hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Romney néz, Obama üt
A republikánusok sokan vannak, de még nem elegen

2012. 10. 25.
Új fogalommal gazdagította az angol nyelvet Barack Obama, aki az utolsó televíziós vita előtti napon azt mondta, hogy republikánus ellenfele viselkedését csak egy szóval tudja jellemezni: „Romnézia”. Az új összetétel Mitt Romney nevéből és az emlékezetkiesést jelentő amnézia szóból keletkezett – vélhetően a demokrata kampánystáb egyik ötletelésén. Az elnök ugyanis olyan politikusnak tartja Romneyt, aki folyamatosan változtatja álláspontját. Az Obama-stáb ezzel magyarázza, hogy a televíziós vitákban a republikánus kihívó megfordította a kampány addigi menetét.

Az utolsó, floridai vitában Obama nem használta ezt a kissé személyeskedő fordulatot, de utalt a tartalmára: „Örülök, hogy Romney kormányzó most éppen egyetért az általunk megtett lépésekkel” – mondta az elnök az iráni szankciók kapcsán, amelyekről Romney elismerte, hogy valóban érzékelni lehet a hatásukat. Obamát láthatóan meglepte – különösen az első vitában – az, hogy Romney egy sor kérdésben visszavett korábbi álláspontjából: támogatta az autóipar megmentését, kiállt amellett, hogy a nők szabadon juthassanak fogamzásgátlókhoz, és az illegális bevándorlók gyermekeinek is megadná az állampolgárságot. Külpolitikai kérdésekben pedig a békés megoldásokat hangsúlyozta: elnökként nem küldene amerikai katonákat Szíriába, folytatná – igaz, átgondoltabb módon – a csapatkivonást Afganisztánból, és „legutolsó megoldásnak” nevezte az Irán elleni katonai akciót.

Romney nem titkolta, hogy a belpolitikában is a párbeszéd híve: arra hivatkozott, hogy kormányzóként 87 százalékos demokrata többségű adminisztrációval kellett együttműködnie, így tudja, mit jelent a konszenzusra törekvő politizálás. „Elnök úr, az nem politikai program, hogy engem támad” – szögezte le Obamának, aki valóban szívesebben beszélt a vitákban ellenfeléről, mint arról, hogy mit tenne a következő négy évben.

A republikánus jelölt sokszor csak szavak nélkül jelezte, hogy nem ért egyet Obamával. A Washington Post egyenesen azt írta: „Romney tökélyre fejlesztette az »elnöki vita tekintetet«, amikor udvarias, de hitetlenkedő félmosollyal nézte ellenfelét, miközben az időnként türelmetlenül sorolta érveit.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!