hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Virágzik a szervkereskedelem
Kiárusított életek

2012. 08. 09.
Saját transzplantációs klinikát üzemeltet Koszovóban egy német urológus professzor - a klinikán tömegével vesznek ki és ültetnek át emberi szerveket, ahogy a közelmúltban több forrásból bebizonyosodott. A német Der Spiegel magazin újságírói oknyomozó riportban tárták fel az illegális szervkereskedelem helyzetét. Bár a vita a szervkereskedelemről már legalább tizenöt éve folyamatosan zajlik, Iránon kívül egyelőre a világ minden országában illegálisnak számít pénzt fizetni az adományozott szervekért.<>

A Spiegel részletesen beszámol egy német gyárosnak az életéért vívott küzdelméről, aki egy izraeli orosz bevándorló hölgy egyik veséjéért 82 ezer eurót fizetett ki az átültetéskor. A Walternek nevezett férfi és családja egy televíziós riport után döntött úgy, hogy figyelmen kívül hagyják a morális és törvényi aggályokat, és a riporternő segítségével kapcsolatba léptek a szervkereskedőkkel. A másik érintett, a szervdonor pedig egy hirdetésre jelentkezett Tel Avivban. A nyomozást 2010-ben az EULEX (az Európai Unió Koszovói Jogállamiság Missziója) ügyésze, Jonathan Ratel indította el. Ratel kiderítette, hogy a koszovói kórház, ahol a műtétet elvégezték, a berlini Franziskus kórház vezető urológus professzora, Manfred Beer tulajdonában van, aki azóta is tagadja, hogy tudomása lett volna az illegális operációkról.

A szervkereskedelem a nyugati társadalmak öregedésével exponenciális arányban növekszik. A szerv­átültetésre várók száma egyre magasabb, csak Európában 40 ezer súlyos beteg vár az életmentő műtétre, viszont alig harmaduk éli meg a transzplantációt. A szervkereskedelem ellen küzdő szervezetek adatai alapján a legfőbb veseimportőrök az Egyesült Államok, Kanada, Izrael és Szaúd-Arábia, a legnagyobb exportőrök pedig Kína, India, Egyiptom, Moldova, illetve a Fülöp-szigetek. Ebben az üzletben nem számít a rasszizmus, mindegy, hogy feketék vagy sárgák veséjét kapják meg a fehérek. A nyomozók dolga igen nehéz, ugyanis a maffia a „repülő orvosok" elvét követi, azaz ha egy országban lebukik egy kórház, azonnal áthelyezik a „bizniszt" egy másikba. Jelenleg Ciprus és Kazahsztán a legkedveltebb ebből a szempontból. A pácienseket sem tájékoztatják előre, nehogy a klinika nyomára vezessék a bűnüldöző szerveket, ők is csak a reptéren tudják meg, hogy hová is utaztatják őket.

A riportban szereplő orosz bevándorló hölgy, Vera Schewdko a német gyáros által kifizetett összegnek mindössze a tizedét kapta meg, ami az alapvetően a maffia által irányított egyre jövedelmezőbb és kiterjedtebb üzletben még akár jónak is mondható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!