hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatalomváltás Kínában

2012. 10. 11.
Hosszas halogatás után kitűzték a kínai kommunista pártkongresszus időpontját. A meghatározó eseményre, amelyen várhatóan lecserélik az ázsiai ország teljes vezetését, november 8-án kerül sor Pekingben. Úgy néz ki, hogy az elmúlt időszak politikai és közéleti botrányainak hátterében a különböző hatalmi harcok és helyezkedések álltak.

Miközben egyre nőtt a várakozás a kínai pártkongresszus időpontját illetően, a színfalak mögött már jó ideje folytak a politikai csatározások és a helyezkedés.
A figyelmet elterelő botrányok között a legnagyobb érdeklődést kétségtelenül Po Hszi-laj (képünkön) és felesége ügye váltotta ki. Több hónapos bizonytalanság után a csungkingi pártvezér ügyében is döntött a kommunista állam: a korábban ígéretes politikai pályafutás elé néző „vörös herceget” korrupciós vádakkal állítják bíróság elé. A vád szerint a korábbi kereskedelmi miniszter politikai pályafutása során többször is hagyta magát megvesztegetni, felesége mellett neki is „jelentős szerepe” volt Neil Heywood brit üzletember meggyilkolásában, valamint „több nővel tartott helytelen kapcsolatot”. Pót, akiről nemrég még azt gondolták, hogy akár a legfelsőbb pozíciót is betöltheti a pártban, kizárták a kommunista pártból, és több évtizedes börtön vagy akár halálbüntetés is várhat rá.
Egyes párton belüli források szerint Po ügyében „hatalmi harcok zajlottak”, és a „vezetők először belső ügyként akarták elrendezni a dolgot, nem bíróság előtt. Később azonban rájöttek: Pónak annyi követője van, hogy vissza tudna térni, így végleg megszabadulnak tőle” – írja a Telegraph.
Ahogy arról korábban is hírt adtunk, Po feleségét nemrég felfüggesztett halálbüntetésre ítélték Neil Heywood brit üzletember meggyilkolásáért (Felfüggesztett halál. 2012.08.24.). Egy prominens, az államügyészségnek dolgozó bűnügyi helyszínelő szerint viszont nincs elegendő bizonyíték arra, hogy Heywood ciánkálimérgezésben halt volna meg. A peranyag ismeretében Wang Csuemei kifejti, hogy Heywood halálának körüményei, leírt testi tünetei nem jellemzők erre a fajta mérgezésre, ezért a magyarázat nem meggyőző. A szakértő blogját bejegyzésének nyilvánosságra kerülése óta eltüntették az internetről. Az ügyben nemrég 15 éves börtönre ítélték Po segítőjét, Csungking város rendőrfőnökét is, meghiúsult disszidálási kísérletért és a gyilkosság eltussolásában játszott szerepéért.
Peking eközben intenzíven készülődik a pártkongresszusra. A város közel húszezer tagot számláló félkatonai rendőrsége a legmagasabb fokú készültségben van. A fővárosba érkező repülőjáratokon kívül az összes vasúti utazó holmiját is átvizsgálják, a teherjárművek pedig nem szállíthatnak mérgező anyagnak minősülő rakományt a városba a kongresszus végéig. Egy idegen nyelvű könyveket áruló helyi könyvesboltból kitiltottak minden Kínáról szóló könyvet a rendezvény végéig.
A pártgyűlésen való vezetőváltással a következő tíz év politikai irányvonala dől majd el. A politikai bizottság 25 tagjából 14-nek kell nyugdíjba vonulnia, a legmagasabb szintű döntéshozó szerv, az Állandó Bizottság 9 tagjából pedig 7 személy búcsúzik el idén a pozíciójától, ahogy Hu Csin-tao elnök és Ven Csia-pao miniszterelnök is leköszön tíz év után. Az elnök utódja várhatóan Hszi Csin-ping jelenlegi alelnök lehet, a miniszterelnök helyére pedig a legesélyesebb jelenlegi helyettese, Li Ko-csiang. Mindennek megvitatására zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kizárásával kerül sor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!