hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európáig ér az indulat
Muszlim zavargások világszerte

2012. 09. 20.
„Obama, mi mindnyájan Oszamák vagyunk” – több helyen ezzel a szlogennel tiltakoznak a muszlimok a Mohamed prófétát gúnyoló film miatt, amit Kaliforniában forgattak. Marokkótól kezdve Irakon, Törökországon át Indonéziáig és a Fülöp-szigetekig feldühödött tömegek vonultak az utcákra, de demonstrációkat tartottak nyugati nagyvárosokban is. A több helyen erőszakba torkolló tüntetéseknek halálos áldozatai is voltak. A muszlimok dühkitörései az amerikai érdekeltségek mellett brit, svájci és holland tulajdonokat sem kíméltek.

Hatalmas pusztítást végzett a feldühödött tömeg a Bengáziban lévő amerikai konzulátuson múlt hét kedden. A támadásban négy amerikai vesztette életét: Christopher Stevens nagykövet, egy diplomata és két, Irakot és Afganisztánt is megjárt haditengerész.

A líbiai incidenssel szinte egy időben szabadultak el az indulatok az egyiptomi fővárosban, ahol a Tahrír tér ismét csatatérré változott. A tüntetők napokig támadták az amerikai nagykövetséget (lásd cikkünket a 22. oldalon). A jemeni fővárosban, Szanaában nem sokon múlt, hogy megismétlődjenek a líbiai események: az őrjöngő tömeg megrohamozta az amerikai nagykövetséget, és a főkapun át bejutott a szigorúan őrzött létesítménybe. A hatóságok csak azzal tudták megfékezni az iszlamistákat, hogy a levegőbe lőttek. Az összecsapásnak négy halálos áldozata volt.

A szudáni fővárosban már nemcsak az amerikai nagykövetséget, hanem Németország és Nagy-Britannia külképviseletét is támadták a feldühödött muszlimok, eleget téve egy neves sejk „buzdításának”, aki azt állította, hogy Berlinben mecsetek falára iszlámellenes graffitiket festettek fel. Iszlamista fiatalok vonultak az utcára a múlt héten a libanoni Tripoliban is, akik botokkal és vasrudakkal támadtak a rendőrökre, letépkedték az országba látogató XVI. Benedek pápa üdvözlésére kitett plakátokat, és felgyújtottak egy amerikai gyorséttermet.  Ennek ellenére a Hezbollah síita terrorszervezet vezetője nem volt elégedett a tiltakozásokkal, és újabb Amerika-ellenes tüntetésekre szólított fel az országban. Buzdítására több tízezren tartottak tömegdemonstrációt Bejrútban, azt skandálva, hogy „halál Amerikára”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!