Kiárusított életek

Virágzik a szervkereskedelem

Cikk nyomtatása
Továbbítás emailben

Saját transzplantációs klinikát üzemeltet Koszovóban egy német urológus professzor - a klinikán tömegével vesznek ki és ültetnek át emberi szerveket, ahogy a közelmúltban több forrásból bebizonyosodott. A német Der Spiegel magazin újságírói oknyomozó riportban tárták fel az illegális szervkereskedelem helyzetét. Bár a vita a szervkereskedelemről már legalább tizenöt éve folyamatosan zajlik, Iránon kívül egyelőre a világ minden országában illegálisnak számít pénzt fizetni az adományozott szervekért.<>

A Spiegel részletesen beszámol egy német gyárosnak az életéért vívott küzdelméről, aki egy izraeli orosz bevándorló hölgy egyik veséjéért 82 ezer eurót fizetett ki az átültetéskor. A Walternek nevezett férfi és családja egy televíziós riport után döntött úgy, hogy figyelmen kívül hagyják a morális és törvényi aggályokat, és a riporternő segítségével kapcsolatba léptek a szervkereskedőkkel. A másik érintett, a szervdonor pedig egy hirdetésre jelentkezett Tel Avivban. A nyomozást 2010-ben az EULEX (az Európai Unió Koszovói Jogállamiság Missziója) ügyésze, Jonathan Ratel indította el. Ratel kiderítette, hogy a koszovói kórház, ahol a műtétet elvégezték, a berlini Franziskus kórház vezető urológus professzora, Manfred Beer tulajdonában van, aki azóta is tagadja, hogy tudomása lett volna az illegális operációkról.

A szervkereskedelem a nyugati társadalmak öregedésével exponenciális arányban növekszik. A szerv­átültetésre várók száma egyre magasabb, csak Európában 40 ezer súlyos beteg vár az életmentő műtétre, viszont alig harmaduk éli meg a transzplantációt. A szervkereskedelem ellen küzdő szervezetek adatai alapján a legfőbb veseimportőrök az Egyesült Államok, Kanada, Izrael és Szaúd-Arábia, a legnagyobb exportőrök pedig Kína, India, Egyiptom, Moldova, illetve a Fülöp-szigetek. Ebben az üzletben nem számít a rasszizmus, mindegy, hogy feketék vagy sárgák veséjét kapják meg a fehérek. A nyomozók dolga igen nehéz, ugyanis a maffia a „repülő orvosok" elvét követi, azaz ha egy országban lebukik egy kórház, azonnal áthelyezik a „bizniszt" egy másikba. Jelenleg Ciprus és Kazahsztán a legkedveltebb ebből a szempontból. A pácienseket sem tájékoztatják előre, nehogy a klinika nyomára vezessék a bűnüldöző szerveket, ők is csak a reptéren tudják meg, hogy hová is utaztatják őket.

A riportban szereplő orosz bevándorló hölgy, Vera Schewdko a német gyáros által kifizetett összegnek mindössze a tizedét kapta meg, ami az alapvetően a maffia által irányított egyre jövedelmezőbb és kiterjedtebb üzletben még akár jónak is mondható.

A Fülöp-szigeteken, Indiában, Egyiptomban, Bangladesben vagy más harmadik világbeli országokban a szerv-donoroknak egy veséért mindössze 750 eurót fizetnek, míg a vásárlók a teljes „vesecsomagért" akár 160 ezer eurót is kénytelenek fizetni.

Mindezek mellett, ha valaki egyszer igent mond, akár az adó, akár a kapó félről van szó, onnan nincs visszaút. Az izraeli hölgy a Spiegel TV-nek adott interjúban elmondta: ahogy Koszovóba érkezett, azonnal elvették az útlevelét, és végig úgy érezte, hogy ha életben akar maradni, szó nélkül engedelmeskednie kell. A műtét előtti megbeszélésen látta a fogadó fél útlevelét is, innen tudta, hogy egy német fogja kapni a veséjét. Az operáció iszonyú fájdalommal járt, és Schewdko megmaradt veséje nem bírja el egyedül a munkát; hiába iszik rengeteg folyadékot, állandó fájdalommal küzd. Az interjúban azt is elmondja, hogy a veséjéért kapott pénz mindössze három hónapig volt elég, és nagyon megbánta, hogy belement az üzletbe.

A megkérdezett szervdonorok legnagyobb része általában ugyanerről számol be. Életkörülményeik nemhogy nem javulnak a beavatkozás után, hanem általánosságban csak romlanak, ugyanis az „exportáló" társadalmakban a szervdonorok megítélése rosszabb, mint a prostituáltaké. A legtöbb donor pár hónap alatt eltapsolja az amúgy sem nagy összegeket, amit a szerveikért kapnak, és gyakran olyan mértékben megromlik az egészségi állapotuk, hogy még annyit sem tudnak dolgozni, mint az operáció előtt.

Ez a tapasztalat megdönti a szervkereskedelem legalizálását támogatók érvelését, miszerint az adományozó és a szervet kapó fél is jól jár. Ez gyakran nemcsak a donor, de a szervért vagyonokat fizető fogadó fél számára sem igaz, ugyanis az illegális beavatkozások esetében a fertőzésveszély mellett az is előfordulhat, hogy a beültetéskor hepatitisz- vagy HIV-vírus jut be a beteg szervezetébe. A legtöbb esetben nem is önálló döntésről van szó, ugyanis a nyomozást végző Ratel szerint a harmadik világbeli országokban úgy gyűjtik be a szervdonorokat, ahogy a prostitúcióra kényszerített fiatal lányokat. Az operációig bezárva tartják őket, és gyakran előfordul, hogy a megígért összeget sem kapják meg azután, hogy lényegében elrabolják tőlük valamelyik szervüket. Jobb esetben legalább életben maradnak, ami néhány olyan tanúnak, akik a jogvédőknek bármilyen segítséget nyújtottak, nem sikerült. A 23 éves török Yilman Altun a pristinai reptéren lett rosszul a veseműtétet követően. Miután az orvos megállapította, hogy kivették az egyik veséjét, a rendőrök megtalálták a klinikát, ahol a beavatkozás megtörtént. Azóta a fiút senki nem találja.

A leleplezett koszovói banda azonban csak a jéghegy csúcsa. Egyiptomban az úgynevezett arab tavasz óta jelentősen kiterjedt a szervkereskedelem, Kínában nemrég ítélték halálra egy bűnszövetkezet tagjait, akik évtizedekig látták el illegálisan szerzett vesékkel a piacot (lásd keretes írásunkat). A bűnözők gyakran akár gyilkolnak is a szervekért - ennek gyanúja néhány eltűnési ügyben már Magyarországon is felmerült. (Eltűnt fiatalok nyomában. Hetek, 2010. szeptember 17.)

Olvasson tovább:

Az amerikai elnöknek szembe kell néznie azzal, hogy Netanjahu politikai értelemben túlélheti õt.

Obama „bosszút hirdetett” az új izraeli kormány ellen?

Arra lehetett számítani, hogy Barack Obama nem fogadja lelkesen Benjamin Netanjahu újraválasztását, ám az amerikai elnök ingerült reakciói mögött stratégiai cél is húzódhat - állítja az Israel Today című online híroldal.

Fekete doboz – 150 áldozat a francia Alpokban

Lapzártánk idején továbbra sem tudni, mi okozhatta a Germanwings járatának tragédiáját. A Lufthansa tulajdonában lévő légitársaság egyik Airbus A320 típusú gépe 144 utassal és 6 főnyi személyzettel a fedélzetén zuhant le kedden.

Hitvallást módosítottak a presbiteriánusok

„Két személy – a hagyomány szerint egy férfi és egy nő – szövetsége” a házasság – állapítja meg az amerikai Presbiteriánus Egyház hitvallása, melyet a napokban módosítottak.

Feliratkozás hírlevélre

 
Név: *
Email: *
Feliratkozással elfogadja a Hetek adatvédelmi elveit