hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu gyors választást hirdetett
Három hónap lesz csak a kampány

2012. 10. 11.
„Felejtsék el azt, hogy Benjamin Netanjahu be akar avatkozni az amerikai elnökválasztásba, és azért hangoztatja az iráni fenyegetést. Nem Mitt Romney, hanem saját maga miatt beszél ennyit a biztonsági kérdésekről, mert választást akar nyerni, és a gazdaság rossz helyzete miatt megszorításokat kell bevezetni Izraelben is” – így kommentálta az előrehozott izraeli választások hírét a Yediot Ahronot című lap egyik elemzője.

Netanjahu az őszi ünnepek utáni napon jelentette be, hogy a költségvetési viták miatt úgy döntött, januárra előrehozzák a jövő év végén esedékes parlamenti választást. A kormányfő azzal érvelt, hogy számára az ország gazdasági helyzete fontosabb, mint a kormány megtartása. A Kneszet október végén tárgyalná az új költségvetést, ami társadalmi feszültségekkel járhat. Netanjahu ezért inkább elhalasztja a büdzsé vitáját, és újabb felhatalmazást kér az izraeli választóktól.

A felmérések szerint jelenleg a jobboldali-nacionalista és vallási pártok koalíciója a választás egyértelmű esélyese. A 120 tagú Kneszetben 67-68 helyre számíthatnak, szemben a szétaprózott baloldali pártok 45-50 mandátumával (az izraeli arab pártok nem lépnek koalícióra egyik oldallal sem, igaz, erre nem is kérik őket).

Az ellenzék két vezető politikusa számára ez lesz az első választás. Shelly Jahimovich, a Munkapárt vezetője a társadalmi-gazdasági kérdéseket tűzte zászlajára, és arra figyelmeztet, hogy Netanjahu „horrorköltségvetést” készül benyújtani a választások másnapján, ha a szavazók ezt megengedik neki. Szürke lónak számít Jair Lapid, a Jes Atid (Van jövő) párt listavezetője. A népszerű médiaszemélyiségből politikusnak állt Lapid apja, a magyar származású Tomi Lapid példáját követi (Új kihívók Netanjahu ellen. Hetek, 2012. május 4.). Programjáról azonban még keveset tudni, viszont a hírek szerint csatlakozhat hozzá Cipi Livni, a Munkapárt volt vezetője és Ehud Olmert volt miniszterelnök is, akit a bíróság tisztázott a korrupciós vádak alól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!