Kereső toggle

Katakomba-muzulmánok

Különös szektát találtak Tatársztánban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szó szerint földalatti szektára bukkantak az orosz nyomozó hatóságok Tatársztán fővárosában, Kazanyban, amikor egy helyi vallási vezető elleni merénylet kapcsán eljutottak a fajzrahmanisták „kalifátusába".

A hetvenfős közösség létrehozója ismert vallási vezető volt már a hetvenes években is: előbb Rosztov, Szentpétervár, Kazany mullahja, majd Baskíria helyettes főmuftija volt. A kilencvenes években „Ruszullá", azaz „Allah követévé" nyilvánította magát, és egyik követőjének városszéli telkére illegálisan felépíttette mecsetjét, ahová aztán az egész általa létrehozott közösség beköltözött.

A szekta tagjai között húsz gyerek is van, akik közül a legfiatalabb másfél éves. Többen közülük még sohasem láttak napfényt. A gyerekeket a hatóságok kórházi megfigyelésre elszállították. A kórházban tartózkodó szektatagok elutasítanak mindenféle gyógyszert, és csak azzal hajlandók táplálkozni, amit rokonaik visznek be nekik.

A közösség tagjai Tatársztán hivatalos muzulmán vallását nem fogadják el, állításuk szerint ők „Allah népe", míg a többi tatár muszlim a „sátán népe". Az épületen történt rajtaütés során a hatóságok egy több mint ezer példányos arab és tatár nyelvű könyvtárat is lefoglaltak azzal a gyanúval, hogy szélsőséges irodalmat tartalmaz.

A fajzrahmanisták saját kalifátusuk törvényei szerint éltek, prófétájuk látomásai és kinyilatkoztatásai szerint. A 83 éves vezető hívei elutasítottak mindenféle orvosi ellátást, gyerekeiket pedig nem taníttatták, ezért a hatóságok a szülői felügyeleti jogaikat korlátozták, illetve többüktől megvonták. Vezetőjüket illegális vallási tevékenység miatt vonják eljárás alá, nyolc emelet mélyen húzódó katakombáikat és engedély nélkül épített mecsetjüket valószínűleg elbontják. A bunkerben szellőzés és világítás nem volt, a körülmények egészséges életvezetésre teljesen alkalmatlanok voltak.

Olvasson tovább: