hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs változás - Elnök marad a „szegények patrónusa”

2012. 10. 19.
Nyugati várakozásokkal szemben most sem sikerült leváltani Hugo Chávezt, akit újabb hat évre választott meg a főként szegényebb rétegekből származó rajongótábora. Az Irán-barát politikus a demokráciát ünnepli, miközben külföldi újságírókat hallgattat el.

Tovább sütkérezhet a dicsőségben az immár harmadik alkalommal újraválasztott venezuelai elnök. A „szegények patrónusa” nyolcvanegy százalékos részvétel mellett a szavazatok több mint ötvennégy százalékát szerezte meg.

A várakozásoknak megfelelően a küzdelem nagyon szoros volt: Chávez kihívója, Henrique Capriles mindössze tizenöt százalékkal maradt alul a küzdelemben. Ilyen erős ellenzéke még nem volt az 1998 óta regnáló szocialista forradalmárnak, aki, ha egészsége engedi, egészen 2019-ig bizonyíthat.

A népvezér politikájában nem sok változás várható. Tovább kívánja építeni a huszonegyedik századi globális, demokratikus szocializmust, korábbi nyilatkozataiban pedig kifejtette, hogy méginkább el szeretne távolodni az Egyesült Államoktól. Nemzetközi elemzők szerint ez azért aggályos, mert az elmúlt években Chávez nagyon szoros kapcsolatot ápolt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel, kilenc alkalommal látogatva el Iránba, ahol a két, hatalmas olajkinccsel rendelkező ország között több mint kétszázhetven megállapodás született.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!