Kereső toggle

Három hónap lesz csak a kampány

Netanjahu gyors választást hirdetett

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Felejtsék el azt, hogy Benjamin Netanjahu be akar avatkozni az amerikai elnökválasztásba, és azért hangoztatja az iráni fenyegetést. Nem Mitt Romney, hanem saját maga miatt beszél ennyit a biztonsági kérdésekről, mert választást akar nyerni, és a gazdaság rossz helyzete miatt megszorításokat kell bevezetni Izraelben is” – így kommentálta az előrehozott izraeli választások hírét a Yediot Ahronot című lap egyik elemzője.

Netanjahu az őszi ünnepek utáni napon jelentette be, hogy a költségvetési viták miatt úgy döntött, januárra előrehozzák a jövő év végén esedékes parlamenti választást. A kormányfő azzal érvelt, hogy számára az ország gazdasági helyzete fontosabb, mint a kormány megtartása. A Kneszet október végén tárgyalná az új költségvetést, ami társadalmi feszültségekkel járhat. Netanjahu ezért inkább elhalasztja a büdzsé vitáját, és újabb felhatalmazást kér az izraeli választóktól.

A felmérések szerint jelenleg a jobboldali-nacionalista és vallási pártok koalíciója a választás egyértelmű esélyese. A 120 tagú Kneszetben 67-68 helyre számíthatnak, szemben a szétaprózott baloldali pártok 45-50 mandátumával (az izraeli arab pártok nem lépnek koalícióra egyik oldallal sem, igaz, erre nem is kérik őket).

Az ellenzék két vezető politikusa számára ez lesz az első választás. Shelly Jahimovich, a Munkapárt vezetője a társadalmi-gazdasági kérdéseket tűzte zászlajára, és arra figyelmeztet, hogy Netanjahu „horrorköltségvetést” készül benyújtani a választások másnapján, ha a szavazók ezt megengedik neki. Szürke lónak számít Jair Lapid, a Jes Atid (Van jövő) párt listavezetője. A népszerű médiaszemélyiségből politikusnak állt Lapid apja, a magyar származású Tomi Lapid példáját követi (Új kihívók Netanjahu ellen. Hetek, 2012. május 4.). Programjáról azonban még keveset tudni, viszont a hírek szerint csatlakozhat hozzá Cipi Livni, a Munkapárt volt vezetője és Ehud Olmert volt miniszterelnök is, akit a bíróság tisztázott a korrupciós vádak alól.

Netanjahut segítheti az Iránnal fennálló háborús feszültség, mert baloldali ellenfelei között nincs katonai tapasztalattal rendelkező politikus. A kormányfő egyértelműen a biztonsági kártyával kampányol, ezt azonban gyengíthetik az olyan incidensek, mint az iráni drón berepülése Izraelbe (lásd lenti cikkünket). Ha viszont a palesztinok Gázából, a Hezbollah pedig északról provokációt intéznek Izrael ellen, akkor aligha lehet megállítani Netanjahu győzelmét.

Drónháború a Negevben

Pilóta nélküli kisrepülőgépet, drónt lőtt le szombat reggel a Negev-sivatag felett az izraeli légierő. A drón fedélzetén nem volt robbanószer, így célja valószínűleg a kémkedés, illetve az izraeli légierő tesztelése volt – nyilatkozta az izraeli rádiónak Amos Gilad, a Védelmi Minisztérium egyik magas rangú beosztottja. A feltételezések szerint csak az Irán által pénzelt Hezbollah vagy maga Irán rendelkezik az ilyen drónok működtetéséhez szükséges technológiai kapacitásokkal. Az iráni szál főként annak tükrében tűnik valószínűnek, hogy az eset után a Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztje azt nyilatkozta: a drón behatolása Izrael gyengeségét jelzi. Dzsamal ud-din Aberumand szerint az a tény, hogy a drón képes volt berepülni a Negev-sivatag fölé, azt mutatja, hogy az Egyesült Államokkal közösen működtetett Vaskupola nevű légvédelmi rendszer nem működik biztonságosan.
A Pentagon válaszában azonban leszögezte: a Vaskupola rövid hatótávolságú rakéták, nem pedig lassú repülőgépek ellen készült. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a védelmi rendszer 80 százalékos hatékonysággal semmisítette meg a márciusban kilőtt mintegy 300 rakétát Dél-Izraelben. A Pentagon beszámolója szerint a légi elhárítás korán észrevette a drónt, amelynek izraeli légtérbe való belépését követően azonnal F16-os vadászrepülők szálltak fel. Az izraeli légierő csak mintegy fél óra után, második kísérletre tudta kilőni a drónt, amely addigra több katonai létesítmény felett elrepült. Nem ez volt az első pilóta nélküli objektum, amely behatolt az izraeli légtérbe: legalább egy alkalommal a Hezbollah már juttatott be drónt az izraeli légtérbe. 2010-ben pedig vadászgépek egy pilóta nélküli léggömböt lőttek le a Negev-sivatag felett, nem messze a dimonai atomreaktortól. (Munkatársunktól)

Olvasson tovább: