap szerint ezt a pénzt a „dzsihádkeresők pótlékának” nevezte.

Mindezek fényében a brit közvélemény szemében érthetetlen a BBC-nek az a döntése, hogy Lee Rigby meggyilkolását követően a Newsnight című műsorban megszólalási lehetőséget adott Anjem Choudarynak, aki a műsorban még véletlenül sem ítélte el a gyilkosságot. Ezt követően nemcsak a lakosság, hanem a politikai elit is össztűz alá vette a BBC-t, illetve az ITV csatornát, amely szintén megszólaltatta a prédikátort. Sayeeda Warsi vallásügyi miniszter szerint „mindannyiunknak, beleértve a médiát is, felelősségünk van abban, hogy ne adjunk műsoridőt szélsőséges hangoknak, idiótáknak és őrülteknek, akik valójában csak a maguk nevében beszélnek”.

A kormány elsősorban azt szeretné elérni, hogy a fő internetes szereplők, elsősorban a Google és a YouTube maguk szedjék le a szélsőséges videók ezreit. Ha ugyanis például valaki az Al-Shabaab nevű terrorista szervezetre keres – ehhez akart az egyik tettes Szomáliában csatlakozni –, a Google több mint hatvanezer találatot ad ki. A YouTube-on pedig az al-Kaida halott ideológiai vezetőjének több mint nyolcvanezer videója van fenn; két éve ez a szám „mindössze” kétezer volt. A radikális elvek terjesztésének megakadályozására a brit kormány egy magas rangú miniszterekből, az MI5 és a rendőrség képviselőiből, valamint vallási vezetőkből álló munkacsoportot hozott létre. Ennek elsődleges feladata a gyűlöletprédikátorok elhallgattatása és annak a megakadályozása, hogy iskolákat, kollégiumokat, börtönöket, illetve mecseteket használjanak a térítésre.

Olvasson tovább: