Kereső toggle

Megérkezett Iszák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Napra pontosan hét évvel az után, hogy a Katrina romba döntötte New Orleanst, a hatóságok hasonlóan erős hurrikán miatt adtak ki figyelmeztetést az Egyesült Államokban. Az Izsákot ezúttal komolyan vették, a lakosság felkészülten várta a hurrikánná erősödött trópusi vihart.

Hét évvel az 1800 halálos áldozatot követelő Katrina pusztítása után New Orleans utcái újra kiürültek: az emberek ezúttal már sejtették, mire számíthatnak, és felkészülten várták a hurrikánt. A Katrina tarolását átélt New Orleans-i polgárok közül azonban sokan elmenekültek egy újabb katasztrófától tartva. A 2005-ben pusztító Katrina 4-es erősségű hurrikánként érte el a várost, és viszonylag gyors mozgásával végigtarolta azt. A jelenlegi – Izsák névre keresztelt – trópusi vihar a Mexikói-öbölben hurrikánná erősödött, majd elődje útvonalát követve Florida partjainál ért szárazföldet, de jóval lassabb tempóban vonult tovább. Az Izsák kedden este kapta el New Orleanst – napokig tartó heves esőzéssel és 1-2-es erősségű hurrikánként jóval tovább időzött a városban, mint a Katrina. A várost védő gátak, amelyek hét évvel ezelőtt nem bírták a vihar erejét, és átszakadtak, most megerősítve ellenálltak az ostromnak.

A hurrikán közeledtével az utcák teljesen elnéptelenedtek, a házak nyílászáróit bedeszkázták. Az emberek már az első, korai figyelmeztetések hatására elkezdték az élelmiszerkészleteiket feltölteni, hatalmas mennyiségű palackozott víz és üzemanyag fogyott – a benzinárak a kereslet hatására két nap alatt 50 centet emelkedtek. Azokon a helyeken, ahol levonult a vihar, a hatalmas mennyiségű (egyes államokban több mint kétméternyi) hirtelen lezúdult csapadék okozott károkat, kicsavart fákat hagyott maga után, de a felkészültségnek köszönhetően áldozatokat lapzártánkig nem szedett. Louisiana állam déli részén és Mississippi államban a következő napokban még a vihar erősődésére készülnek.

Olvasson tovább: