hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Előtérbe kerültek a katonai tervek Irán ellen
Mikor üt az óra?

2012. 09. 01.
„Eltérően ketyegnek az órák Washingtonban és Jeruzsálemben" - állítja az iráni atomfenyegetés megítéléséről az amerikai vezérkari főnök. Martin Dempsey szerint ugyanazokból a hírszerzési adatokból más következtetéseket vonnak le az amerikaiak és az izraeliek, de szerinte ez érthető, mert a tengerentúlon „nem érzik a létükben fenyegetve magukat". Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője a Heteknek cáfolta, hogy szándékosan eltúloznák az iráni fenyegetést. „Kötelességünk komolyan venni azt, amit Teheránból hallunk" - mondta lapunknak Mark Regev.

„Nagyon realistán látjuk az iráni fenyegetést - nyilatkozta Netanjahu szóvivője a Heteknek. - Az elmúlt napokban folyamatos kijelentéseket hallhattunk az iráni legfelsőbb vezetés részéről, amelyekben a legfenyegetőbb nyelvezetet használva országunk elpusztítására szólítottak fel (lásd keretes összeállításunkat). Felelőtlenek lennénk, ha nem vennénk komolyan ezeket a fenyegetéseket." Mark Regev szerint az izraeli közvélemény elfogadja azt, hogy „nagyon negatív következményei" lennének, ha Irán atomfegyverhez jutna. „Tisztában vagyunk azzal, hogy következményekkel járna egy katonai akció. Úgy látjuk azonban, hogy az atomfegyverrel felszerelt Irán ennél sokkal súlyosabb veszélyt jelent" - állítja az izraeli miniszterelnök szóvivője, aki szerint Európában „sokan tévesen úgy gondolják, hogy a világbékére a veszélyt az jelenti, ha Izrael esetleg katonai támadást indít Irán ellen.

Ez azonban hibás gondolkodás. Az igazi veszély az, ha Irán atombombához jut, mert akkor a világ legradikálisabb iszlamista rendszerének kezébe kerülne a világ legveszélyesebb fegyvere" - állítja Regev. A szóvivő a Hetek kérdésére hangsúlyozta, hogy az „izraeli kormány nem hozott még döntést az Irán elleni katonai támadásról". Lapunk úgy tudja, hogy a jeruzsálemi legfelsőbb vezetés megosztott a kérdésben. A kilenctagú szűkebb biztonsági kabinetben - amely a miniszterelnökből és nyolc miniszterből áll - Benjamin Netanjahu kormányfő és Ehud Barak védelmi miniszter kisebbségben van. Netanjahu és Barak mellett csak egy további kormánytag támogatja az egyoldalú izraeli támadást, míg legalább négy miniszter ellenzi azt. Avi Dichter nemrég kinevezett polgári védelmi miniszter egyelőre tartózkodik az ügyben. Netanjahu egyik munkatársa még a Sasz párt spirituális vezetőjét, Ovadija Joszefet is felkereste, hogy megpróbálja meggyőzni. Eli Jisaj belügyminiszter ugyanis Joszef rabbi útmutatása alapján ellenzi az Irán elleni támadást.

A miniszterelnök környezetében viszont biztató jelként értékelték, hogy a 91 éves rabbi legutóbbi Tóra-magyarázatában arról beszélt: „Újabb Hámán fenyegeti a zsidó népet, aki ugyanúgy Perzsiából származik." Állítólag Netanjahu jóváhagyásával szivárgott ki egy támadási terv is a sajtóhoz. A Forward című lap beszámolója szerint a hadművelet több hullámból állna. Először Izrael átfogó kibertámadást intézne Irán ellen. Ennek következtében a rezsim vezetése teljesen „megvakulhat". A kommunikációs blokád után az elektromos hálózatot veszik célba egy új, csúcstechnológiás fegyverrel. Az emberi hajnál vékonyabb karbonszálakat tartalmazó lövedékek rövidzárlatot okoznak, és a hiba kijavítása csak az érintett szakasz teljes kicserélésével lehetséges. A harmadik szakaszban szárazföldi és tengeralattjárókról indított ballisztikus rakétákkal támadnák az iráni célpontokat. Az izraeli műholdak feladata, hogy felmérjék az okozott kárt, és csak ekkor indulnának bevetésre a - részben lopakodó technológiával felszerelt - vadászbombázók. A célpontok között az atomipart kiszolgáló gyárak és infrastruktúra is szerepelnek. A kiszivárgott dokumentum hitelességét az izraeli miniszterelnök szóvivője lapunk kérdésére nem kívánta kommentálni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!