Kereső toggle

Narancsvész

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az ötven évvel ezelőtt kezdődött és majd tíz évig húzódó vietnami háború drámai utóhatásai máig érezhetők. Az akkor bevetett harci repertoár része volt az Agent Orange („narancssárga hatóanyag") nevű lombpusztító permet, amelyből több millió litert terítettek szét az amerikai haderők. A vietnami külügyminisztérium adatai szerint 4,8 millióan voltak kitéve a szer hatásainak, s e hatások következtében 400 ezren haltak meg, és 500 ezer gyermek született rendellenességekkel. Az USA érdemben most próbálja jóvátenni a történteket, s 43 millió dolláros költségvetésű program keretében tervezi a fertőzött területek megtisztítását.

Az összesen 77 millió liternyi, 2 millió hektáron (egyes adatok szerint 5 millió (!) hektáron) kiszórt lombirtó vegyülettel egyrészt az volt a cél, hogy felszámolják az ellenséges katonai erők fedezékét a sűrű dzsungelnövényzet leple alatt, másrészt pedig stratégiai fontosságú peremterületeket és támaszpontokat „tisztítottak meg" vele. A szer tulajdonságait ismerő szakemberek és tudósok már akkor is figyelmeztették a katonai döntéshozókat, hogy a környezeti károkozás mellett emberre veszélyes mellékhatások is valószínűsíthetők, így óva intettek a permet bevetésétől.

Minderről azonban sem az érintett dél-vietnami polgári lakosság, sem az amerikai katonaság nem értesült. Noha az Agent Orange célzottan „csak" a növényzetet pusztította volna, a szer a gyártásakor azzal a dioxinvegyülettel szennyeződött, amely az egyik legpusztítóbb környezetszennyező méreg. Szemtanúk sokkoló beszámolói szerint a permet napokon belül elpusztította a növényeket és az állatokat - a koncentráció hússzor-ötvenszer (!) nagyobb volt az addig a gyomirtásban is csak néhol engedélyezett mezőgazdasági alkalmazáshoz képest.

A vietnamiak teljesen védtelenek voltak a narancssárga csíkos hordókból kiszórt permettel szemben, mivel komfort nélküli körülmények között éltek. A mellékhatások a mai napig jelentkeznek: a szer sajnos bekerült a táplálékláncba, számos örökletes betegséget indukálva. A vegyszer ezenkívül súlyos bőrbetegségeket, valamint tüdő-, gége- és prosztatarákot is okozhat. Különösen fájó jelenség, hogy a bepermetezett területeken született gyermekek számos egészségügyi gonddal küzdenek: többek között nyúlszájúság, értelmi fogyatékosság, sérv, valamint sokujjúság fordul elő nagy arányban náluk. Az elmúlt évtizedek vizsgálatai folyamatosan bővítik a betegségek listáját olyan súlyos kórok nevével, amiket egy átlagember még hallomásból sem ismer.

A pusztító permet hatásai egyértelműen megfigyelhetők a volt katonák leszármazottain is. Bár a veteránok már sikeres pereket tudhatnak maguk mögött, a vietnami személyek által a gyártó cég ellen indított jogi eljárások mindeddig eredménytelenül zárultak. A helyzet orvoslására még Bush elnök idején mutatkozott először szándék, ám az akkor erre szánt 3 millió dolláros keret túlságosan is szűkös volt. Az Egyesült Államok most egy olyan 43 millió dolláros, 2016-ig tartó projekt beindításán igyekszik, amely a fertőzött területek közvetlen megtisztítására összpontosít: a talajt és a fertőzött üledéket hőkezelés révén ártalmatlanítanák a szennyező anyagtól.

Az áldatlan viszonyokat testközelből ismerők szerint az USA még ezzel együtt is adós a jóvátétellel a vietnami emberekkel szemben. „Ez egy nagy lépés - mondta Ngo Quang Xuan, egykori vietnami ENSZ-nagykövet. - De a károkozást elszenvedők szemében ez nem elég." Az Agent Orange Áldozatainak Szövetsége képviseletében Tran Xuan Thu úgy nyilatkozott, hogy bár a tisztítási tevékenység „kissé megkésett", de „nagyra értékelik". A vietnami szervezet alelnöke még hozzátette: „Azonban úgy véljük, hogy a megtisztítás ügye elkülönül a kártérítés kérdésétől, amely megilletné az Agent Orange vietnami áldozatait, akik még mindig szenvednek az igazságtalanságtól. Ezek az áldozatok folytatni fogják a pereket, történjék bármi."

Olvasson tovább: