Kereső toggle

Menni vagy nem menni?

Népszavazás az új egyiptomi alkotmányról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tovább folytatódnak a zavargások és tüntetések Egyiptomban, és ez valószínűleg így is marad az új alkotmány életbe lépéséig. A kérdés az, hogy a december 15-én tartandó referendum után merre indul az ország: az iszlamista alapokon nyugvó alkotmány és a saríán alapuló törvénykezés felé, vagy marad esélye a szekuláris ellenzéki pártoknak is a politika alakítására.

A demokratikus hagyományokkal nem rendelkező Egyiptomban egyelőre csak az a biztos, hogy Mubarak elnök megbuktatása után nem a Nyugat által várt demokratikus átalakulás indult el, hanem inkább az iszlamista hatalomátvétel.
Azóta többször is utcára vonultak az egyiptomiak, hol a hatalomra került Murszi elnök ellen, hol mellette tüntetve, de november közepe óta szinte folyamatosak a megmozdulások Kairó utcáin az elnök által benyújtott és az iszlamista „kétharmad” által meg is szavazott alkotmánymódosítás miatt, amely szinte teljhatalommal ruházza fel az elnököt. A jelenlegi tüntetések másik fő követelése az új alkotmányról tartandó népszavazás elhalasztása. A törvény szerint ugyanis az alkotmányt kihirdetése után két héttel referendumra kell bocsátani.
Hisham Kandil miniszterelnök szombaton a televízióban arról beszélt: Muhammad Murszi elnök keresi annak módját, hogy az ellenzéki követeléseknek teret adjon, de köti őt a törvény. Mindenesetre a rendzavarások megakadályozására a hadsereget is bevonták a rendfenntartói feladatokba, és az ellenzéket párbeszédre hívták a szombaton esedékes népszavazásig tartó időre. Az ellenzék azonban csak azzal a feltétellel hajlandó tárgyalni, ha a referendumot elhalasztják, így a patthelyzet tartósnak tűnik, és félő, hogy Egyiptom egyre közelebb kerül egy polgárháborús szituációhoz.
Az Al-Ahram című egyiptomi lap szerint az ország kettészakadt: egy része az alkotmány ellen, másik fele az alkotmány mellett agitál. A tudósító szerint kedd este több tízezres tömeg gyűlt a Rabaa Al-Adawiya mecset elé az elnök mellett demonstrálni, és a felszólalók között muszlim hitszónokok is mondtak gyújtó hangú beszédeket. A tüntetést többször is megszakította az „Allah akbar” skandálása. A Murszit és az alkotmányt éltető transzparensekkel demonstrálók az iszlám és a saría jogrend megerősítését várják az elnöktől.
Mindeközben néhány kilométerrel arrébb az alkotmány ellenzői demonstráltak. Az ő transzparenseiken „Le a Muzulmán Testvériséggel!” vagy „Le a diktatúrával!” szlogenek szerepeltek, a résztvevők pedig a szekuláris pártok támogatói, baloldaliak, értelmiségiek voltak. Az ellentüntetők legfőbb dilemmája, amelyben valószínűleg egységesen fognak lépni, hogy bojkottálják a referendumot, vagy nemmel voksoljanak. A következő mérföldkő vasárnap lesz, amikor kiderül, életbe lép-e az új alkotmány, vagy marad a bizonytalanság.

Olvasson tovább: