hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Békülékeny hangnem
Több együttműködést ígér az iráni elnökjelölt

2013. 04. 25.
A Nyugattal való kapcsolat javítására tett ígéretet Haszan Rohani korábbi iráni nukleáris főtárgyaló, amennyiben bizalmat kap a közelgő elnökválasztáson. Rohani ígérete szerint békülékenyebb hangnemet fog megütni és konstruktívabb lesz, mint elődei.

A júniusban esedékes választásokon Haszan Rohani tekinthető az egyik legesélyesebb jelöltnek, egyfelől centrista politikai nézetei, másfelől a vezető klerikusokkal ápolt jó kapcsolatai miatt. Egyik fő támogatója szerint Rohani tárgyalásos úton kívánja rendezni a vitatott iráni atomprogramot, miközben természetesen Irán érdekeit messzemenőkig figyelembe veszi.
Rohani kijelentése, melyben a Nyugattal való konstruktív viszonyra tett ígéretet, nyilvánvaló utalás arra, hogy a perzsa állam tárgyalni kíván a sorozatos gazdasági szankciókat kiváltó atomprogramról. A Nyugat úgy véli, hogy Irán atomprogramja nukleáris robbanóanyag előállítását célozza, és a térség békéjét fenyegeti, amit az érintett ország vezetői tagadnak, azt állítva, hogy nukleáris programjuk kizárólag békés célokat szolgál.
„A célom a gazdaság helyreállítása, az erkölcs és jó kapcsolatok terjesztése révén” – hangoztatta Rohani. – „Átlátható és reményteli kormányzást akarok. Irán nehéz napokat él át, ami elsősorban a szankcióknak, valamint a nehéz regionális helyzetnek köszönhető.”
Jóllehet a nyugati szank­ciók megnyomorítják az iráni gazdaságot, és csaknem bedöntötték valutáját, az ország vezetése eddig mégsem volt hajlandó engedni a nyugati követelésnek, hogy hagyjon fel atomprogramjával. A leendő elnök júniusban Mahmúd Ahmadinezsádot fogja váltani, aki nem indulhat újra a választásokon. A külpolitika nem tartozik az iráni elnök hatás­körébe, mivel közvetle­-nül a legfelső vezető,
Ali Khamenei ajatollah kompetenciája, ugyan­­akkor a nemzetközi diplomáciai körökben megadja az alaphangot. Rohani eddig a Legfelső Nemzeti Biztonsági tanács egyik képviselőjeként fontos döntések meghozatalánál volt jelen. Ezért nyilatkozta róla Mahmúd Vaezi korábbi külügyminiszter-helyettes, hogy Rohani ideális jelölt a pozícióra, hiszen képes lesz Irán érdekeit szem előtt tartva tárgyalni a nukleáris kérdésekről.
Rohani élesen bírálta a jelenlegi elnök kormányzását, rámutatva, hogy az infláció meghaladja a 30 százalékot, a munkanélküliség 13 százalék körüli, és a Nemzetközi Valutaalap gazdasági visszaesésről számolt be. „Szégyen, hogy az IMF értékelése szerint az országot recesszió sújtja, a Központi Bank pedig továbbra is hallgat” – jelentette ki Rohani, aki szerint Ahmadinezsád kudarcot vallott gazdasági téren, annak ellenére, hogy elnöksége idején összesen mintegy 700 milliárd dollárt tett ki az olajból származó bevétel. Az iszlám köztársaság elnökválasztási kampánygyűlésén korábbi kormánytagok, politikai szereplők és klerikusok is részt vettek, továbbá az előző elnök, Akbar Ha-
­she­mi Rafszandzsani két gyermeke is meg­jelent.
Az őszinte párbeszéd nukleáris kérdésekben egyébként tisztázhatná azt a Washington Postban néhány napja megjelent információt is, miszerint a németországi, Ruhr-vidéki Dinslaken városában található – egykor az iráni hírszerzéssel is kapcsolatban álló – gyárban úgynevezett kettős felhasználású, polgári és katonai célokra is alkalmazható termékeket és technológiákat állítottak elő. A nagynyomású gáztartályok gyártásával foglalkozó MCS Technologies tulajdonosai befektetők híján kénytelenek voltak március 29-én bezárni vállalatukat, előtte azonban olyan technológiát állítottak elő, amely az urándúsításhoz szükséges centrifugák gyártását tette lehetővé. Igazgatósági tagjai és pénzügyi befektetői között pedig néhány iráni állampolgár is megfordult.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!