Kereső toggle

Nincs változás - Elnök marad a „szegények patrónusa”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nyugati várakozásokkal szemben most sem sikerült leváltani Hugo Chávezt, akit újabb hat évre választott meg a főként szegényebb rétegekből származó rajongótábora. Az Irán-barát politikus a demokráciát ünnepli, miközben külföldi újságírókat hallgattat el.

Tovább sütkérezhet a dicsőségben az immár harmadik alkalommal újraválasztott venezuelai elnök. A „szegények patrónusa” nyolcvanegy százalékos részvétel mellett a szavazatok több mint ötvennégy százalékát szerezte meg.

A várakozásoknak megfelelően a küzdelem nagyon szoros volt: Chávez kihívója, Henrique Capriles mindössze tizenöt százalékkal maradt alul a küzdelemben. Ilyen erős ellenzéke még nem volt az 1998 óta regnáló szocialista forradalmárnak, aki, ha egészsége engedi, egészen 2019-ig bizonyíthat.

A népvezér politikájában nem sok változás várható. Tovább kívánja építeni a huszonegyedik századi globális, demokratikus szocializmust, korábbi nyilatkozataiban pedig kifejtette, hogy méginkább el szeretne távolodni az Egyesült Államoktól. Nemzetközi elemzők szerint ez azért aggályos, mert az elmúlt években Chávez nagyon szoros kapcsolatot ápolt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel, kilenc alkalommal látogatva el Iránba, ahol a két, hatalmas olajkinccsel rendelkező ország között több mint kétszázhetven megállapodás született.

„Elvtársak, honfitársak! Ma bebizonyítottuk, hogy miénk az egyik leginkább működőképes demokrácia a világon” – büszkélkedett Chávez diadalittas üdvözlő beszédében rajongóinak tízezrei előtt. Ezzel azonban az ellenzéki honfitársak mellett számos nemzetközi kritikusa sem tud egyetérteni. Elgondolkodtató például, hogy a választások másnapján a caracasi repülőtéren letartóztatták Chávez egyik legszigorúbb dél-amerikai bírálóját, Jorge Lanatát. A neves argentin tévériportert két órán keresztül tartották fogva az alagsorban, mialatt a titkosszolgálat megsemmisítette stábjának a választásokról készített összes kép- és hanganyagát, valamint telefonjaik és számítógépeik adatait is maradéktalanul törölték.

Olvasson tovább: