Kereső toggle

Kampány mindenhol

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Dübörög a kampány a szomszédban – a romániai városokat teljesen újraszínezik a jelöltek magabiztosságot sugárzó fotói. Még két hét, és kiderül, ki nevet a végén.

A jelenleg kormányzó baloldali USL-koalíció mindent megtesz a négyéves kétharmados felhatalmazás megszerzéséért. A másik oldalon létrejött formációnak Basescu elnök régi pártja, a PDL áll a tengelyében, de arra, hogy a következő két hétben ellensúlyozni tudják a szocialisták fölényét, nem sok esély mutatkozik. A magyar szavazókat csupán két párt képviseli a december kilencedikei választásokon: az RMDSZ, és ahogyan az erdélyiek hívják, a „püspök falatja”, az EMNT, vagyis Tőkés László egykori püspök maroknyi székelye.

„Autonómiát a magyarságnak” – ezzel a hívással igyekszik szavazókat mozgósítani a két magyar párt a magyarok által többségben lakott városokban.

A szlogen azonos, a tartalom azonban mindkét esetben más. Míg az RMDSZ az autonómiát Románián belül képzeli el, addig a püspök hívei a teljes területi autonómiát hirdetik, csakúgy, mint a katalánok Spanyolországban. A múlt hétvégén körülbelül ezerötszáz erdélyinek volt fontosabb az autonómia, mint a szombat délutáni tévéműsor. Ennyi székely és magyar gyűlt össze délelőtt a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren, ahol Székelyföld területi autonómiáját követelték.

A megmozduláson jelen volt Tőkés László európai parlamenti képviselő is, aki nyíltan kritizálta nemcsak a román kormánypártokat, hanem az RMDSZ-t is, és sérelmezte, hogy a román sajtó huszonhárom éve támadja. „A legaljasabb lejárató kampányok egész sorát vezényelték le már ellenem… A románok számára lassan én váltam az első számú közellenséggé” – mondta érzelemtől túlfűtve a volt püspök. Ami az RMDSZ-t illeti, Tőkés szerint az eddigi honatyák Bukarestbe mentek, majd hazajöttek, és elmagyarázták, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, ahelyett, hogy tették volna a dolgukat. „Ne Bukarestből osszák nekünk azt a keveset, amit nagylelkűen visszautalnak hozzánk. Minket nem lehet aprópénzzel, alamizsnával kifizetni. Szabad nép, szabad föld, szabad székelyek vagyunk – nem a román nemzetállam koldusai” – zárta szavait a szónok, de csak lanyha tapsot kapott közönségétől.

Az RMDSZ egyik Hargita megyei tanácsnoka szerint a hétvégi tüntetés azt a hamis látszatot keltette a románságban és a nemzetközi közvéleményben, hogy nincs tömegbázisa az autonómia ügyének. Így csak annyit értek el a szervezők, hogy a magyarságra figyelő románokban felkeltsék az indulatokat, de arról nem sikerült meggyőzni őket, hogy e kezdeményezés mögött valós, egységes igény van. Egy eredménye azért volt a rendezvénynek: mozgósította a román választókat, így a nagyobb részvételi arány csökkentheti a magyar pártok esélyét a bejutásra” – fogalmazott lapunknak a tanácsnok.

A hétköznapi embereket egyszerűbb kérdések gyötrik az ideológiai üzenetek helyett: ki mit kezd majd az egyre nehezebb gazdasági kérdésekkel. Romániában egyre nagyobb méreteket ölt a külföldre távozó munkavállalók aránya, és a folyamatnak gátat vetni nem könnyű kihívás. Az RMDSZ korábban többször volt a mérleg nyelve a kormányalakítások során – a legfrissebb eredmények alapján talán ismét fontos helyzetbe kerülhet a magyar párt, bár egyes elemzők a magas részvételi arányra hivatkozva öt százalék alatti eredményt jósolnak a magyaroknak, ami igencsak nehéz helyzetbe hozná az erdélyi választókat.

Béka, disznó, kiscica

Csak olyan személynek lesz hajlandó kormányalakítási megbízást adni a román elnök, aki a Nyugattal és az Egyesült Államokkal való jó kapcsolat fenntartásában érdekelt, és képes a gazdasági válság megoldására. Traian Basescu erről a B1 kereskedelmi tévének nyilatkozott kedden este, hozzátéve, hogy egy államfő nehezen bíz meg kormányalakítással egy olyan személyt, aki korábban közreműködött a tisztségéből való felfüggesztésben. Arra a felvetésre, hogy a politikai életben néha le kell nyelni a békát, Basescu annyit mondott: „Igen, egy béka még elmegy, de egy disznót már nehéz lenyelni.”Az államfő elmondta, hogy hibás döntést hozott, amikor Victor Pontát nevezte ki kormányfőnek, aki saját és pártja érdekeit helyezte előtérbe, és az elnök elleni bizalmatlansági indítvánnyal csak saját plágiumügyéről igyekezett elterelni a figyelmet. Basescu úgy fogalmazott, hogy Ponta „kiscicaként viselkedik a személyes tárgyalások során, majd a nyilvánosság előtt keményen bírálja őt, amiért hazugnak nevezte a miniszterelnököt.” Válaszában a miniszterelnök kijelentette, hogy „a kismacska is erősen karmol”, és Basescu szavai ugyancsak a kormányzó USL (Szociálliberális Unió) szavazóinak számát növelik. Crin Antonescu, az USL társelnöke kijelentette, hogy amennyiben az USL győz, és az elnök nem Pontát kéri fel kormányalakításra, újra felfüggesztik elnöki tisztségéből.

Olvasson tovább: