Kereső toggle

Európáig ér az indulat

Muszlim zavargások világszerte

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Obama, mi mindnyájan Oszamák vagyunk” – több helyen ezzel a szlogennel tiltakoznak a muszlimok a Mohamed prófétát gúnyoló film miatt, amit Kaliforniában forgattak. Marokkótól kezdve Irakon, Törökországon át Indonéziáig és a Fülöp-szigetekig feldühödött tömegek vonultak az utcákra, de demonstrációkat tartottak nyugati nagyvárosokban is. A több helyen erőszakba torkolló tüntetéseknek halálos áldozatai is voltak. A muszlimok dühkitörései az amerikai érdekeltségek mellett brit, svájci és holland tulajdonokat sem kíméltek.

Hatalmas pusztítást végzett a feldühödött tömeg a Bengáziban lévő amerikai konzulátuson múlt hét kedden. A támadásban négy amerikai vesztette életét: Christopher Stevens nagykövet, egy diplomata és két, Irakot és Afganisztánt is megjárt haditengerész.

A líbiai incidenssel szinte egy időben szabadultak el az indulatok az egyiptomi fővárosban, ahol a Tahrír tér ismét csatatérré változott. A tüntetők napokig támadták az amerikai nagykövetséget (lásd cikkünket a 22. oldalon). A jemeni fővárosban, Szanaában nem sokon múlt, hogy megismétlődjenek a líbiai események: az őrjöngő tömeg megrohamozta az amerikai nagykövetséget, és a főkapun át bejutott a szigorúan őrzött létesítménybe. A hatóságok csak azzal tudták megfékezni az iszlamistákat, hogy a levegőbe lőttek. Az összecsapásnak négy halálos áldozata volt.

A szudáni fővárosban már nemcsak az amerikai nagykövetséget, hanem Németország és Nagy-Britannia külképviseletét is támadták a feldühödött muszlimok, eleget téve egy neves sejk „buzdításának”, aki azt állította, hogy Berlinben mecsetek falára iszlámellenes graffitiket festettek fel. Iszlamista fiatalok vonultak az utcára a múlt héten a libanoni Tripoliban is, akik botokkal és vasrudakkal támadtak a rendőrökre, letépkedték az országba látogató XVI. Benedek pápa üdvözlésére kitett plakátokat, és felgyújtottak egy amerikai gyorséttermet.  Ennek ellenére a Hezbollah síita terrorszervezet vezetője nem volt elégedett a tiltakozásokkal, és újabb Amerika-ellenes tüntetésekre szólított fel az országban. Buzdítására több tízezren tartottak tömegdemonstrációt Bejrútban, azt skandálva, hogy „halál Amerikára”.

Zavargások voltak több ázsiai országban is. Afganisztánban az erőszakos tüntetések mellett a tálibok is támadásba lendültek: Hilmend tartományban a NATO vezette nemzetközi erők egyik támaszpontját vették célba, ahol Harry herceg teljesít szolgálatot. A tálibok azt állították, hogy a brit trón harmadik számú várományosát akarták megölni. Harry nem volt veszélyben, de két amerikai katona életét vesztette a támadásban. Az indulatok az európai nagyvárosokat sem kímélték. Muszlimok vonultak az utcákra Londonban, Párizsban, Koppenhágában és Antwerpenben. Több helyen a hatóságoknak kellett megfékezni a tüntetőket. Meglepően súlyos összecsapások alakultak ki Sydney-ben: Ausztrália legnagyobb városában több százan vonultak az amerikai képviselethez, és megpróbáltak behatolni az épületbe, miközben azt skandálták, hogy „lefejezni mindenkit, aki az iszlámot gyalázza”.

Külképviseletei ideiglenes bezárását rendelte el Franciaország, miután szerdai számában Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat közölt a Charlie Hebdo című szatirikus lap. Az intézkedésre elővigyázatosságból adott utasítást Laurent Fabius külügyminiszter. Összesen mintegy 20 országban tartanak zárva pénteken a nagykövetségek, konzulátusok, francia kulturális intézetek és iskolák, a Charlie Hebdo szerkesztőségi épületét pedig rohamrendőrség vette körül az esetleges támadások megelőzésére. A lap legfrissebb száma Katalin hercegnő szintén Franciaországban megjelent topless fotóit, illetve a Mohamed-film által kiváltott muszlim tiltakozásokat figurázza ki karikatúráin.

Művészet?

Miközben a Mohamed-film nyomán felbolydult az iszlám világ, a németországi Kassel lakóit egy Jézust ábrázoló, obszcén feliratú karikatúra háborította fel a közelmúltban. Az augusztusban zajlott kasseli karikatúrakiállítás alkalmából a Kulturbahnhof bejárata fölé kilógatott „műalkotáson” a kereszten függő Jézushoz meglehetősen obszcén hangvételű mennyei szózat érkezik. A német egyházak azonnal tiltakoztak hitük megsértéséért. A stúdió vezetője, Martin Sonntag cinikus nyilatkozatából kiderül: a karikatúra abból az alapos megfontolásból került a homlokzatra, hogy ez volt az egyetlen méretben odaillő pályamű, amely az alkotók véleménye szerint belefér a művészet és a szatíra tárgykörébe. „Ha  minden vallásos érzést sértő képet levennénk a falról, a múzeumok bezárhatnának” – jelentette ki Sonntag. Egy 75 éves kasseli polgárt azonban nem győzött meg a magyarázat, és feljelentést tett az őt sértő kép miatt. Amennyiben a nyomozás  eredményesen zárul, a német törvények értelmében a stúdió vezetői blaszfémiáért bíróság elé állíthatóak.

Olvasson tovább: